Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025, 8:59:59 μμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025 12:36

Ποιος σώζει ποιον;

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

 

 Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: «Ποιος σώζει ποιον; Ο πολιτικός σώζει τον λαό ή ο λαός σώζει τον πολιτικό, προσφέροντάς του, μέσω της ψήφου του, υψηλή  αμοιβή και εξουσία;»  Την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα την έχει δώσει εδώ και καιρό ο Καζαντζάκης λέγοντας: "Ο Λαός δεν σώζεται, σώζει». Γιατί, αν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα ήταν οι σωσίες της, δεν θα είχε τώρα χρέος 400 και πλέον δις ευρώ!

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025 09:37

Ενθυμήματα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Οι δείκτες του ρολογιού σημάδευαν μεσημέρι. Το ηλιόφως εκείνης της αλκυονίδας μέρας πότιζε τους δρόμους και τα σοκάκια της μικρής πολιτείας του Κιλκίς, ζεσταίνοντας το παγωμένο μας κόκαλο.

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024 11:40

Οι παροιμίες

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός συγγραφέας

 

 Παροιμίες είναι οι αποφθεγματικές διατυπώσεις, που εκφράζουν την πείρα πολλών ανθρώπων,  ενός τόπου ή ενός λαού, κατά τρόπο αλληγορικό και  διδακτικό. Μερικές από τις γνωστές παροιμίες είναι: «η καλή μέρα από πρωί φαίνεται», «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», «αλλού ο παπάς κι  αλλού τα ράσα του» κλπ.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024 11:55

Γλώσσα Ελληνική: Η γλώσσα των γλωσσών

Γράφει 

ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Η αξία του λόγου για τον Έλληνα, είναι γνωστή και σημαντική από τα αρχαία χρόνια, σε βαθμό που είχε θεοποιηθεί. «Τω πείθεσθαι τω αργώ λόγω και τω Θεώ ταυτόν εστί» λέει ο Πλάτων. Την ίδια άποψη απηχεί μετέπειτα και η ευαγγελική ρήση: «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και ο Θεός ην ο Λόγος’’.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 08:44

Η Δύση, η Ρωσία και η Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

 

Στις  συχνά χρησιμοποιούμενες  λέξεις της ιστορίας ανήκουν και οι λέξεις «σύμμαχος» και «αντίπαλος». Μια χώρα που τίμησε ιστορικά την έννοια του όρου σύμμαχος για την Ελλάδα, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, είναι η φίλη και η ομόδοξη Ρωσία.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 09:30

Ο καθείς και η συμπεριφορά του

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

                                              

«Δημοσιογραφία σημαίνει να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024 10:19

Τη γλώσσα και τα μάτια μας

 Του Νίκου Κωνσταντινιδη.

Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα

 

Μεταξύ των στοιχείων που συνθέτουν τη φυσιογνωμία ενός λαού, είναι και η γλώσσα του. Είναι το γνώρισμα που τον διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς.

Γραφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Με αφορμή τη δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη, βουλευτή του Σύριζα Θεσσαλονίκης ότι «το Κιλκίς βγάζει ακτινίδια και επαγγελματίες αποστάτες» ως απλός πολίτης του Κιλκίς, θα ήθελα να του πω τα εξής: «Το να στρέφεται γενικά και αόριστα ενάντια σ’ έναν ολόκληρο νομό, προσφυγικό στη βάση του και μαρτυρικό, από τον καιρό της Αντίστασης, εκτός από την προσωπική του άποψη, φανερώνει και το πολιτικό του ποιόν.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 08:58

Τη γλώσσα μου την έδωσαν ποντιακή

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
 
Η λέξη Ιστορία, εκτός από τη γνωστή ετυμολογική της ερμηνεία, που συνδέεται με το αρχαίο ρήμα «οίδα», που σημαίνει γνωρίζω, έχει κι εκείνη που αναφέρει ο Πλάτων στον «Κρατύλο», όπου γράφει ότι η Ιστορία ως λέξη παραπέμπει στο ρήμα «ίστημι + τον ρουν», δηλαδή το γεγονός που σταματά τη ροή.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

 Προϋπόθεση για τη σωστή γραφή μιας λέξης αποτελεί η ετυμολογική της αναγνώριση. Να ξέρουμε την προέλευσή της, τα μέρη που την συνθέτουν, για να δίνουμε τη σωστή ερμηνεία. Οι ελληνικές λέξεις εκτός από την ορθογραφία κουβαλούν και την ιστορία τους, καθώς είναι από μόνες  ομιλούσες.

Σελίδα 1 από 26