Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).
«Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ιστορίας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «Χ», από το Μοντεβιδέο, όπου βρίσκεται από χθες.«Αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Περισσότερες δουλειές. Περισσότερες επιλογές. Κοινή ευημερία».
Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η συμφωνία αποτελεί κέρδος για την Ευρώπη, αφού «30.000 μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξάγουν ήδη στις χώρες Mercosur. Πολλές ακόμα θα ακολουθήσουν». Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις δεσμεύσεις της ΕΕ στην κλιματική δράση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα πρότυπα για την υγεία και τα τρόφιμα παραμένουν ανέγγιχτα.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία win-win», που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η φον ντερ Λάιεν καθησύχασε τον αγροτικό τομέα για τις ανησυχίες του, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των μέσων διαβίωσής σας».
Η συμφωνία ΕΕ–Mercosur θα πρέπει τώρα να λάβει έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Πολωνία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία. «Τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ σχηματίζοντας μειοψηφία αποκλεισμού», αναφέρεται σχετικά.
Οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία ξεκίνησαν το 1999, με πολλές διακοπές και επαναλήψεις, και ολοκληρώθηκαν το 2019. Όπως σημειώνει η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης Κάγια Κάλας, «σήμερα σφραγίσαμε μια ιστορική συμφωνία που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο».
Η συμφωνία προσφέρει ευκαιρίες για σημαντικά αμοιβαία οφέλη, με τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της γεωπολιτικής συνεργασίας. «Η συμφωνία τηρεί τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και εμποδίζει την είσοδο μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ».
Η προτεινόμενη συμφωνία ΕΕ–Mercosur αποτελείται από έναν πολιτικό και έναν εμπορικό πυλώνα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να είναι το πρώτο βήμα για τη σύναψή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