Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024, 10:56:37 μμ

Χωρίζω την όλη μου δουλειά σε τέσσερις περιόδους: Η πρώτη δεκαετία (1975-1984), η δεύτερη (1985-1994), η τρίτη (1995-2004) και η τρέχουσα δεκαετία (2005-;)
Ι. Η πρώτη δεκαετία (1975-1984)
1. Ύμνος στην αγάπη
Ξανατονίζω ότι ήμουν -και είμαι- ένας ερασιτέχνης μουσικός.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:25

Λίγα τα έξι χιλιάρικα

Συντάκτης:

Τρελός παπάς τους βάφτισε. Να καίγεται η Ελλάδα και ορισμένοι να σφυρίζουν κλέφτικα. Το ΔΝΤ προ των πυλών, οι μισθοί στο δημόσιο να πέφτουν, στον ιδιωτικό τομέα να αναγγέλλεται η πτώση τους και ορισμένοι στην …κοσμάρα τους.
Λίγα είναι τα έξι χιλιάρικα του μισθού τους, απεφάνθησαν κάποιοι δήμαρχοι (γαλάζιοι και πράσινοι)
Τόσος είναι ο μισθός του γενικού γραμματέα Υπουργείου με τον οποίο εξισώνονται οι μισθοί των δημάρχων άνω των 100.000 κατοίκων - σε δήμους από 20έως 100.000 κατοίκους οι δήμαρχοι  θα λαμβάνουν το 80% του μισθού του γ.γ. και πιο κάτω το 50% - και μάλιστα αυξάνονται τώρα με τον «Καλλικράτη».
Επικαλούνται οι δήμαρχοι πως με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης χάνουν πολλά. Η λογική που υποκρύπτεται: Ας χάνουν όλοι οι άλλοι. Εμείς είμαστε τμήμα της εξουσίας και δεν μπορούμε να χάνουμε εισόδημα.
Ούτε κι αυτό ακριβές βέβαια, αλλά η νοοτροπία που αναδύεται δεν τιμά την πολιτική και κοινωνική ευαισθησία των διαμαρτυρόμενων.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:20

Νίκος Σιάνας : Οι Έλληνες στις Η.Π.Α.

Συντάκτης:

Η παρουσία των  Ελλήνων στις Η.Π.Α. αρχίζει από το 1890. Εκείνη την εποχή περισσότεροι Έλληνες ζούσαν εκτός Ελλάδας παρά στην ίδια. Υπολογίζεται πως 800.000 Έλληνες πέρασαν τον Ατλαντικό και έφτασαν στις Η.Π.Α. Η πρώτη όμως ελληνική κοινότητα ιδρύθηκε  ήδη το 1767 στην πολιτεία της Φλόριδας από συμβασιούχους εργάτες που μετέφεραν Βρετανοί ιδιοκτήτες φυτειών. Έλληνες έμποροι ίδρυσαν το 1864 στη Νέα Ορλεάνη την πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Αμερική.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 06:05

Αυλοκόλακες

Συντάκτης:

Ποιοι κατέστρεψαν τον Καραμανλή; Ποιοι τον εμπόδισαν, του απαγόρευσαν καλύτερα να λέμε τη δυνατότητα, να γνωρίζει τα αποτελέσματα της πολιτικής του; (αν δεχθούμε ότι ο ίδιος είχε καλές προθέσεις και δεν ταυτιζόταν με τις καταστροφικές για την χώρα επιλογές ορισμένων υπουργών του)
Οι αντίπαλοί του μήπως; Μα εκείνοι του τα έλεγαν από αντιπολιτευτικό καθήκον.
Μήπως οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης; Εκείνες κι αν κατήγγειλαν τα φαινόμενα σήψης.
Ποιοι τον χαντάκωσαν λοιπόν τον άνθρωπο σε σημείο που να απαξιωθεί το ιερό στον συντηρητικό χώρο όνομα «Καραμανλής»;
Είναι απλό, οι αυλοκόλακες και οι «δικές» του εφημερίδες. Που επέμεναν να τον δοξάζουν ακόμα κι όταν η βρώμα είχε κατακλύσει την χώρα.
Και η εμπειρία είναι πολύτιμη για τη νέα κυβέρνηση. Δεν έχει να φοβηθεί όσους ασκούν κριτική, επισημαίνουν καθυστερήσεις, τονίζουν λάθη κ.ο.κ.
Τους αυλοκόλακες να τρέμει. Όσους συνήθισαν να ζουν με σκυμμένο στην ηγεσία του το κεφάλι. Εκείνοι θα «φάνε» και τον Παπανδρέου, αν το επιτρέψει ο Παπανδρέου.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 05:53

Νάχαμε κάποιον να τους άλλαζε…

Συντάκτης:

Στο διαδίκτυο αναρτάται η βαθμολογία με τις επιδόσεις των υπουργών. Φροντίζει γι’ αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ανέλαβε ρόλο συντονιστή.
Έτσι η κορυφή της κυβέρνησης θα ενημερώνει ποιοι υπουργοί δουλεύουν και ποιοι όχι. Ποιοι είναι ικανοί και ποιοι όχι. Ενδεχομένως μάλιστα οι πλέον ανίκανοι και τεμπέληδες να διαπομπευτούν καθισμένοι επί πώλου όνου με το λαό να τους λιθοβολεί κατά βούληση.
Είναι τα νέα συστήματα της δημόσιας διαβούλευσης, της διαφάνειας και της άμεσης δημοκρατίας. Όπου η ευθύνη ανέρχεται μέχρι το επίπεδο του υπουργού και κολλάει εκεί. Ούτε ο παιδονόμος αντιπρόεδρος, ούτε ο πρωθυπουργός που επέλεξε και διόρισε τους υπουργούς έχουν ευθύνη.
Αυτούς γνώριζαν, αυτούς εμπιστεύτηκαν. Και εκείνοι, οι ακαμάτηδες και ανίκανοι δεν ανταποκρίθηκαν στην εμπιστοσύνη τους..
Και με τούτα και με τα’ άλλα κινδυνεύουμε μέχρι να τους συμπαθήσουμε τους καημένους τους υπουργούς…
Νάχαμε και κάποιον αρμόδιο να τους άλλαζε….

