Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, 3:59:14 μμ
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2007 04:36

Ναι σε ενιαίο φορέα Όχι σε ένα ΧΥΤΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο ήταν η συζήτηση σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΤΕΔΚ ν. Κιλκίς με θέμα τη διαχείριση των σκουπιδιών. Δυο υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εισηγήθηκαν την σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης των σκουπιδιών του νομού.

Θεωρητικά και μακροπρόθεσμα η πρόταση εκτιμήθηκε ως εύλογη και οι παριστάμενοι δήμαρχοι συμφώνησαν να συγκροτήσουν τον ενιαίο φορέα, δοθέντος ότι μακροπρόθεσμα προβλέπεται η λειτουργία ενός ΧΥΤΑ σε ολόκληρο το νομό.

Μόνο που επί του παρόντος  στον μεν Δήμο Κιλκίς λειτουργεί ήδη ο νέος ΧΥΤΑ που υποδέχεται τα σκουπίδια των εφτά δήμων της επαρχίας Κιλκίς πλην Πολυκάστρου.

Οι δε υπόλοιποι δήμοι (Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας, Ευρωπού) αδυνατούν να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους σε σύγχρονο ΧΥΤΑ για τον απλούστατο και αρκούντως νεοελληνικό λόγο ότι δεν συμφώνησαν στην περιοχή που θα εγκαθίστατο ο ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης λοιπόν για την άρση πάσης παρεξήγησης δήλωσε εξαρχής ότι ο ΧΥΤΑ της επαρχίας Κιλκίς επ’ ουδενί θα δεχθεί τα σκουπίδια των τεσσάρων δήμων και η σύσταση του ενιαίου φορέα δεν σχετίζεται ούτε αποτελεί πρόκριμα για μια παρόμοια λύση.

Υπέρ του ενιαίου φορέα συντάχθηκαν οι τέσσερις δήμαρχοι Δημ. Σμυδάκης, Σ. Συμεωνίδου, Στ. Παπαπαναγιώτου και Ευθ. Κουρτζανίδης, αλλά παραμένει απορίας άξιον τι θα συμβεί και πως θα αντιμετωπίσουν τα υψηλά πρόστιμα όταν από το 2008 θα ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η εφαρμογή των δεσμευτικών κανόνων διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.

Σημειώνουμε επίσης ότι παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις δεν έχει προχωρήσει καμιά πρόταση-λύση επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων των τεσσάρων δήμων (Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας, Ευρωπού)

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, πέραν των προαναφερθέντων, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Πικρολίμνης Δημ. Σισμανίδης, ο Δήμαρχος Μουριών Σ. Αρυρόπουλος, εκπρόσωποι των δήμων Χέρσου (Φαχουρίδης), Κρουσίων (Αναστασιάδης) και Δοϊράνης,