Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019, 12:17:19 μμ
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 22:43

Χορτιάτης: το Μαϊντάνεκ της Μακεδονίας. Για να μην ξεχνάμε…!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Αποφράδα ημέρα, αλλά ταυτόχρονα και ημέρα μνήμης και θυσίας είναι η 2 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν οι ναζί με τους «Έλληνες» ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, έβαψαν στο αίμα το Χορτιάτη. Στην φετινή 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.


Ο Χορτιάτης είναι ένα όμορφο ορεινό, γραφικό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού, 22 χιλ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ο Χορτιάτης, γνωστός με το προελληνικό θρακικό όνομα “Κισσός” (αρχαικά ‘Κίσσος’), είναι από τους παλιότερους οικισμούς της περιοχής, γνωστός ακόμα από τα χρόνια του Ηροδότου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο βασιλιάς της Θράκης Κισσεύς (ή Κισσής) έχτισε στους πρόποδες του βουνού την πρωτεύουσά του, τον Κισσό. Χώριζε ανέκαθεν την Μυγδονία (σημερινή περιοχή Λαγκαδά) από την κοιλάδα του Ανθεμούντα (περιοχή Βασιλικών-Θέρμης).
Το χωριό αυτό από τις 2 Σεπτέμβρη του 1944 έγινε σύμβολο θυσίας και από τότε τόπος πανελληνίου προσκυνήματος και προστέθηκε με μεγάλα γράμματα στον μεγάλο κατάλογο των περιοχών της Ελλάδας που υπέστησαν ολοκαυτώματα. Και δικαιολογημένα γιατί σ’ αυτό οι Χιτλερικοί του δήμιου της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας Φριτς Σούμπερτ (μετά τον πόλεμο δικάστηκε και εκτελέστηκε στην Αθήνα) μαζί με προδότες «Έλληνες» ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους (Γ. Καπετανάκης, «Δαγκουλαίοι» κ.λ.π.), εφάρμοσαν τα κρεματόρια. Έκαψαν ζωντανούς 178 κατοίκους μεταξύ αυτών 40 μικρά παιδιά, μερικά από τα οποία αβάπτιστα, στο φούρνο του Αναστάση Γκουραμάνη και στο σπίτι του Βαγγέλη Ντικούδη. Την ίδια μέρα σκότωσαν ακόμη 78 άτομα που βρέθηκαν ή έξω απ’ το χωριό η πρόβαλαν αντίσταση. Ο ιερέας του χωριού Δημήτρης Τομαράς, περιστοιχισμένος από δεκάδες άτομα, είχε σπεύσει να μεσολαβήσει, όμως επί ματαίω. Λίγο αργότερα ο μακεδονομάχος παπάς αναγκάζεται να παρακολουθήσει το βασανισμό και την ατίμωση των δύο θυγατέρων του και εν συνεχεία βασανίζεται και αυτός και δολοφονείται.
Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή Καμάρα μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, που συνόδευαν το όχημα της εταιρείας ύδρευσης -το οποίο όπως κάθε Σάββατο ανηφόριζε στο χωριό, ώστε να απολυμάνει τις πηγές της Αγίας Παρασκευής- ήταν μόνο η αφορμή που ζητούσαν οι κατοχικές δυνάμεις που είχαν ήδη προγραμμένο το ηρωικό χωριό.
Σήμερα ξέρουμε ότι η φρουρά των 400 Γερμανών που συμμετείχαν, μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Ασβεστοχώρι από την προηγούμενη μέρα ή το πρωινό της ίδιας ημέρας. Πως το γερμανικό αυτοκίνητο που χτυπήθηκε μια ώρα περίπου προτού κινήσει η φάλαγγα, δεν ήταν παρά το αναγνωριστικό-προπομπός όπως γίνεται πάντα.
Όπως ξέρουμε ότι η τραγωδία του Χορτιάτη υπήρξε ένα από τα επακόλουθα μιας Επαίσχυντης Συμφωνίας. Υπόλογοι του εγκλήματος είναι τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Βρετανοί και ο «ανθός της εθνικοφροσύνης», οι «έντιμοι» συμπολίτες μας, που χρηματοδότησαν εκκολάψανε και καθοδήγησαν τα Τάγματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Σπέερ, υπουργό πολεμικής βιομηχανίας του Χίτλερ, υπήρξε στη Λισσαβόνα μια μυστική συμφωνία μεταξύ Γερμανών και Άγγλων, μία «gentlemen’s agreement» σε υψηλό επίπεδο, όπως του ανέφερε ο αρχηγός του γερμανικού επιτελείου, στρατηγός Γιόντλ:
«Η συμφωνία αυτή, πρωτοφανής μέχρι τότε, και μοναδική σ’ όλο το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αφορούσε, σύμφωνα με τον Γιόντλ τουλάχιστον, την εκκένωση απ’ τα γερμανικά στρατεύματα της Ελλάδος, χωρίς Βρετανική ενόχληση και σε αντάλλαγμα να παραχωρηθεί η Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς στους Άγγλους
Έτσι ο Χορτιάτης έγινε το Μαϊντάνεκ της Μακεδονίας, παίρνοντας το όνομα από το στρατόπεδο εκτέλεσης των Ναζί, στην ομώνυμη πόλη της Πολωνίας, με κρεματόρια και θαλάμους αερίων.

Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της δημοκρατίας μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επανεμφάνιση του «αυγού του φιδιού». Όπως και για την ανάγκη αποφασιστικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φασιστικών-ναζιστικών μορφωμάτων. Είναι, πράγματι, σωστή η επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όμως η Ε.Ε. – την οποία ο κ. Παυλόπουλος επικαλείται ως φορέα καταπολέμησης του ναζισμού- είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που, εδώ και χρόνια, προωθεί σταθερά τη θεωρία των δύο άκρων. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ως επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη και άθλια ταύτιση του Κομμουνισμού με το ναζισμό! Πρόκειται για την ίδια ιμπεριαλιστική ένωση που διοργανώνει συνέδρια για τα «θύματα του Κομμουνισμού» και των «ολοκληρωτικών καθεστώτων», βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ου αιώνα με το έκτρωμα της ναζιστικής Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ένωση (τις «ευρωπαϊκές αξίες», τη «δημοκρατική Ευρώπη», κλπ.), στις χώρες της Βαλτικής οι συνεργάτες των Ναζί βραβεύονται ως… αντιστασιακοί! Σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε, όπως στην Πολωνία, ποινικοποιούνται τα κομμουνιστικά σύμβολα και απαγορεύεται η δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει βέβαια κανένα απολύτως πρόβλημα να σιγοντάρει, να στηρίζει και να συνεργάζεται με ακροδεξιούς κυβερνητικούς συνασπισμούς και νεοφασιστικές ηγεσίες, όπως στην Ουκρανία, στην Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο εθνικισμός και η ακροδεξιά άλλωστε έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί από αστικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον αποπροσανατολισμό πλατιών λαϊκών μαζών, τον εκφοβισμό του εργατικού κινήματος και την προώθηση βαθιά αντιλαϊκών μέτρων.
Ποιος, λοιπόν, εκτρέφει το τέρας του ναζισμού και του φασισμού, κύριε Πρόεδρε; Ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει- δήθεν- ένα τέρας που η ίδια εκτρέφει συστηματικά σε βάρος των ίδιων των λαών;

 

Να τσακιστεί ο Φασισμός-Ναζισμός
Στο Δήμο Πυλαίας_Χορτιάτη στις εκλογές του 2012, 602 άτομα (ποσοστό 6,09%) και το 2015 ποσοστό 5,93% ψήφισαν την Φασιστική-Ναζιστική Χρυσή Αυγή! Οι αριθμοί προκαλούν φρίκη: ψήφισαν τους σημερινούς ιδεολογικούς απόγονους-θαυμαστές των Ναζιστών και των Φασιστών που ξεκλήρισαν με τον πιο φρικτό τρόπο τον Χορτιάτη, και έσπειραν την καταστροφή, την φρίκη και το θάνατο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, κάλεσε το 2012 τους χρυσαυγίτες στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη!!!. Κάλεσε τους θύτες, τους ιδεολογικούς απογόνους τους, να ξαναγυρίσουν στον τόπο του εγκλήματος!!!

Όταν λοιπόν, ξαναγίνουν εκλογές και πάνε πάλι να ψηφίσουν, ας διαβάσουν λίγο ιστορία… ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι…
Ο Φασισμός- Ναζισμός πρέπει να τσακιστεί και η απάντηση είναι σαφής. Το τσάκισμα του φασισμού-ναζισμού είναι υπόθεση του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος. Και προϋπόθεση για το οριστικό τσάκισμα του τέρατος είναι η ασίγαστη, αταλάντευτη πάλη ενάντια στο ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που το γεννά και το αναπαράγει.