Μεγάλες αξίες είναι αυτές που είναι ενσωματωμένες στη ζωή του ανθρώπου. Αυτές που αντέχουν στη ροή του χρόνου, χωρίς να είναι γραμμένες σε σελίδες κάποιου ημερολογίου. Στις εθνικές γιορτές μας τιμούμε την Ιστορία της πατρίδας μας. Και ειδικότερα εκείνους που μάτωσαν για τη λευτεριά της. Αυτούς που ζέσταναν με τη στερνή ανάσα τους το αγριολούλουδο στα βουνά. Καθώς, η λευτεριά κατοικεί στα ψηλά βουνά, από το Αρκάδι μέχρι το Κούγκι και το Γολγοθά.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 05:30

Θεόδωρος Πασσαλίδης : Η μεγάλη δικαίωση

Συντάκτης:

Στις 11 Μαρτίου 2010 το Σουηδικό Κοινοβούλιο πήρε με οριακή πλειοψηφία μία σημαντική απόφαση υπέρ της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και λοιπών μη μουσουλμανικών μεινοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι η πρώη μεγάλη Δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν παραμεληθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες και γίνει η κατάλληλη ενημέρωση διεθνώς, πιστεύω σύντομα και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της αναγνώρισης της Σουηδίας.

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 09:40

Αλλαγή επί τα βελτίω

Συντάκτης:

Κάθε αλλαγή, λένε, είναι προς το καλύτερο. Διότι η αλλαγή κάνει καλό, ειδικά όταν ένα σύστημα είναι βαλτωμένο, όπως καλή ώρα το εθνικό σύστημα υγείας.
Μόνο που από πουθενά δεν προκύπτει -και κυρίως από τη λογική- πως κάθε αλλαγή είναι επί τα βελτίω.
Διότι το εθνικό σύστημα υγείας, δεν διακρίνεται για τα ίδια δεινά παντού. Σε άλλα ιδρύματα,  φερ’ ειπείν,  το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Σε άλλα η έλλειψη ιατρικού μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλού η έλλειψη κλινών, αλλού οι κακές συνήθειες των φακελλακίων, αλλού …
Επομένως τώρα που άλλαξε ο υπουργός, άλλαξε(;) η πολιτική, άλλαξαν τα πρόσωπα σε Αθήνα και επαρχία, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο, τίποτε δεν εγγυάται ότι η κατάσταση σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο  θα καλυτερέψει. Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και κυρίως να τα έχουν ανοιχτά όσοι εντέλλονται ώστε να αποτραπούν και ενδεχόμενα δεινά. Διότι κάλλιο γαϊδουρόδενε…

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 04:39

Διαχείριση της έντασης

Συντάκτης:

Από τον περασμένο Ιανουάριο διαβουλευόμαστε για τον «Καλλικράτη» και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Και αφού άπαντες συμφώνησαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα για τα θεσμικά κι αφού η κυβέρνηση είχε τη βούληση να προικίσει την αυτοδιοίκηση με τα κονδύλια που η χρεία επιτρέπει, το μόνο που απέμενε ήταν η νέα γεωγραφία του «Καλλικράτη». Η κυβέρνηση έχοντας την εμπειρία του «Καποδίστρια» φοβάται πως η ανακοίνωση της πρότασής της θα προκαλέσει ένταση. Και επιδιώκοντας το μικρότερο δυνατό κόστος, επιδίδεται σε παιχνίδι διαχείρισης της έντασης.
Έτσι κι ενώ μέσα στο Μάη πρέπει να τελειώσουν όλα και να ψηφιστεί στη Βουλή ο «Καλλικράτης» ο κ. Ραγκούσης επιμένει να κρατά επτασφράγιστο μυστικό τα όρια των νέων δήμων. Ναι, ο κ. Ραγκούσης ο αυτοδιοικητικός, ο δήμαρχος της Πάρου…
Διαχειρίζεται την ένταση για να ελαφρύνει υποτίθεται το κόστος.
Και το μόνο που ελαφραίνει με τα τερτίπια τούτα είναι το κύρος της κυβέρνησης.

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα περιγράψει τους λόγους αποβιομηχάνισης και υψηλής ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Είχα τονίσει ιδιαίτερα ότι ο τόπος μας έχει υποστεί δύο βαρύτατες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης των αγορών:
Επιχειρήσεις κυρίως ένδυσης και υπόδησης είτε έκλεισαν οριστικά είτε μετακόμισαν σε χώρες χαμηλού κόστους εργασίας, ενώ ως άμεση συνέπεια της ένταξης των γειτονικών χωρών Ρουμανίας και Βουλγαρίας δημιουργήθηκε ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης εργατικών χεριών στην χώρα μας, δηλαδή το βορειοανατολικό Κιλκίς μετατράπηκε σε τόπο υποδοχής ξένων εργατών.