Στη διοργάνωση συμμετείχαν μαθητές από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αλβανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιβερία, η Σλοβενία και η Τουρκία, δημιουργώντας ένα ζωντανό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών, πολιτισμών και εμπειριών.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι μαθητές παρουσίασαν την πρωτότυπη ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Η Μαρία Κιουρί συνομιλεί με τον εαυτό της για τα όνειρά της» (Marie Curie talks with herself about her dreams) στο Συνεδριακό Κέντρο La Ferme du Buisson του Παρισιού. Η ταινία είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της Marie Curie και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι ανέλαβαν την έρευνα, τη συγγραφή του σεναρίου και την υλοποίησή της, αναπτύσσοντας πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικής έκφρασης.
Μέσα από έναν συμβολικό διάλογο ανάμεσα στη νεαρή και την ώριμη Μαρία Κιουρί, το έργο αναδεικνύει τη δύναμη των ονείρων, την επιμονή και την προσωπική τόλμη. Παράλληλα, φωτίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως γυναίκα στον χώρο της επιστήμης, προβάλλοντας τη σημασία της ισότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση.
Η παρουσίαση της ταινίας απέσπασε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από το διεθνές κοινό, επιβραβεύοντας την ποιότητα και την ευαισθησία της δουλειάς των μαθητών.
Η συμμετοχή στο συνέδριο αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δημιουργία τους σε διεθνές επίπεδο, να ανταλλάξουν ιδέες με συνομηλίκους από άλλες χώρες και να βιώσουν στην πράξη τη σημασία της συνεργατικής μάθησης.
Οι Διευθύντριες
Μαγγίρα Ευαγγελία
Διευθύντρια Γυμνασίου Νέου Γυναικοκάστρου
Τζήμου Γεωργία
Διευθύντρια Γυμνασίου Καμπάνη
Υλικό από το συνέδριο:
Γυμνάσιο Νέου Γυναικοκάστρου
https://www.facebook.com/share/r/1L5ZnKnV8C/
Γυμνάσιο Καμπάνη
https://blogs.sch.gr/gymkampa/2026/03/16/mathites-toy-gymnasioy-kampani-sto-5o-diethnes-mathitiko-synedrio-tis-elemacyn-sto-parisi/#prettyPhoto



