Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, 3:55:33 μμ
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 09:44

Οφείλουν μια συγγνώμη στους δημότες Δοϊράνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 «Μ’ έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Δοϊράνης, που ομολογεί πως εδώ και σχεδόν δυο χρόνια οι κάτοικοι της Δοϊράνης και της Κορυφής πίνουν νερό με νιτρικά πολύ πιο πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, σα να μην συμβαίνει τίποτα, σα να διοικεί κάποιος άλλος το Δήμο Δοϊράνης, χωρίς ούτε τη λιγοστή ευαισθησία να ζητήσουν έστω μια συγγνώμη από τους κατοίκους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Δοϊράνης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

«Ομολογούν λοιπόν, πως από το 2001 που έγινε η ανόρυξη της γεώτρησης, οι ποιοτικές αναλύσεις έδειξαν αυξημένα νιτρικά, 49 μονάδες με ανώτατο όριο τις 50. Συνεπώς ακατάλληλη. Παρά ταύτα η γεώτρηση συνδέθηκε με το δίκτυο το φθινόπωρο του 2005, χωρίς άλλη ανάλυση! Και τι έκανε η νέα δημοτική αρχή όταν ανέλαβε; Απολύτως τίποτα. Συνέχιζε να τροφοδοτεί τους κατοίκους των δυο οικισμών με ακατάλληλο νερό, ούτε και ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, όπως αναφέρει.

Στις 27 Απριλίου η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση για τα θέματα ύδρευσης, με 11 συγκεκριμένες θέσεις, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού σήμερα, αλλά και προτάσεις για το αύριο, για την υδροδότηση του δήμου από γεωτρήσεις εκτός του κάμπου και από το Μπέλλες.

Μια από τις προτάσεις που καταθέσαμε ανέφερε πως πρέπει να παρθούν «δείγματα από όλα τα δίκτυα και τις κοινόχρηστες βρύσες και πλήρεις αναλύσεις κάθε δύο μήνες, με ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο δημοτικό συμβούλιο».

Τρεις ημέρες μετά από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την παρουσίαση των προτάσεών μας, η δημοτική αρχή έκανε τις πρώτες αναλύσεις, ενώ όφειλε να τις είχε κάνει από τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, οι αναλύσεις έδειξαν νιτρικά 62,20 μονάδες! Αλλά δεν ενημερώνονται ούτε οι κάτοικοι, ούτε το δημοτικό συμβούλιο.

Στις 16 Μαΐου ακολουθεί δεύτερη ανάλυση και το αποτέλεσμά της ήταν 58,5 μονάδες, και πάλι δεν ενημερώνεται κανείς.

Στις 23 Μαϊου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καλπακίδης δεν αναφέρει τίποτα. Σε ερώτηση του δημοτικού μας συμβούλου Κώστα Παπακώστα από τη Δοϊράνη, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το νερό της Δοϊράνης, γιατί γίνονται αναλύσεις, μόνο τότε ο κ. Καλπακίδης υποχρεώνεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ακόμη και στους δικούς του συμβούλους.

Όταν ο κ. Παπακώστας τόνισε, πως η δημοτική αρχή όφειλε να ενημερώσει τους κατοίκους, ο δήμαρχος απάντησε πως θα γίνει και… τρίτη ανάλυση. Δε φρόντισε ο δήμαρχος να μάθει πως τα νιτρικά όσες αναλύσεις και να κάνεις δεν εξαφανίζονται; Και τι εμπόδιζε τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα μέτρα και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τη φυσικοχημική ανάλυση της γεώτρησης;

Και η τρίτη ανάλυση, στις 12 Ιουνίου, ήταν πάνω από τα όρια, όπως αναμένονταν, με 55 νιτρικά.

Ο επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, Κώστας Τερζενίδης ζήτησε όλες τις αναλύσεις του 2007 και του 2006. Του δόθηκαν μετά από καθυστέρηση και τι αποδείχθηκε; Η  συγκεκριμένη γεώτρηση δεν είχε μόνο νιτρικά πάνω από τα όρια, αλλά και τα ολικά κολοβακτηριοειδή βρίσκονταν τραγικά εκτός ορίων, αφού έπρεπε να είναι μηδενικά και η τιμή τους έφθασε στις 16 μονάδες, όπως και ο συνολικός αριθμός βακτηρίων 27 C ανήλθε στις 80 μονάδες, όταν στα άλλα δίκτυα ήταν μηδέν και μόνο του Αγίου Χαραλάμπους ήταν πολύ μεγαλύτερη, 225 μονάδες.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά κακή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και κακή χλωρίωση.

Καμία αλήθεια δεν είπε η νέα δημοτική αρχή για το νερό. Και οι μισές αλήθειες για τόσο σοβαρά θέματα είναι χειρότερες από το ψέμα.

Οι δημότες της Δοϊράνης απαιτούν να πίνουν τουλάχιστον υγιεινό νερό, αλήθειες σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία τους και όχι να πίνουν νιτρικά επί δύο χρόνια».