Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, 8:06:21 πμ

Απόψεις

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024 11:55

Γλώσσα Ελληνική: Η γλώσσα των γλωσσών

Συντάκτης:

Γράφει 

ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Η αξία του λόγου για τον Έλληνα, είναι γνωστή και σημαντική από τα αρχαία χρόνια, σε βαθμό που είχε θεοποιηθεί. «Τω πείθεσθαι τω αργώ λόγω και τω Θεώ ταυτόν εστί» λέει ο Πλάτων. Την ίδια άποψη απηχεί μετέπειτα και η ευαγγελική ρήση: «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και ο Θεός ην ο Λόγος’’.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 08:44

Η Δύση, η Ρωσία και η Ελλάδα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

 

Στις  συχνά χρησιμοποιούμενες  λέξεις της ιστορίας ανήκουν και οι λέξεις «σύμμαχος» και «αντίπαλος». Μια χώρα που τίμησε ιστορικά την έννοια του όρου σύμμαχος για την Ελλάδα, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, είναι η φίλη και η ομόδοξη Ρωσία.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 09:30

Ο καθείς και η συμπεριφορά του

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

                                              

«Δημοσιογραφία σημαίνει να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν.

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024 09:46

Συναινέσεις

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης.

Παιδίατρος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

 

 Πριν από μια δεκαετία επισκέφθηκα το νέο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο του Άμστερνταμ, στην Ολλανδίας.

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024 09:24

Κιλκίς έτος 2224 μ.Χ.

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

 

Σας στο ‘πα; δεν σας στο ‘πα. Εκτός από απόστρατος εκπαιδευτικός είμαι και ερασιτέχνης εφευρέτης. Χρόνια τώρα κάνω εφευρέσεις αλλά δεν το διαδίδω δεξιά-αριστερά επειδή στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί ζηλιάρηδες αλλά και κουτσομπόληδες. Άλλωστε είναι γνωστό πως εκτός των άλλων πολλών αρετών μου είμαι και μετριοπαθής άνθρωπος.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024 10:19

Τη γλώσσα και τα μάτια μας

Συντάκτης:

 Του Νίκου Κωνσταντινιδη.

Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα

 

Μεταξύ των στοιχείων που συνθέτουν τη φυσιογνωμία ενός λαού, είναι και η γλώσσα του. Είναι το γνώρισμα που τον διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς.

Γραφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Με αφορμή τη δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη, βουλευτή του Σύριζα Θεσσαλονίκης ότι «το Κιλκίς βγάζει ακτινίδια και επαγγελματίες αποστάτες» ως απλός πολίτης του Κιλκίς, θα ήθελα να του πω τα εξής: «Το να στρέφεται γενικά και αόριστα ενάντια σ’ έναν ολόκληρο νομό, προσφυγικό στη βάση του και μαρτυρικό, από τον καιρό της Αντίστασης, εκτός από την προσωπική του άποψη, φανερώνει και το πολιτικό του ποιόν.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 08:58

Τη γλώσσα μου την έδωσαν ποντιακή

Συντάκτης:
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
 
Η λέξη Ιστορία, εκτός από τη γνωστή ετυμολογική της ερμηνεία, που συνδέεται με το αρχαίο ρήμα «οίδα», που σημαίνει γνωρίζω, έχει κι εκείνη που αναφέρει ο Πλάτων στον «Κρατύλο», όπου γράφει ότι η Ιστορία ως λέξη παραπέμπει στο ρήμα «ίστημι + τον ρουν», δηλαδή το γεγονός που σταματά τη ροή.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

 Προϋπόθεση για τη σωστή γραφή μιας λέξης αποτελεί η ετυμολογική της αναγνώριση. Να ξέρουμε την προέλευσή της, τα μέρη που την συνθέτουν, για να δίνουμε τη σωστή ερμηνεία. Οι ελληνικές λέξεις εκτός από την ορθογραφία κουβαλούν και την ιστορία τους, καθώς είναι από μόνες  ομιλούσες.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

 «Ο λόγος αν δεν δηλώνει αυτό που εννοεί, δεν εκπληρώνει το ρόλο του. "Ελληνίζειν είναι το ορθώς ονομάζειν» λέει ο Αριστοτέλης. «Όποιος επίσταται τα ονόματα, επίσταται και τα πράγματα», αναφέρει ο Πλάτων στον Κρατύλο. Το ον και το όν-ομα είναι αλληλένδετα. Οι λέξεις κουβαλάνε ιστορία. «Κι αν ξεχνούν οι άνθρωποι πάντα θυμούνται εκείνες», θα μας πει για τις λέξεις ο Παλαμάς.

Σελίδα 1 από 106