Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 3:08:52 μμ
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007 13:14

Να αρθεί η άδικη αντιμετώπιση του Κιλκίς

Τις θέσεις και τις προτάσεις της οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα και αναπτυξιακά προβλήματα του νομού διατυπώνει με υπόμνημά της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα η ΝΟΔΕ Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενη την εδώ παρουσία του κ. Υπουργού.
Συγκεκριμένα στο υπόμνημα που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρόδρομος Πεντζερετζής και το μέλος της ΝΟΔΕ, υπεύθυνος παραγωγικών τάξεων Παν. Αμοιρίδης, αναφέρονται τα εξής:

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Με τις κανονιστικές διατάξεις του Νόμου 3522/06 με τον οποίο τροποποιούνται οι διατάξεις του Επενδυτικού Νόμου 3299/04 παρατηρούμε ότι όλοι οι παραμεθόριοι Νομοί της Μακεδονίας και Θράκης (και όχι μόνον αυτοί, αλλά και μη παραμεθόριοι) ευεργετούνται με το μέγιστο των προβλεπόμενων ενισχύσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 20% και 10% αντίστοιχα, εκτός του Νομού Κιλκίς για τον οποίο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 15 και 8.
Δεν πιστεύουμε ότι με οποιαδήποτε κριτήρια εισοδήματος, ανεργίας κλπ. ο Νομός μας είναι σε τόσο καλή θέση έναντι όλων αυτών των Νομών, ώστε μέσω των χαμηλότερων κινήτρων να αποτρέπουμε τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε αυτόν ή να καθιστούμε τους ντόπιους επενδυτές λιγότερο ανταγωνιστικούς έναντι των αντίστοιχων των άλλων παραμεθόριων Νομών.
Για αυτούς τους λόγους ζητούμε την εξίσωση των ποσοστών που προβλέπονται για το Νομό με αυτούς των άλλων παραμεθόριων της Μακεδονίας και Θράκης (10% για τις μεσαίες και 20% για τις μικρές επιχειρήσεις).

ΕΜΠΟΡΙΟ
Το στεγασμένο εμπόριο ενώ επιβαρύνεται με ότι συνεπάγεται ο όρος «στεγασμένο» (ενοίκια, λειτουργικά, ασφαλιστικά, προσωπικό κλπ.) δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από παραεμπορικές δραστηριότητες που δυστυχώς επεκτείνονται σε πολλά είδη.
Ζητούμε την αυστηρότερη εφαρμογή του πλαισίου λειτουργίας του πλανόδιου εμπορίου με την κινητοποίηση και τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων οργάνων και την πάταξη του παραεμπορίου με τη συνδρομή του Υπουργείου σας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Στον ασφαλιστικό κλάδο πέραν των ασφαλιστών οι οποίοι διατηρούν γραφείο και διαθέτουν άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος, δραστηριοποιούνται παράνομα ή άτυπα πλήθος ατόμων τα οποία ιδίως στις μικρές τοπικές κοινωνίες εκμεταλλεύονται τη θέση τους σε αυτές και με την ανεξέλεγκτη αυτή λειτουργία τους πλήττουν το κύρος του κλάδου και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους υγιώς δραστηριοποιούμενους ασφαλιστές.
Ζητούμε την εφαρμογή μέτρων που μπορούν να περιφρουρήσουν τον κλάδο και να εξασφαλίσουν αξιόπιστες ασφαλιστικές υπηρεσίες στο κοινό. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι: 1) η κατοχύρωση του επαγγέλματος και η απαίτηση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος 2) η σφράγιση και υπογραφή κάθε ασφαλιστήριου συμβολαίου και από τον ασφαλιστικό σύμβουλο 2) ευρεία διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Ο κλάδος της οικοδομής, μετά από μία έκρηξη τα προηγούμενα χρόνια σε όλη τη χώρα, έχει παρουσιάσει κάμψη τον τελευταίο χρόνο. Ειδικά στο Νομό μας, που περιλαμβανόταν στους πρώτους στην οικοδομική δραστηριότητα, έχει παρουσιασθεί μεγάλη κάμψη.
Μέτρα που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τον κλάδο είναι η μείωση του ΦΠΑ, η συντομότερη έκδοση των οικοδομικών αδειών, η μεγαλύτερη ευελιξία του τραπεζικού συστήματος για δανειοδότηση (συσχέτιση αντικειμενικής αξίας με πραγματική αξία του ακινήτου) και η επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής των επιδοτούμενων κατοικιών (δώρα και δάνεια παλιννοστούντων).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας LEADER, αλλά και μέσω άλλων προγραμμάτων, έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις στον αγροτουριστικό τομέα.
Πρόσφατα, έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση τo Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στο Νομό μας, δεν περιλαμβάνεται στις ονοματισμένες περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, δεν
περιλαμβάνεται ούτε στις περιοχές με κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό και δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται τη μη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής που προγραμματίζονται για άλλες περιοχές ώστε να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό.
Ζητούμε λοιπόν την ένταξη του Νομού Κιλκίς στις περιοχές όπου θα προβλέπεται η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την εφαρμογή σχετικών μέτρων και κινήτρων ενθάρρυνσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΜΕ
Στην τελευταία προκήρυξη των ΠΕΠ και του INTERREG για την ενίσχυση των ΜΜΕ Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, ενώ δεν τίθεται προϋπόθεση απασχολούμενου προσωπικού, το κριτήριο του μέσου όρου κύκλου εργασιών των 30.000 Ευρώ είναι απαγορευτικό για πλήθος Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι διατεθειμένες να προβούν σε επενδύσεις.
Παράλληλα, ο αποκλεισμός πολλών κωδικών επαγγελμάτων ο οποίος δεν δικαιολογείται από κάποιο ουσιαστικό κώλυμα, αφήνει εκτός χρηματοδότησης πολλές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη συνεχούς ανανέωσης του εξοπλισμού τους και των οποίων οι επενδύσεις θα μπορούσαν να κινήσουν ολόκληρους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών.
Ζητούμε λοιπόν την επανεξέταση των επιλέξιμων κωδικών, εάν είναι δυνατόν τη συμμετοχή κάποιων από αυτούς και στις τρέχουσες προκηρύξεις, και επισυνάπτουμε σχετικά αιτήματα.