«Έχει να κάνει με τον ίδιο το θεσμό και το ρόλο που αυτός έχει συνταγματικά στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, που είναι επί της ουσίας ρόλος επικύρωσης αντιλαϊκών νόμων, αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Βουλής» διευκρίνισε ο κ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «μπει σε αλισβερίσια - ο ένας για να βρει τους 180 και να μη γίνουν εκλογές, ο άλλος τους 121 και να γίνουν εκλογές.»
Ερωτηθείς αν μπορεί να προκύψει λύση μέσω αυτών των εκλογών, είπε ότι ο λαός πρέπει να οργανώσει άμεσα την πάλη του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, προσθέτοντας πως πρέπει «οι εκλογές να είναι αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης και καθοριστικός παράγοντας για να ανοίξει ένας δρόμος διαφορετικός θα είναι, σ' αυτές τις συνθήκες, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Μια κυβερνητική εναλλαγή μεταξύ των δύο πόλων του σημερινού συστήματος, είτε του πόλου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση ελπιδοφόρα για το λαό κι αυτό κατά τη γνώμη μας αποδεικνύεται και από το κυβερνητικό πρόγραμμα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση πριν από δυο μέρες».
Σε σχέση με την άποψη ότι μια συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα τράβαγε αυτή την κυβέρνηση αριστερά», ο κ. Γκιόκας είπε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ «δεν έχει τίποτα που να θυμίζει κάτι ριζοσπαστικό, που η παρουσία του ΚΚΕ θα εγγυόταν την εφαρμογή του. Είναι ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στη διαχείριση της σημερινής οικονομίας, είναι ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα τείχη που καθορίζει η ΕΕ για το λαό και τη χώρα, συνεπώς είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το μόνο που εγγυάται -πέρα από ορισμένα μέτρα διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας, που παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ- είναι η συνέχιση του ίδιου αδιέξοδου για το λαό δρόμου».
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πιο κοντά στο ΚΚΕ ή στην ΝΔ», ο κ. Γκιόκας, είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στα κόμματα, όπως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ακολουθούν το συγκεκριμένο δρόμο εντός της ΕΕ. Είναι σαφές. Το ΚΚΕ είναι στην απέναντι όχθη».
Πηγή: Το Βήμα