Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, 11:45:04 πμ
Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 22:19

Στο Δήμο Κιλκίς η παλιά Νομαρχία. Στο ΥΠ.ΠΟ οι δίδυμες Kαπναποθήκες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παλιό και εμβληματικό κτήριο της Νομαρχίας περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου Κιλκίς με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί - επικυρωθεί εντός των ημερών.
Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη έρχεται να επιβραβεύσει την έντονη αντίδραση του Δήμου Κιλκίς μόλις το εν λόγω κτήριο μαζί με άλλα της πόλης και οικισμών του δήμου του Κιλκίς περιήλθε στην κυριότητα του Υπερταμείου.


Σημειώνουμε ότι η διοίκηση του Δήμου δια του Δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη είχε ζητήσει από την άνοιξη του 2018 την κυριότητα του κτηρίου . Τότε από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο και πριν παρέλθουν πολλές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το εν λόγω κτήριο της παλιάς Νομαρχίας περιήλθε στην κυριότητα του Υπερταμείου.
Ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης επανήλθε με νέο αίτημά του ζητώντας την πλήρη κυριότητα του κτηρίου επικαλούμενος μια σειρά ιστορικών και λόγων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας απολύτως ελεγμένες, η απόφαση για την κατά κυριότητα παραχώρηση του κτηρίου έχει ληφθεί και απομένουν διαδικαστικά θέματα πριν την ολοκλήρωση της παραχώρησης.
Το κτήριο αυτό όπως είναι γνωστό ανήκε κάποτε στην παλιά κρατική Νομαρχία, αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προορισμένο μάλιστα να λειτουργήσει ως Πινακοθήκη.
Ωστόσο λόγω της ιδιόρρυθμης κατασκευής του και κάποιων τεχνικών αστοχιών σε εργασίες εσωτερικής διαμόρφωσης, το κατέστησαν ουσιαστικά ακατάλληλο για "βαριά" χρήση και εναπόκειται τώρα στο Δήμο Κιλκίς με κατάλληλες εργασίες να ξαναδώσει στο κτήριο τη λειτουργικότητά του.
Πάντως η χρήση του δεν θα αλλάξει και το κτήριο προορίζεται να εξυπηρετήσει πολιτικές δράσεις - λειτουργίες κατά πως θα αποφασίσει η νέα διοίκηση του δήμου.

 

Στο Υπουργείο Πολιτισμού (και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς) οι δίδυμες Καπναποθήκες
Οι περιπεσούσες σε πλείστες όσες περιπέτειες δίδυμες καπναποθήκες του Κιλκίς τελικά περιέρχονται στον κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και δι' αυτού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Είναι και αυτή μια ευχάριστη εξέλιξη για την πόλη και το Δήμο Κιλκίς καθώς οι δίδυμες προορίζονται αποκλειστικά για πολιτική χρήση και λόγω της τεράστιας ωφέλιμης επιφάνειας που διαθέτουν δύνανται έστω και κατά χρήση να εξυπηρετήσουν δραστηριότητες και του Δήμου Κιλκίς.
Να σημειωθεί ότι τις δίδυμες διεκδίκησε ευθέως ο Δήμος Κιλκίς μόλις έγινε γνωστή η συμπερίληψή τους στο περιουσιολόγιο του Υπερταμείου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο λοιπόν ο Δήμος δια του Δημάρχου Δ. Σισμανίδη ζήτησε να του μεταβιβαστεί η κυριότητα των κτηρίων. Ωστόσο τα ίδια κτήρια ζήτησε για λογαριασμό του και το Υπουργείο Πολιτισμού. Και το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μεταβιβάσει την παλιά Νομαρχία στο Δήμο Κιλκίς και τις δίδυμες στο ΥΠ.ΠΟ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι τώρα πλέον εναπόκειται στους παράγοντες του νομού και του δήμου να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση ώστε να εξευρεθούν κονδύλια δια της ένταξης σε σχετικό πρόγραμμα αναπαλαίωσης - επισκευής και εν τέλει ανάδειξης των δίδυμων καπναποθηκών. Διότι τα κονδύλια που απαιτούνται είναι πολλά. Έως παρά πολλά.