Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, 10:23:39 μμ

Αρθρογραφία

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 22:22

Από το πηλοφόρι στο πινέλο...

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός -  συγγραφέας.

 

Ποιος δεν θυμάται το στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε μουσική Μάνου Λοΐζου: "μη βροντοχτυπάς τις χάντρες η δουλειά κάνει τους άντρες, το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί"; Ποιος δεν θυμάται τα χρόνια του καλού ελληνικού  κινηματογράφου, όταν ο άνδρας ξεχώριζε σε τσίπα και σε μπέσα, με τους "καημούς του να σεργιανούν στη γειτονιά" και στην καθαρή του ματιά να λαμποκοπά το φως του ήλιου;

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 21:46

Αναμνήσεις ενός στρατιώτη από τη στρατιωτική του θητεία στο Κιλκίς

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

 

Ξεφυλλίζοντας ένα άλμπουμ φωτογραφιών μου, το μάτι μου έπεσε στην στρατιωτική φωτογραφία εποχής του χωριανού μου, Πασχάλη Δραγανίδη. Η φωτογραφία-ενθύμιο του στρατιώτη, στολισμένη με ένθετο καρδιάς, πιστεύω ότι στάλθηκε σε όλους τους συγγενείς, για να δείξει τη λεβεντιά του, με την τιμημένη Ελληνική στολή και να τους γνωστοποιήσει την περηφάνια του, που υπηρετεί την πατρίδα.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 19:05

Συγκινήσου ρε… Τι σου ζητάνε;

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης Δάσκαλος.

 

Μυστήριο τραίνο ο Μένιος. Από μικρό παιδάκι αντιδραστικός, δεν εννοούσε να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του και τώρα στα πενηνταφεύγα του, παντρεμένος με δυο κόρες συνεχίζει τα ίδια. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα συναισθήματά του πρέπει να βγαίνουν ανάλογα με τη στιγμή που κάποιοι άλλοι επέλεξαν και όχι αυθόρμητα και πηγαία.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 11:05

Νίκος Κωνσταντινίδης: "Τα παιδία παίζει"

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Ο τίτλος του άρθρου είναι γνωστός από το "συντακτικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσης" κι ως γλωσσικό φαινόμενο ονομάζεται  "αττική σύνταξη." Σήμερα τη συγκεκριμένη φράση την χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε παιδική ή παιδαριώδη συμπεριφορά.

Γράφει η Σοφία Ψαρρά Μέλος ΟΜ Παιονίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προεκλογικά η ΝΔ για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους δημιούργησε μια στρεβλή εικόνα γύρω από το προσφυγικό στηριζόμενη σε ψέματα καλλιεργώντας κλίμα φόβου. Αντιμετώπιζε το ζήτημα ως ευκαιρία να ανεβάσει τους τόνους αναδεικνύοντάς το σε βασικό και όντως έτσι είναι, καθώς αποτελεί κορυφαίο ζήτημα, που η ΝΔ όμως δεν το έχει δυστυχώς αντιληφθεί πραγματικά.

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 13:05

Κιλτίδης: Οι πυρκαγιές μας δείχνουν νέα δασική πολιτική

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης, π. υφυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η εδαφοκλιματική συνθήκη και το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, ανέδειξε σε κομβικές ιστορικές στιγμές την δασική πολιτική ως ζήτημα ποικιλοτρόπως. Δεν είναι τυχαίο ότι η δεύτερη σχολή στο ΑΠΘ μετά την ενσωμάτωση της Μακεδονίας ήταν η Δασολογική. Στην καρδιά των Μακεδονικών δασών έδωσε καρπούς επιστήμης και πολιτικών για την ύπαιθρο και το περιβάλλον. Η έννοια της αειφορίας και της αποκαλούμενης βιώσιμης ανάπτυξης διακηρύχθηκαν εδώ και έναν αιώνα από τον φάρο της Δασολογίας στο ΑΠΘ.

Οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών επιβάλλεται να μας αφυπνίσουν και να θυμηθούμε, ότι ο δομημένος δασικός χώρος της δεκαετίας του 1970 δεν μας παρεδόθη μόνον από τη φύση. Έδρες πανεπιστημιακές της Δασολογίας, ένδοξες Δασικές Υπηρεσίες διευθέτησαν χειμάρρους, καλλιέργησαν και ψήλωσαν δένδρα, έστησαν λιθόδμητα φράγματα και κορμοδέματα- κλαδοπλέγματα, στήθηκαν φυτώρια δασικής χλωρίδας και έγιναν αναδασώσεις στοχευμένες. Διέσωσαν αγροτικές καλλιέργειες και ενίσχυσαν την κτηνοτροφία και μάλιστα την εκτατική με ασύλληπτα  προγράμματα ενίσχυσης βοσκοτόπων. Η δε δασοπονία έδιδε επί δεκαετίες ισχυρό συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Τα  δάση προστατεύθηκαν από ισχυρές και φωτισμένες δασικές υπηρεσίες και από τους ανθρώπους της υπαίθρου χώρας, που γνώριζαν ότι χωρίς αυτά δε θα έχουν ούτε εδάφη από τη διάβρωση, ούτε πηγές για πόσιμο υγιεινό νερό και άρδευση.

