Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 11:37:23 μμ
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022 20:34

Τους ξεγέλασαν αλλά δεσμεύτηκαν …Ανάσταση την Πρωτομαγιά για τους κτηνοτρόφους του ν. Κιλκίς

Η ληστρική «εσωτερική αγορά» έκανε και πάλι το θαύμα της. Απούλητα 2000-2.5000 αμνοερίφια στο νομό Κιλκίς. Αθέτησαν το λόγο τους οι μεσίτες, Αχτίδα φωτός με νέες υποσχέσεις απορρόφησης. Ο πρόεδρος των αιγοπροβατρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης διεκτραγωδεί τα πάθη των κτηνοτρόφων. Και στο βάθος το φάντασμα της Τουρκίας.

 

Από δυο βασικές αιτίες πάσχουν διαχρονικά στην Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι. Είτε από αποφάσεις της κυβέρνησης, είτε από τη ληστρική λειτουργία της  εσωτερικής αγοράς.

Φέτος οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς περίμεναν πως και πως τις γιορτές του Πάσχα για να ρεφάρουν ένα μέρος της κάκιστης χρονιάς με τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Γνωστά όλα αυτά και προχωράμε.

Σε Κιλκίς και Αξιούπολη άνοιξαν οι τιμές, σχεδόν ικανοποιητικά. 7,5 ευρώ το αρνί και 8 το κατσίκι. Κλείστηκαν από τους μεσίτες των μεγαλοεμπόρων οι συμφωνίες, ειδοποιήθηκαν οι κτηνιατρικές αρχές και εκδόθηκαν μέχρι και άδειες σφαγής στο ν. Κιλκίς.

Μόνο που οι συμφωνίες των μεσιτών αποδείχθηκαν γιαλαντζί.

Ήρθε η Μ. Δευτέρα και σφαγές δεν έγιναν. Μεγάλη Τρίτη το ίδιο…και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θωμάς Καρυπίδης εξηγεί ή μάλλον προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις.

« Σε άλλους είπανε πως τα αρνιά είναι μεγάλα. Σε άλλους πως η αγορά είναι γεμάτη. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν απούλητα κάπου 2.000 με 2.500 αμνοερίφια μόνο στο ν. Κιλκίς. Τα περισσότερα κατσίκια. Για τα οποία είχε προσυμφωνηθεί η απορρόφησή τους με 7,5 και 8 ευρώ.

Όμως ή ίδια η εικόνα της αγοράς έδωσε την εξήγηση. Γιατί δηλαδή μας κορόιδεψαν. Την ώρα που έκλειναν οι μεσίτες τις συμφωνίες με εμάς, στην κεντρική κρεαταγορά πουλούσαν το αρνί με 8,5 ευρώ στον καταναλωτή. Αποκλείεται αυτό το αρνί να ήταν εγχώριο με αυτές τις τιμές. Που το βρήκαν λοιπόν; Ήξερε ο καταναλωτής τι αγόραζε;

Και ποιος επέτρεψε εισαγωγές όταν τα ελληνικά αμνοερίφια ήταν ακόμα απούλητα;»

Ιδού λοιπόν οι στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς και οι ευθύνες της κυβέρνησης. Σε βάρος μάλιστα ενός κλάδου που πνέει τα λοίσθια σε βαθμό που αν δεν αναστραφεί η εικόνα του χρόνου τέτοιο καιρό το ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι θα αποτελούν συλλεκτικό είδος.

Θέλετε να προσχωρήσουμε και σε άλλες στρεβλώσεις (τις ονομάζουν  και ασύδοτες παραβιάσεις) του ανταγωνισμού;

Σε συνοικιακά κρεοπωλεία των μεγάλων πόλεων το αρνάκι και κατσικάκι …πέταξαν σε τιμές μεταξύ 14 και 15 ευρώ. Το κυρίαρχο προς απάντηση ερώτημα: Όταν ο παραγωγός πουλά το αρνί με 7,5 ευρώ ποιος νόμος του υγιούς ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς επιτρέπει  να φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή σε διπλάσια τιμή;

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους προφορικούς στρατηλάτες κατά της αισχροκέρδειας.

 

Μετατέθηκε προφορικώς για την Πρωτομαγιά η Ανάσταση

Μέρες που είναι όμως και μπροστά  στον κίνδυνο να μείνουν από πελάτες του χρόνου, οι έμποροι επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες και υποσχέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, να απορροφήσουν την αδιάθετη παραγωγή μέχρι την πρωτομαγιά σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή, ήγουν 7 και 7,5 ευρώ. Τούτες τις ημέρες μέχρι το πολύ την Πέμπτη -Παρασκευή θα φανεί αν θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους ή θα ξεπροβάλλει από εβδομάδα το φάνταγμα της Τουρκίας.

Διότι όλοι οι παράγοντες της εσωτερικής αγοράς και τα θύματά (κτηνοτρόφοι) της πρωτίστως γνωρίζουν πως αν δεν πουληθούν μέχρι την Πρωτομαγια τα αμνοερίφια τότε η μόνη λύση είναι η Τουρκία.

Σε τιμές κάπου στα μισά. Μεταξύ τριών και τεσσάρων ευρώ.

Και τότε η χαρά των Τούρκων θα συναγωνίζεται μόνο με την εγχώρια αναισθησία.

Αλλά δυο τρεις ημέρες είναι. Ας περιμένουμε και τα ξαναλέμε.

Θ.Π.