Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019, 10:20:22 μμ
Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2018 21:35

Πως το Υπερταμείο έχασε το "φιλέτο" στο Κιλκίς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εικόνισμα πρέπει να κάνουμε ως Κιλκισιώτες τον επιχειρηματία που ενοικίασε το οικόπεδο του Δημοσίου, (παλιό ΑΣΤΡΑΙΟΥ) επί της 21ης Ιουνίου απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών στο κέντρο της πόλης. Διότι με την πράξη αυτή (της ενοικίασης) το Δημόσιο απέκτησε από τον ιδιώτη ετήσιο και εγγυημένο έσοδο και κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι ο λόγος της εξαίρεσης του εν λόγω ακινήτου από τη μεταβίβασή του στο Υπερταμείο.


Όταν αποκαλύψαμε κατ' αποκλειστικότητα το όλο θέμα με την ταυτότητα των σημαντικότερων ακινήτων από τα 121 εντός των ορίων του Δήμου Κιλκίς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, και η απλή ανάγνωσή τους προκάλεσε την έκπληξή μας.
Μαζί με εμβληματικά μεν, ασαφούς και ακαθόριστης αξίας δε, κτήρια (παλιά Νομαρχία, δίδυμες καπναποθήκες, καπναποθήκη Αυστροελληνικής), νεότερες κατασκευές (Φιλοξενείο επί της Σκρα) υπάρχουν και οικόπεδα όπου χτίστηκαν σχολεία (οικόπεδο πρώην ΕΣΑ όπου το 8ο Δημ. Σχολείο) και τμήματα πλατειών και ...νεκροταφείων με μηδαμινή εμπορική αξία!
Βεβαίως στα 121 ακίνητα περιλαμβάνονται και δεκάδες μικρά οικόπεδα που περιήλθαν στην κυριότητα του Δημοσίου, χωρίς και πάλι ιδιαίτερα μεγάλης εμπορικής αξίας.
Η περίπτωση όμως (τμημάτων) της πλατείας του Μεταλλικού και των Νεκροταφείων του Σεβαστού προσθέτει σε μια ήδη οικονομικά αμφιλεγόμενη απόφαση μεταβίβασης και διαστάσεις ιλαρότητας.
Τα εν λόγω ακίνητα είχαν την ατυχία να μην προσθέτουν έσοδα στο δημόσιο καθότι ουδείς θα ενδιαφερόταν να τα νοικιάσει, σε αντίθεση με το πλέον εμπορεύσιμο και μεγάλης αξίας ακίνητο του Δημοσίου επί της 21ης Ιουνίου (έναντι ΛΑΦ) που εξαιρέθηκε από τη μεταβίβαση.
Άλλος λόγος εξαίρεσής του από την μεταβίβαση δύσκολα μπορεί να αναζητηθεί. Το οικόπεδο - "φιλέτο" έναντι της ΛΑΦ είναι στην αποκλειστική κυριότητα του Δημοσίου, δεν αμφισβητείται από κανέναν, αφού προ ετών έπαυσε κάθε διεκδίκηση από ιδιώτες, έχει ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία και είναι ευτύχημα ότι τουλάχιστον γι' αυτό το Δημόσιο βρήκε τον τρόπο να τον εξαιρέσει από τον κατάλογο των ενεχυριασθέντων στους δανειστές οικοπέδων του Δημοσίου.
Η προ ετών μακρόχρονη ενοικίασή του σε επιχειρηματία και η απόδοση ενοικίου στο Δημόσιο εξυπηρετεί τη λογική της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και επομένως την εξαίρεσή του από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.

Έκθεση εικόνων