Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2024, 12:59:47 πμ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 20:51

Πολυλειτουργικά αγροκτήματα – τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής & μεταποίηση μικρής κλίμακας

Μετά την ψήφιση του νόμου 4235/2014 που έκανε αναφορά στα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, δημοσιεύθηκε και η Υπ.απόφαση με την οποία δίνονται οι λεπτομέρειες για τα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής  και για την μεταποίηση μικρής κλίμακας.


Ως τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής ορίζονται τα τρόφιμα τα οποία παράγονται από την μεταποίηση, μικρής κλίμακας, αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από τον επαγγελματία αγρότη και τα μέλη της οικογένειας του, στην μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στην αγροτική κατοικία ή στην αγροτική εκμετάλλευση, και τα οποία προορίζονται για άμεση διάθεση στα σημεία διάθεσης της τοπικής αγοράς.
Ενώ ως μεταποίηση μικρής κλίμακας ορίζονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kw σε κινητήρια ισχύ (δεν περιέχεται σε αυτή η θερμική ισχύς).
Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι :
➢    Προϊόντα Δημητριακών, ιδίως απλά Αρτοσκευάσματα, και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι Δημητριακών, ενδεικτικά αναφέρονται τα Παξιμάδια, Τραχανάς, Χυλοπίτες
➢    Προϊόντα Φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες , ενδεικτικά αναφέρονται τα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, παστέλια με ξηρούς καρπούς
➢    Προϊόντα με Παρθένα Ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων σε συσκευασίες έως 2 λίτρα
➢    Προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι, και λάδι, ενδεικτικά αναφέρονται οι επιτραπέζιες ελιές, αλείμματα ελιάς, τουρσιά, σάλτσες
➢    Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση, φυτικής προέλευσης, πχ ξηρά φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά
➢    Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο ,κοκ
➢    Γαλακτοκομικά προϊόντα, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις
Οι παραγόμενες ποσότητες θα συσχετίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς αγροτικού προϊόντος, που θα αποτελεί και το κύριο πρωταρχικό συστατικό του τελικού τροφίμου, από τις καλλιέργειες ή την εκτροφή του παραγωγού, ενώ είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή και περισσότερων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.
Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων  είναι τα παρακάτω :

➢    Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι μπορούν να μεταποιήσουν το αγροτικό προϊόν τους
➢    Εξασφαλίζεται η άμεση διάθεση των προϊόντων του παραγωγού, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων
➢    Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι διατηρούν την επαγγελματική τους ιδιότητα
➢    Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αποκτούν μόνιμη εργασία, και μειώνεται η εποχικότητα της αγροτικής εργασίας
➢    Έχει καταργηθεί η υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας σε ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων, γίνεται μόνο γνωστοποίηση της δραστηριότητας
Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε  την πολύ μεγάλη ευκαιρία η οποία δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης,
Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μυτιλήνης 67,
Πολίχνη – Θεσσαλονίκη
Τηλ: 6944324715 – 2310 587 254
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Skype : dmtriantafyllidis