Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, 7:17:11 πμ
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 09:38

Διεθνές Φεστιβάλ…ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο πιο πετυχημένος θεσμός του Δήμου Κιλκίς. Όχι μόνο κατάφερε να δώσει στο μέσο κιλκισιώτη τη δυνατότητα να μυηθεί στη «βαριά κουλτούρα» των εμπνευστών του αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη του ταλέντου πολλών στελεχών της δημοτικής αρχής.

Πώς αλλιώς παρά καταξιωμένοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τρεις ενήλικοι και εγγράμματοι άνθρωποι που προσπαθούν να πείσουν έναν συμβασιούχο ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας με την σύμβασή του και γι' αυτό το λόγο, υποτιμώντας αφ' ενός τη νοημοσύνη του και προσπαθώντας αφ' εταίρου να αποδείξουν ότι φροντίζουν για την άμεση επαναπρόσληψή του με όσες δυνατότητες τους παρέχει ο νόμος, του ζητούν- σαν να είχε προσωπική ευθύνη για τη νομιμότητα ή όχι της σύμβασής του- να υπογράψει ότι για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμεί την ανανέωση της;

Κορυφαίος του χορού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, συμπρωταγωνίστρια αξιώσεων η γραμματέας του και νεαρός δικηγόρος του Κιλκίς, σε ρόλο κομπάρσου, οι οποίοι συναντιούνται με τον συμβασιούχο προκειμένου να του εκθέσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν ανακαλύψει προτείνοντάς του την πολύ αξιόλογη δυνατότητα της αποχώρησης για «προσωπικούς λόγους».

Ο εν λόγω υπάλληλος όμως δεν έχει προλάβει φαίνεται να γίνει κοινωνός της νέας αυτής «υψηλής κουλτούρας» που έχει πρόσφατα αναβαθμίσει την κιλκισιώτικη κοινωνία και ως άξεστος επαρχιώτης αρνείται. Έτσι, ενώ παρατάθηκε η ισχύς του ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί η ΔΕΤΠΑΚ, μέχρι τον Αύγουστο του '08 και αυτόματα, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σ' αυτό εξαιρέθηκε αυτή του Διευθυντή του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ο λόγος της απόλυσής του είναι: «λήξη του χρόνου της σύμβασής σου».

Το άδοξο τέλος της παράστασης, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δόθηκε μία μέρα αφότου οι άνθρωποι είχαν ήδη προβεί στην απόλυσή του και την είχαν κοινοποιήσει και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (χωρίς ενημέρωση του απολυμένου σχετικά), δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και από κανέναν να θεωρηθεί ότι πλήττει τον καινοτόμο θεσμό του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου. Οι θεσμοί θέλουν το χρόνο τους για να μπορέσουν να εμπεδωθούν. Θα έρθει σύντομα ο καιρός που όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας θα καταφέρουν να κατανοήσουν το νέο αέρα που πνέει στην τοπική μας αυτοδιοίκηση και να μετέχουν και αυτοί με τη σειρά τους επάξια στο θέατρο που παίζεται στις κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Κάποτε επιτέλους θα μάθουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τόσο καλά όσο και οι άρχοντές μας. Κάποτε θα δεχθούμε όλοι να απαξιώσουμε αυτά τα στοιχεία που δίνουν αξιοπρέπεια στη στάση ζωής μας, κατά το πρότυπο των δημοτικών μας αρχόντων. Λίγη προσπάθεια ακόμη χρειάζεται και θα αποτινάξουμε επιτέλους από πάνω μας κάθε αξία που πήραμε από την οικογένειά μας. Κυρίως όμως θα φτύσουμε όλοι στο πρόσωπο των γονέων μας όταν η περίσταση το απαιτεί. Θα πάψουμε πλέον να είμαστε περήφανοι για την αξιοπρεπή και έντιμη στάση τους που τους θέτει στο στόχαστρο των διοικούντων και θα τους αποκηρύξουμε αφού τελικά καμία λαϊκή ρήση δεν προκύπτει τυχαία. Έτσι στο εξής, καμία «αμαρτία» γονέων δεν θα παιδεύει τα τέκνα.

Ποιος όμως είναι ο σωστός δρόμος για να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και κατ' επέκταση την προσωρινή έστω θέση του στο Δήμο του Κιλκίς;

Έχουμε επιστρέψει στη χρυσή εποχή της προσκόμισης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων ή ακολουθούμε την ευρωπαϊκή πορεία που χάραξαν προεκλογικά στα φυλλάδιά τους;

Μέχρι να καταφέρουμε όλοι οι δημότες να παίζουμε τους ρόλους μας στο μεγάλο θέατρο σκιών που έστησαν στην πλατεία Δημαρχείου, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε όλοι για το καθεστώς που ισχύει στο φέουδο του Κιλκίς ώστε να ξέρουμε σε ποιόν επιτέλους είμαστε φόρου υποτελείς και για ποιου τα συμφέροντα πρέπει να σκύβουμε όλοι το κεφάλι.

Είναι πασίδηλο πλέον ότι από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία καταγγελία σε βάρος του εν λόγω απολυμένου, η οποία να έχει σχέση με τη δουλειά του και την άσκηση των καθηκόντων του, όλο αυτό το αποκριάτικο σκηνικό υποθάλπει κάποια εμπάθεια. Και θα ήταν πολύ λογικό να υπάρχει αυτή, ανάμεσα σε συνεργάτες χωρίς βέβαια να μπορεί να θεωρηθεί αυτό και σεβαστό. Πόσο μάλλον όταν η εμπάθεια αφορά στην καταγωγή του εργαζομένου και όχι στον ίδιο. Δυστυχώς η κατινιά αποδεικνύεται ότι συμβαδίζει με την βαριά κουλτούρα και εκφράζεται και στο πρόσωπο του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής (ειρωνεία κι αυτή!).

Ίσως το μεγάλο πρόβλημα του «αριστερού» μας αντιδημάρχου να είναι εύκολο να εντοπιστεί στο γεγονός ότι η εξουσία δεν κατάφερε ούτε να με φθείρει ούτε να με διαφθείρει όπως πολλούς άλλους. Ίσως το πρόβλημά του να είναι απλώς η αλαζονεία και η ματαιοδοξία. Πάντως σίγουρα το πρόβλημά του είναι ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να πλήξει εμένα μέσα από τον γιο μου. Αποφάσισα να είμαι πάντα ξεκάθαρος στις απόψεις αλλά κυρίως στις σχέσεις μου, γι' αυτό τον λόγο τους προκαλώ όσους έχουν σκοπό να με φιμώσουν χρησιμοποιώντας τρίτους δρόμους, ότι έχω για πολλά χρόνια αντέξει και σκοπεύω να αντισταθώ και να αντέξω σε οποιαδήποτε μετωπική σύγκρουση και στο παρόν και στο μέλλον.