Σε εκείνη την σύσκεψη διακρίναμε και την απουσία πολιτικών παραγόντων, καταγράφοντας ως λαμπρή εξαίρεση την παρουσία της δικηγόρου και δημοτικής συμβούλου Καλλισθένης Πάκα.
Η κ. Καλλισθένη Πάκα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της διοίκησης του Επιμελητηρίου και παρέστη στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Χατζημλάδης την Τρίτη 15 Νοεμβρίου και παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς συναρτάται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα αν όχι με την ίδια τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων του ν. Κιλκίς.
Η παρουσία της κ. Πάκα σχολιάστηκε ευμενώς από τους συμμετέχοντες επενδυτές. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν να συζητήσουμε με την κ. Πάκα τη δική της θέση για τις διαστάσεις του προβλήματος και τι μπορεί να γίνει ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις.
Κυρία Πάκα, πόσο επηρεάζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του Κιλκίς το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους;
Δυστυχώς άμεσα και πολύ. Αιτία, το απαρχαιωμένο και κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΗ το οποίο ευθύνεται για την αδυναμία ένταξης φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής ρεύματος στο δίκτυο.
Είναι σε όλη την Ελλάδα το πρόβλημα και γιατί το Κιλκίς έχει αυτήν την «μαύρη» ιδιαιτερότητα;
Το απαρχαιωμένο και κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΗ στον τόπο μας είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς η Πολιτεία δεν επιμελήθηκε εγκαίρως την επιδιόρθωση ή την αντικατάστασή του .
Στην ουσία, κατά το παρελθόν δεν έλαβαν χώρα οι δέουσες επενδύσεις σε υποδομές, με αποτέλεσμα να καλούμαστε σήμερα να βρεθεί λύση άμεσα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις του νομού μας, διότι το κόστος ρεύματος είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το πρόβλημα συνδεσιμότητας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζεται όπου υπάρχει φτηνή γη. Συγκεκριμένα οι επενδυτές μεγάλων κεφαλαίων, αγόρασαν ή νοικιάζουν με μακροχρόνια συμβόλαια την φτηνή για τα ελληνικά δεδομένα γη μας, δημιουργώντας επενδύσεις στο νομό μας επωφελούμενοι οι ίδιοι, χωρίς να υφίστατο η πρόνοια περί προστασίας στο ελάχιστο, από την εξάντληση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, των μονίμων κατοίκων αλλά και των επιχειρήσεων του νομού μας.
Τι μπορούσε να γίνει αφού τα προβλήματα κορεσμού είναι εδώ και χρόνια γνωστά;
Όπως προανέφερα, βελτίωση των υποδομών με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος ήταν προ των πυλών μας. Περαιτέρω θα έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη προστασίας από τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις των μεγάλων εξωτερικών επενδυτών οι οποίες οδήγησαν στον αντίστοιχο κορεσμό του δικτύου μας.
Έστω με αυτό το δίκτυο, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις του υπέρογκου ενεργειακού κόστους;
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε προσφάτως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς, την οποία και παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξέθεσαν τεκμηριωμένα θέσεις, λύσεις και απόψεις.
Μεταξύ αυτών, ο ενεργειακός συμψηφισμός χωρίς έγχυση στο δίκτυο, είναι η πιο άμεση ίσως λύση που δίνει μεγάλη δυνατότητα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις του νομού μας. Η Ευρώπη ήδη λειτουργεί μ΄ αυτήν.
Συνεργάζεστε με το Επιμελητήριο ως σύμβουλος επενδύσεων. Ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας;
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου σε αγαστή συνεργασία με τα μέλη της αγωνίζεται καθημερινά και προς πάσα κατεύθυνση προς την επίλυση πλείστων προβλημάτων του κλάδου τους. Στη σημερινή μετά covid εποχή και στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, μάχεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του τόπου μας, αγωνιζόμενη παράλληλα για την προσέλκυση επενδύσεων στο νόμο μας με στόχο την οικονομική του ανάταση.
‘Οσο για εμένα, σίγουρα η συνεργασία μου αυτή αποτελεί μία σπουδαία εμπειρία.