Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 3:12:29 πμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 13:21

Το Φαίνεσθαι και το είναι

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η δημοκρατία σ' ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρίς τη δικαιοσύνη είναι έννοια λειψή. Μισή και η ελευθερία χωρίς οικονομική και κοινωνική ισότητα. Ο πολιτικός, όπως και ο κάθε άνθρωπος κρίνεται κυρίως από τα δρώμενα παρά από τα λεγόμενά του, καθώς ο λόγος κατά πως λέει ο ρήτορας Γοργίας, «μέγας δυνάστης εστί». Εύκολα μπορεί να  ξεγελά και να εξαπατά τον κόσμο.

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 15:09

Η σχετικότητα των εννοιών

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός –συγγραφέας

Καλός γιατρός είναι αυτός που ωθεί την ιατρική ένα βήμα μπροστά. Καλός πολιτικός είναι αυτός που στηρίζει το δίκαιο και τη δημοκρατία. Και καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που φέρνει στο φως της καθημερινότητας την αλήθεια.

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 08:58

Τα πάνω κάτω

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Πολιτική είναι ο πόλεμος με ειρηνικά μέσα. Κι όπως ο πόλεμος έτσι κι αυτή απαιτεί καλή στρατηγική.  Το δίκαιο και η δημοκρατία σε κάθε χώρα είναι συνυφασμένα με την ηθική.  «Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη» λέει ο ποιητής.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Ο Όμηρος στη ραψωδία Μ της Ιλιάδας αναφέρεται σ’ «έναν ψηλοπετάμενο αετό, ερχόμενο από τη δύση, κρατώντας με τα νύχια του φίδι θεριακωμένο». Έκτοτε η έννοια της  δύσ-ης έχει ταυτιστεί με το αρνητικό, όπως και οι λέξεις που έχουν ως πρώτο τους συνθετικό το  πρόσφυμα δυσ- (δυστυχία, δυσφορία, δυστοπία, δυσοσμία, δυσανεξία κ.λπ.). Λέξη καλή με  το πρόσφυμα «δύσ-» μπροστά στην ελληνική δεν υπάρχει!

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 09:38

Άνθρωποι και ζώα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός -  συγγραφέας

 

Μεταξύ ζώων και ανθρώπων οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές. Μία όμως από αυτές με ξαφνιάζει. Τα ζώα ουδέποτε θα επέτρεπαν στα δειλά και φυγόμαχα τους είδους τους να ηγούνται της αγέλης, σε αντίθεση με την κοινωνία των ανθρώπων που συμβαίνει συχνά το αντίθετο. Οι ανίκανοι ηγούνται των ικανών λόγω έλλειψης φραγμών και αναστολών απέναντι στο μεγαλύτερο λογοπαίγνιο της Ιστορίας, που λέγεται λαός!  

Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 08:32

Για μια άλλη Ευρώπη

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας     

 

Αυτό που δεν κατόρθωσε η Γερμανία με πολεμικά μέσα, σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, το κατόρθωσε με οικονομικά, ως η πιο μεγάλη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη. Ό,τι δεν πέτυχε το σύνθημα του Μαρξ, «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», το πέτυχε η ενωτική πολιτική των funds και των μονοπωλίων, που επέβαλε στις χώρες της Ε.Ε. τα θέλω της, μέσω των πολιτικών της εκπροσώπων. 

Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 10:05

«Βρείτε τα»

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Το «δόγμα Μονρόε», γνωστό από το 1823, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και λέει περιληπτικά ότι κάθε ανάμειξη των ευρωπαϊκών εθνών στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια. Εν ολίγοις δεν ήθελε η Αμερική τότε τους  Άγγλους και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές πάνω από το κεφάλι της.

Η ιστορία του ελληνισμού είναι μακροβιότερη από την ιστορία του Χριστιανισμού. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει προηγηθεί από την Ορθοδοξία, μαζί όμως είναι Ελλάδα. Σε τι άλλωστε διαφέρει η ρήση του Θαλή, «Αγάπα τον πλησίον σου μικρά ελαττούμενος» από την Χριστιανική «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν;»  

Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 10:11

Δύση: Συμμαχία ή Δυστοπία

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός  συγγραφέας

 

Η δημοκρατία ως έννοια πολιτική έχει ξεπέσει πολύ από την εποχή που η Ελλάδα  ήταν η πνευματική φωτοδότρα της γης. Απ’ όταν οι Μαραθώνες έχτιζαν Παρθενώνες κι ήταν γνωστό το ρητό του Μένανδρου, «τα δάνεια δούλους τους λαούς ποιεί».

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 12:47

Η σιωπή στο άδικο δεν είναι ευγένεια

Ο κάθε άνθρωπος δεν κρίνεται μόνο από τους φίλους του, αλλά και από τους εχθρούς του. Δεν αξιολογείται μόνο από τη δράση του, αλλά και από την αδράνειά του. Όταν ως ένας άνθρωπος δημοκρατικός δεν αντιδράς στα μέτρα που πλήττουν τη δημοκρατία, όταν στην αδικία σιωπάς και όταν στον φασισμό δεν αντιστέκεσαι, δεν θα δημιουργήσεις ποτέ εχθρούς σου. 

Σελίδα 1 από 23