Παγλαρίδης Θεοφύλακτος
Τρεις του Σεπτέμβρη πριν 50 χρόνια
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Τώρα πια φαντάζει σχεδόν σπατάλη χρόνου. Να ψάχνεις τι να σημαίνουν οι «Τρεις του Σεπτέμβρη» τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν 50 χρόνια εξήγγειλε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβρη του 1974.
Πως να νοιώσεις τις ανάγκες εκείνων των καιρών σήμερα;
Ιδρύματα διαθέτουμε άφθονα, κατά των απλήστων ελαφρώς υστερούμε
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Ο μέγας Γκαλμπρέιθ – όχι ο συγκαιρινός, αλλά ο πατέρας του - είχε γνωματεύσει δηκτικά στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν όλος ο κόσμος είχε στραφεί κατά των ΗΠΑ, πως «εμείς οι Αμερικανοί μπορεί να μην έχουμε πολιτική, αλλά διαθέτουμε αεροπλάνα».
Ήταν τότε που ο αμερικανός πρόεδρος ταξίδευε μάταια συνεχώς για να βρει ευήκοα ώτα ανά την Υφήλιο για την αμερικανική στάση. Υποκαθιστώντας την ουσία της πολιτικής με την …κινητικότητα.
Ο χαβαλές δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα διδακτορικής διατριβής
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Ως γνωστόν ο λαός έχει πάντα δίκιο. Κι όταν ψηφίζει κι όταν δεν ψηφίζει.
Ο λαός αποδεικνύει πάντα την ωριμότητά του. Κι όταν επιλέγει τον Τρικούπη κι όταν τον διαολοστέλνει προς χάρη του Γουλιμή.
8 χρόνια εγκατάλειψης του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς - Θα περιμένουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές για να ξαναδούμε τον Υπ. Παιδείας προσδοκώντας μια κάποια λύση;
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Κατασκευάστηκε με ακατάλληλα υλικά στη δεκαετία του ’70 αφού το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε ήταν τσιμέντο καθαρισμού, όπως αποκαλείται στη γλώσσα των τεχνικών, επομένως ο κατασκευαστής εξαρχής έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και καθηγητών.
Τα παράδοξα της ανεργίας
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Οι αγγελίες με τις οποίες βιομηχανίες του νομού ζητούν απεγνωσμένα εργάτες είναι δεκάδες πλέον στις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά μέσα. Ζητούν απεγνωσμένα λέμε, διότι η ίδια αγγελία μπορεί να είναι δημοσιευμένη - αναρτημένη επί μήνες και η βιομηχανία να επιμένει σε αυτήν. Όπερ σημαίνει ότι η ανάγκη της δεν καλύφθηκε. Η ζήτηση αφορά τόσο εξειδικευμένους όσο και – αυτό είναι το παράδοξο- ανειδίκευτους εργάτες.
Πολιτικούς ικανούς να αντιπαρατεθούν στους ισχυρούς της αγοράς χρειαζόμαστε
Ο χρόνος κάνει σοφότερους τους ανθρώπους. Λειτουργεί παιδευτικά καθώς σωρεύονται εμπειρίες και γνώσεις ικανές να προκαλέσουν αναθεώρηση θέσεων και απόψεων τις οποίες κάποτε υπερασπιζόμασταν μετά ιεραποστολικής επιμονής.
Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μάς έδωσε όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ ο πρώην βουλευτής Κιλκίς και υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή Σάββας Τσιτουρίδης. Ειδικότερα στα σημεία εκείνα όπου αναφέρεται στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό της απληστίας και στην ντόπια αισχροκέρδεια.
Να δηλώσω αρχικά ότι ο Σάββας είναι ένας πολιτικός ο οποίος λείπει όχι μόνο από το Κιλκίς αλλά και από την πολιτική ζωή της χώρας. Ελάχιστοι στην κυβέρνηση έχουν σήμερα την γνώση και την εμπειρία (και τη σοφία) του Σάββα Τσιτουρίδη σε καιρούς όπου οι αρετές αυτές είναι απολύτως αναγκαίες.
Ωστόσο με αφορμή τα όσα είπε στη συνέντευξη περί εσωτερικής αγοράς και πληθωρισμού της απληστίας, θέλω να υπενθυμίσω:
Περί αισχροκέρδειας τιμών ολίγα τινά
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Είναι ν’ απορεί κανείς…. Κοροϊδεύουν συνειδητά τον κόσμο και παίζουν με τον πόνο του ή διακατέχονται από παχυλή άγνοια;
Και τι από τα δύο είναι χειρότερο;
Και ξανά θα βρίζουμε τους δανειστές μας Και ξανά θα μουντζώνουμε τους πολιτικούς μας
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Για τους φόρους και πόσο θα αυξηθούν ή θα μειωθούν ήταν μέχρι χθες η δημόσια συζήτηση, κατά το συμφέρον ή τις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων εξουσίας.
Αν πρέπει να αυξηθούν για τους πλούσιους, αν θα μειωθούν και πόσο για τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς η υψηλών τόνων προεκλογική αντιδικία μέχρι την παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε προεκλογική περίοδο επιχειρεί να επαναφέρει τη σοβαρότητα στο δημόσιο διάλογο.
Πήραμε τη ζωή μας λάθος…
Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Μακάρι να μην χρειαστεί να ακουστεί ξανά εκείνο το θλιβερό «ανθρώπινο λάθος» ύστερα από μια νέα τραγωδία. Ιδιαίτερα όταν το λάθος αυτό δεν θα είναι παρά η εφαρμογή μιας πολιτικής ανάλγητης, ικανής μόνο να παράγει αδιέξοδα και να προκαλεί μικρά οικογενειακά δράματα.
Πότε θα μιλήσουμε για τις ”πληγές” του Κιλκίς αν όχι τώρα, προεκλογικά;
Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.
Σε μια κανονική χώρα και σε έναν κανονικό νομό, ετούτο τον καιρό ο δημόσιος διάλογος θα αφορούσε στις προκλήσεις των καιρών μετά την πανδημία και μεσούντος του πολέμου και στα καθ’ ημάς, στα στοιχήματα της κιλκισιακής οικονομίας και την υπέρβαση των παιδικών ασθενειών από τις οποίες κατατρυχόμαστε.
Αντ΄αυτών η χώρα κινείται σε ρυθμούς Πισπιρίγκου και το Κιλκίς καθεύδει κατά πως το έχει συνήθειο του.