Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 3:48:10 πμ

Πολιτιστικά

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 23:08

Η "ΓΕΡΜΑ" συγκίνησε, άγγιξε, προβλημάτισε, ψυχαγώγησε

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Μια παράσταση δυνατή, με ωραίες ερμηνείες,   ρυθμό,  απίστευτες εικόνες, υπέροχη μουσική, προσεγμένα κοστούμια και σκηνοθεσία με άποψη απολαύσαμε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς.
Η "ΓΕΡΜΑ" συγκίνησε, άγγιξε, προβλημάτισε, ψυχαγώγησε.

Μια συλλογική πρόσκληση για την ελλόγιμη κοινότητα των ελπίδων μας και συνάμα μιαν ατομική πρόσκληση σε κάθε πιστό και εκπαιδευτικό και σε κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια απευθύνει ενημερωτικά με την καρδιά και το στόμα μας ένας λαμπρός πολιτισμός αιώνων, που τον μελετά επιστημονικά και τον αναγνωρίζει διαρκώς η οικουμένη στα ποικίλα των κρατών επικοινωνιακά όργανα, η UNESCO και κάθε Ακαδημαϊκό ίδρυμα. Ποιός είναι αυτός ο πολιτισμός; Είναι η δική μας περίλαμπρη Αθωνική Μοναστική Πολιτεία, το δικό μας πασίγνωστο και οικουμενικό Αγιονόρος. Και ποιό είναι το περιεχόμενο αυτής της πρόσκλησης; Η γνωριμία σας με ένα συμβολικό-μνημειακό ιερό και άγιο θησαυρό.

Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς (14-11-2019)

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 12:15

Ομιλία για το μπούλιγκ από το Σύλλογο Μέσων Αποστόλων

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Το ΜΠΟΥΛΙΓΚ, όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε τη σωματική και ψυχική βία, είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και για τις διαστάσεις που έχει λάβει στη σημερινή εποχή, είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι εμείς: γονείς – Σχολείο - κοινωνικός περίγυρος – πολλές φορές μάλιστα και χωρίς να το αντιληφθούμε.

Φαινόμενο στο οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να μην έρθουμε αντιμέτωποι με παρόμοιες εικόνες των παιδιών μας.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 23:05

«Μάλιστα κύριε», ήταν ανεπανάληπτο, μεγαλειώδες, φανταστικό

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Το έβλεπα και δεν το πίστευα. Επτά παρά τέταρτο το απόγευμα του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου, έφθασα στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, φορτωμένος με τις μηχανές, πεπεισμένος ότι και φέτος το αφιέρωμα του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς στο Ελληνικό τραγούδι, θα ήταν πετυχημένο, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να μπω στο χώρο. Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθισμένος και στα σκαλοπάτια του διαδρόμου ή όρθιος, ακουμπισμένος στους τοίχους.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεοσύστατου Κέντρου Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού σε συνεργασία της διεύθυνσης  αρχαιολογίας Κιλκίς με τον δήμο Παιονίας υπό την επιμέλεια της αρχαιολόγου Δρ. Γεωργίας Στρατούλη. 

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερώνονται τόσο για την βιογραφία της Αρχαίας Ευρωπού για την πόλη και τους τάφους που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και για το γόνο της, Σέλευκο Α’ του Νικάτωρα, ο οποίος αποτελεί μία ιστορική φυσιογνωμία του ελληνιστικού κόσμου. Η παρουσίαση αυτών των δύο ενοτήτων φέρει τον γενικό τίτλο «Ευρωπός. Πόλη της Ευρώπης-Πόλη του κόσμου».

Η έρευνα και καταγραφή της ζωής και των δραστηριοτήτων της κοινότητας Πλαγίων ξεκίνησε να γίνεται το 2010 και σύντομα εξελίχθηκε σε έρευνα για ολόκληρη την επαρχία Παιονίας. Το 2011 η έρευνα αυτή αποτυπώθηκε στο διαδίκτυο κι έγινε ύλη της ιστοσελίδας ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, http://plagia-paionias.blogspot.com για να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όποιον ενδιαφέρεται. Το 2016 η ύλη της ιστοσελίδας έγινε ψηφιακό βιβλίο, ελεύθερης ανάγνωσης και κυκλοφόρησε με τον τίτλο ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΠΛΑΓΙΩΝ -  ΕΝ ΠΑΙΟΝΙΑ ΚΙΛΚΙΣ.

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 10:35

Ευρωπαίων η Πόλις

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Το εκμαγείο ρωμαϊκού βάθρου (2ος αι. π.Χ.) με την επιγραφή αναγραφής και του ονόματος της αρχαίας πόλεως "ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ" δώρισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποίησε  στις 19 Δεκεμβρίου 2018  προσκεκλημένος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Η εποποιία του 1940 - 41 διέσχισε με ασύλληπτη ταχύτητα το φράγμα του θρύλου, έγινε τραγούδι, ποίημα, πεζογράφημα, παραμύθι. Δεν περίμενε την ιστορική έρευνα η οποία συνήθως έρχεται αργοπορημένη. Υπήρχαν οι ζωντανές μνήμες των πρωταγωνιστών της εποχής, για τις πράξεις των οποίων δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες αποδείξεις.

Μια πολύτιμη προσφορά προς τους κιλκισιώτες κάνει ο αγαπητός κιλκισιώτης πανεπιστημιακός Δρ. Σωτήρης Χρυσάφης, 75 χρόνια μετά την αιματηρή μάχη του Εμφυλίου, της 4ης Νοεμβρίου 1944.
Ο συγγραφέας, θέλοντας να συμβάλλει στην ιστορική καταγραφή των στοιχείων της φονικότερης μάχης του Εμφυλίου, αυτήν του Κιλκίς, εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο, «Ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου».

Σελίδα 1 από 357