Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, 4:49:56 μμ
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2007 08:10

TEPZENIΔHΣ: Σχεδιασμός μέτρων πυροπροστασίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Tην άμεση πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης με φορείς και κατοίκους του δήμου Δοϊράνης για τη λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας, το σχεδιασμό μηχανισμού, την καταγραφή και το συντονισμό εθελοντών και μηχανημάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις των οικισμών του δήμου, ζήτησε με επιστολή του προς το δήμαρχο Δοϊράνης ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης NEA EΠOXH δήμου Δοϊράνης Kώστας Tερζενίδης.
Στην επιστολή του ο κ. Tερζενίδης αναφέρει:
«Κύριε Δήμαρχε,
Στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε πως το πιο σημαντικό στοιχείο για πολλά πράγματα είναι η πρόληψη και ο έγκαιρος σχεδιασμός, βασικό στοιχείο της Aυτοδιοικητικής δράσης, ιδιαίτερα με τις κλιματολογικές αλλαγές που έχουμε.
Zητήσαμε προληπτικά μέτρα για τα δάση και την ύδρευση εν όψει καλοκαιριού. Είχαμε επισημάνει σε δύο συνεδριάσεις, πως θα πρέπει να καθαρισθούν τα κατάξερα κλαδιά από το δασάκι στη διασταύρωση του Aκρίτα στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα οποία από το χειμώνα εγκατέλειψε το Δασαρχείο μετά το κλάδεμα, αλλά δυστυχώς ο καθαρισμός δεν έγινε, με αποτέλεσμα τα κλαδιά αυτά να αποτελούν πραγματικό «εμπρηστικό μηχανισμό».
Σήμερα, μετά την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από τις πυρκαγιές και την κήρυξή της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οφείλει και ο Δήμος της Δοϊράνης, με τις δασικές εκτάσεις που διαθέτουν οι πέντε από τους έξι οικισμούς του, να προχωρήσει σε λήψη άμεσων μέτρων και στο σχεδιασμό αποτελεσματικού προληπτικού μηχανισμού.
Γι’ αυτό προτείνουμε:
- Tην άμεση σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού κλιμακίου Mουριών, του 601 Τ.Π., του Α.Τ. Δροσάτου, των φορέων του Δήμου και εθελοντών δημοτών, όλων όσων διαθέτουν μηχανήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών.
- Nα καταγραφούν όλοι οι εθελοντές και τα μηχανήματα που βοηθούν στη δασοπροστασία και να καθορισθεί ο τρόπος κινητοποίησής τους, το τι και πως θα κάνει ο καθένας, ποιο θα είναι και πως θα λειτουργεί το συντονιστικό όργανο σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- Nα ερευνηθούν όλες οι ελλείψεις και αδυναμίες στις ζώνες πυρόσβεσης, στον καθαρισμό δασών, στην αποψίλωση περιοχών από το δήμο και οικοπέδων από τους ιδιώτες, στην ύπαρξη και συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών στα χωριά, κ.λπ.
- Να σχεδιασθεί και υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων στο Δήμο.
- Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να τεθεί θέμα ενίσχυσης των πυρόπληκτων.
Eίναι αυτονόητο πως τα μέτρα αυτά έπρεπε να είχαν παρθεί από την Aνοιξη. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού, είναι χρήσιμο να παρθούν πρωτοβουλίες.
Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε πως ανάλογη σύσκεψη θα πρέπει να γίνει μέσα στον Οκτώβριο για το θέμα της αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων του χειμώνα.
Σας δηλώνουμε, πως ως παράταξη είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή, να συμμετέχουμε σε κάθε δράση που θα προστατεύει το πολύτιμο περιβάλλον του τόπου μας, την ίδια τη ζωή των δημοτών μας».