Το δάσος είναι θεμέλιο της γεωργίας, υπόσταση ζωής για ύπαιθρο και πατρίδα. Είναι χώρος παραγωγικός και συνεισφέρει στο περιβάλλον με τις ρυθμιστικές του λειτουργίες. Η θέση των δασικών υπηρεσιών βρίσκεται εξ ορισμού στους πόρους της υπαίθρου, επομένως στο Υπουργείο Γεωργίας. Κάθε άλλη επιχειρηματολογία είναι κενή περιεχομένου.

Οι καλλιέργειες των δημητριακών στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη καταβόθρα του CO2, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εντάξουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το Υπουργείο  Περιβάλλοντος είναι των υπηρεσιών ελέγχου για αστική και ύπαιθρο χώρα.

 Οι πυρκαγιές δείχνουν ποια πρέπει να είναι εδώ και τρείς δεκαετίες η νέα σύγχρονη δασική πολιτική. Η ύπαιθρος χώρα δεν είναι απλώς ερημοποιημένη, είναι ξεθεμελιωμένη.

Έχουν συμβεί μεγάλες  ανακατατάξεις πληθυσμού, χρειάζεται συνταγματική τομή,

« Ποιο δάσος; Ποιές δασικές εκτάσεις και από Πότε;» με φροντίδα πάντοτε υπέρ του υπαρκτού δασικού χώρου. Η πυροσβεστική είναι κατασταλτικός μηχανισμός και οι δήμοι υπηρεσιών, δεν γίνεται να αντικαταστήσουν την δασική υπηρεσία. Είναι ανάγκη να κατανοηθούν απλές ιστορικές, επιστημονικές και πολιτικές αρχές. Μια νέα, σύγχρονη δασική πολιτική χρειάζεται και όχι διαχείριση πυρκαγιών και άλλων καταστροφών, που έχουν σχέση με το δασικό χώρο. Είναι ανάγκη για την ελληνική πραγματικότητα, να επιστρέψει ο δασικός χώρος στο Υπουργείο Γεωργίας. Να αναγεννηθούν στα παλιά θεμέλια με σύγχρονη δομή οι δασικές υπηρεσίες. Να συσταθεί επιτέλους ο διυπουργικός οργανισμός Δασοπροστασίας, που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θεσμοθέτησε μετά από ομόφωνο πόρισμα επιτροπής της Βουλής.

Θρηνούμε περιβαλλοντικές απώλειες και θύματα. Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι αφανίζεται η ύπαιθρος χώρα και χωρίς ύπαιθρο δεν υπάρχει Πατρίδα.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 08:18

"Η σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω"

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Νίκος   Κωνσταντινίδης.

 

"Η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη" (Μπρεχτ). Όπου τα κενά του νου είναι μεγάλα, εξίσου μεγάλη είναι η μωρία και η κακία που χωράει μέσα  σ' αυτά. Στο ερώτημα: αν η κακία γεννά τη βλακεία ή αν η βλακεία γεννά την κακία, είναι δύσκολο να δοθεί σαφής απάντηση.  Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η βλακεία και κακία πάνε μαζί.

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 22:45

Θεόφιλος Τιρεκίδης : Πολιτισμός και Ανάπτυξη

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Θεόφιλος Τιρεκίδης.

Η χώρα μας αποτελεί τουριστικό προορισμό παγκόσμιας κλάσης .

Ο τουρισμός μας δεν στηρίζεται μόνο στον ήλιο και την θάλασσα ή μάλλον δεν θα πρέπει να στηρίζεται και να περιορίζεται μόνο σε αυτά. Ο επισκέπτης πρέπει να φεύγει έχοντας ικανοποιήσει και τις πέντε του αισθήσεις . Ο επισκέπτης φεύγοντας από τη χώρα μας πρέπει να έχει δεί, να έχει ακούσει, να έχει γευτεί, να έχει μυρίσει , να έχει αγγίξει.

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 22:43

Φλωρίδης: Κεντρώος Διπολισμός

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής Κιλκίς.

 

Ο  τίτλος υποδηλώσει δύο καταστάσεις στα νέα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πρώτον, την κατάληξη της μνημονιακής περιπέτειας του πολιτικού συστήματος  και δεύτερον, τον διακηρυγμένο προσανατολισμό των δύο σημερινών πόλων του. Οι εκλογικές μάχες του 2019 κλείνουν τον διαταραγμένο κύκλο της μνημονιακής εποχής και των πολιτικών κλυδωνισμών που αυτή επέφερε, και επανασυνθέτουν το πολιτικό τοπίο, με επαναφορά στους βασικούς πόλους, τον Κεντροδεξιό και τον Κεντροαριστερό.

- Κουμπαρούδ που υπηρετείς τώρα, με ρώτησε όταν με είδε, μετά την αποφοίτησή μου από τη σχολή της Χωροφυλακής, ο νουνός μου ο Παναγιώτης.
- Στο Μυλοχώρι του Κιλκίς του απάντησα.

Σελίδα 1 από 214