Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 1:39:28 μμ
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2007 05:08

Όχληση ή ανάπτυξη;

Αν η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς δεν πείστηκε από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων της περιοχής Πεδινού και ενέκρινε κατά πλειοψηφία (οριακή μάλιστα λόγω της διπλής ψήφου του προέδρου) τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της βιομηχανίας παραγωγής βιοαερίου "GREEN OIL" οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή Γαλλικού που αντέδρασαν  τότε βρήκαν σύμμαχο στις ανησυχίες τους την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας δεν ενέκρινε τους όρους της εν λόγω μελέτης και ενημέρωσε σχετικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η απόφαση εστάλη από τη  Νομαρχία προς κοινοποίηση στις  8 Σεπτεμβρίου και μετά την μη έγκριση οι επενδυτές δύνανται να εφεσιβάλουν την απόφαση μόνο στο αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. εντός 30 ημερών.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε διεξαχθεί μια ιδιαίτερα θυελλώδης συνεδρίαση με την παρουσία και διαμαρτυρόμένων πολιτών της περιοχής, ενώ σύσσωμη η μειοψηφία είχε ταχθεί με το μέρος των αντιδρών πολιτών.
Μάλιστα όλες οι πτέρυγες της μειοψηφίας είχαν υπενθυμίσει την πολτική δυο μέτρων και δυο σταθμών που εφάρμοζε η Νομαρχία καθώς σε ανάλογη προγενέστερη μελέτη μονάδας παραγωγής βιαερίου που ζητούσε χώρο εγκατάστασης στην περιοχή του λεκανοπεδίου Μουριών, η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν απορριπτική.
Στις αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στο Πεδινό ειχαν πρωταγωνιστήσει οι πρώην δήμαρχοι Γαλλικού, αμφότεροι καταγόμενοι από το Πεδινό, Θανάσης Ρωσσόπουλος και Στέφανος Μάλγαρης, οι οποίοι πέραν των παραστάσεών τους( ο κ. Μάλγαρης υπέβαλε ενστάσεις τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όσο και στην Περιφέρεια) επέκριναν και την διοίκηση του δήμου,  καταλογίζοντας χαλαρή στάση της που κορυφώθηκε με την εκτός προθεσμιών λήψη αρνητικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλλικού στις 3 Απριλίου κι ενώ ειχε προηγηθεί η θετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου..

Καταγγελία  
Μάλγαρη
Δικαιωμένος από την απόφαση της Περιφέρειας ο πρώην Δήμαρχος Γαλλικού Στέφανος Μάλγαρης καταγγέλλει την τωρινή διοίκηση του δήμου ότι προωθεί την άμβλυνση των περιορισμών που θέτει το υφιστάμενο καθεστώς προωθώντας την εγκατάσταση στην περιοχή βιομηχανιών μέσης και υψηλής όχλησης, όπως η απορριφθείσα της "GREEN OIL". Εκτιμά ότι η απόρριψη ήταν υποχρεωτική για την Περιφέρεια λόγω των προδιαγραφών και των ορίων που θέτει το νέο Γ.Π.Σ.
Ο κ Μάλγαρης επικρίνει την τακτική αυτή και καταγγέλλει μεθοδευμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής που έχει στόχο την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπως καταρτίστηκε επί ημερών του, ώστε η περιοχή χαμηλής όχλησης να «αναβαθμιστεί» σε μέσης όχλησης, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Δήμαρχος Γ.Θεοδωρίδης:
Είναι αμαρτία
να εμποδίσουμε
την ανάπτυξη

Ριζικά διαφορετική θέση έχει ο Δήμαρχος Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης που αποσυνδέει το θέμα της τροποποίησης του Γ.Π.Σ. από την έγκριση ή απόρριψη της μελέτης της μονάδας βιοαερίου.
« Το νέο Γ.Π.Σ. δεν ισχύει ακόμα και επομένως κάθε σύνδεση της απόρριψης της μελέτης με το Γ.Π.Σ. είναι αστήρικτη. Με το ισχύον καθεστώς θα μπορούσε να εγκατασταθεί η εν λόγω βιομηχανία οπουδήποτε αρκεί να εγκρίνονταν η περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης.» σχολίασε ο κ Θεοδωρίδης.
Όταν τον ρωτήσαμε για τη σκοπιμότητα της επιχειρούμενης τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ο κ.  Δήμαρχος απάντησε ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου όντως θα εισηγηθεί την τροποποίηση και την ένταξη στη ζώνη μέσης όχλησης μιας έκτασης 8 χιλιομέτρων ένθεν κακείθεν της νέας εθνικής οδού (σε βάθος 800 μέτρων) από το Γαλλικό μέχρι τον κόμβο του Μαυρονερίου.
Η εν λόγω ζώνη στο υπό έγκριση Γ.Π.Σ. (απομένει μόνο η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) είναι χαρακτηρισμένη ως χαμηλής όχλησης.
Η επιχειρούμενη τροποποίηση υπακούει, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, στις αναπτυξιακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής καθώς με το καθεστώς της χαμηλής όχλησης θα απαγορεύεται πλέον η εγκατάσταση βιομηχανιών με ισχύ μεγαλύτερη των δυο KW!  «ούτε ένα αρτοποιείο θα μπορεί να εγκατασταθεί πια. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι θα αποτραπεί η ρύπανση. Μια χημική μονάδα, ένα βαφείο που δεν χρησιμοποιούν μεγάλες μηχανές θα έχει δυνατότητα εγκατάστασης, όπως είχε και μέχρι σήμερα, ενώ με το νέο Γ.Π,.Σ. ουσιαστικά θα απαγορευθεί κάθε μεταποιητική δραστηριότητα. Όποιον ρώτησα και συμβουλεύτηκα σε Περιφέρεια και Νομαρχία μου πρότειναν να σώσω την περιοχή και με την τροποποίηση του Γ.Π.Σ, να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση. Στο κάτω κάτω νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα απιδιά μας θα βρίσκουν δουλειά και θα μένουν στον τόπο τους…» απάντησε στις κατηγορίες Μάλγαρη ο κ. Θεοδωριδης.