Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 11:38:26 πμ
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 09:01

Οι χρήσιμοι και οι άχρηστοι των ευρωεκλογών

Γράφει ο Τάσος Ναούμης.

Παιδίατρος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

   Η Ευρώπη, βαριά πληγωμένη από τους δυο παγκοσμίους πολέμους προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και  συνεργασίας  μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας  είναι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ). Τις τελευταίες  δεκαετίες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επιλύουν πλέον τις μεταξύ τους διαφορές με απειλές πολέμου αλλά με συζητήσεις και με διαπραγματεύσεις.

Αυτό εχει ως αποτέλεσμα το ότι οι 27 χώρες  της ΕΕ απολαμβάνουν συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας  πρωτόγνωρες στην ανθρώπινη ιστορία.

      Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτήν την ειρηνική περιοχή του πλανήτη, είμαστε τυχεροί  που εμπνευσμένοι ηγέτες δημιούργησαν ένα τέτοιο θαύμα (η ειρήνη είναι το θαύμα), είμαστε τυχεροί που το πείσμα του Κωσταντίνου Καραμανλή μας ενέταξε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι αγνώμονες (ή ανόητοι) όσοι κάτοικοι της Ευρώπης ροκανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με σκοπό να το γκρεμίσουν. Είναι απλό, όποιος πολεμά την Ευρώπη δεν θελει την ειρήνη.  

        Η Ευρωπαϊκή Ένωση εχει πολυκέφαλη ηγεσία. Η εξουσία στην ΕΕ μοιράζεται μεταξύ 3  πόλων. Πρώτος πόλος είναι το συμβούλιο των αρχηγών των  κρατών, το οποίο λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.  Δεύτερος πόλος  είναι οι υπουργοί της ΕΕ (που λέγονται Επίτροποι). Αυτοί είναι  διορισμένοι από τα κράτη μέλη και συντάσσουν τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες. Ο τρίτος πόλος εξουσίας είναι η ευρωβουλή. Στις 9 Ιουνίου,  440.000.000 ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουμε, για 5 χρόνια, τα  705 μέλη της νέας  ευρωβουλής. Η ευρωβουλή εκλέγεται με σύστημα  απλής αναλογικής και εκφράζει  δημοκρατικά την βούληση  όλων των ευρωπαίων πολιτών.

 Οι ευρωβουλευτές ελέγχουν όλα τα όργανα και όλες οι αποφάσεις  της ΕΕ. 1) εγκρίνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ  2)   εγκρίνουν τους νόμους της ΕΕ  3) εγκρίνουν τις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες  χώρες 4) εγκρίνουν την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ 5) ασκούν έλεγχο στο έργο των Επιτρόπων και όλων των κοινοτικών οργάνων  6) εκλέγουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που είναι το ισοδύναμο πρωθυπουργού της Ευρώπης) 7) προστατεύουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ δηλαδή την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. 

   Οι ευρωβουλευτές  είτε εντάσσονται σε ευρύτερες  πολιτικές ομάδες είτε παραμένουν εκτός ομάδων. https://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/i-ellada-stin-ee/ellines-eurovouleutes.html  Οι ευρωβουλευτές που εντάσσονται σε ομάδες, είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη δύναμη και επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ. Στην απερχόμενη ευρωβουλή 14 Έλληνες ευρωβουλευτές ανήκαν στις τρεις από τις επτά  μεγάλες ομάδες  (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστική Ομάδα και την ομάδα Ανανεώνουμε την Ευρώπη). Οι εκτός πολιτικών ομάδων μεμονωμένοι βουλευτές δεν ασκούν σχεδόν καμία επιρροή. https://www.kathimerini.gr/politics/563015878/metexetasteoi-oi-ellines-eyrovoyleytes/

 Κατά συνέπεια οι 7,  ευρισκόμενοι εκτός ομάδων, Έλληνες ευρωβουλευτές έπαιξαν περιορισμένο ρόλο στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή ήταν «σχεδόν άχρηστοι». Πρόκειται για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν στην πορεία της θητείας τους. Νομοτελειακά το ίδιο θα συμβεί με τους ανεξάρτητους που θα εμφανιστούν στην νέα ευρωβουλή. Η χρησιμότητα αυτών που εκλέγουμε βαραίνει και αυτή στην ζυγαριά των επιλογών μας  https://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/i-ellada-stin-ee/ellines-eurovouleutes.html     

  Όταν σε μια επιχείρηση προσλαμβάνεις έναν εργαζόμενο, προσπαθείς να επιλέξεις κάποιον που να εχει προσόντα απαραίτητα για την εργασία που προτίθεσαι να του αναθέσεις. Μια επιλογή εργαζομένου με υψηλά προσόντα θα φέρει καλά αποτελέσματα . Μια επιλογή εργαζομένου με μειωμένα προσόντα θα επηρεάσει δυσμενώς  την λειτουργία της επιχειρήσεως. Μια επιλογή ατόμου χωρίς προσόντα θα καταστρέψει την επιχείρηση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στις προσεχείς εκλογές. Αν και προφανές, καλό είναι να μην το ξεχνάμε κάθε φορά που ψηφίζουμε.

 Από την εκλογική μας επιλογή εξαρτάται η ποιότητα των ευρωβουλευτών. Από την ποιότητα των ευρωβουλευτών επηρεάζεται η ποιότητα των ευρωπαϊκών αποφάσεων και  από την ποιότητα των αποφάσεων εξαρτάται η ποιότητα της ζωής των πολιτών και των κρατών μελών.

    Τον Ιούνιο ουσιαστικά θα «προσλάβουμε» άτομα για να κάνουν  τις  συγκεκριμένες εργασίες που αναφέραμε προηγουμένως.  Για να προσφέρουν ευρωπαϊκό και εθνικό συγχρόνως έργο.  Τα κόμματα προτείνουν  υποψηφίους και εμείς επιλέγουμε από τους εκλεκτούς των κομμάτων. Αλήθεια, ποιος μπορεί λογικά να υποστηρίξει ότι όποιος ξέρει να κλωτσάει μια μπάλα ή να κάνει κουτσομπολιό σε πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση, μπορεί να αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα των  νόμων και των διεργασιών της ΕΕ; Ποιος μπορεί να σταθεί με επάρκεια  σε επιτροπές του κοινοβουλίου και να διαπραγματευτεί όταν δεν γνωρίζει μια ξένη γλώσσα;  Ποιος θα κατανοήσει  οικονομικές εκθέσεις και θα πάρει αποφάσεις για οικονομικά θέματα; Πόσο εξαρτάται η επάρκεια ενός βουλευτή από την ομορφιά και την λάμψη του;  Πόσο χρήσιμοι θα είναι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν ακριβώς επειδή εχθρεύονται την ΕΕ;

      Τα πολιτικά κόμματα δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή υπόθεση. Με τις δικές τους επιλογές των υποψηφίων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τηλεδιάσημοι και άχρηστοι να βρεθούν στην ευρωβουλή, ενώ  άγνωστοι στο ευρύ κοινό αλλά χρήσιμοι, να μείνουν εκτός. Τα πολιτικά κόμματα απογοήτευσαν   για μια ακόμη φορά με τις προεκλογικές λίστες υποψηφίων, όπως απογοητεύουν καθημερινά  και με το περιεχόμενο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

      Αν και η ημέρα των εκλογών πλησίασε,  δεν ακούμε να γίνεται συζήτηση για την ίδια την Ευρώπη. Ούτε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, ούτε για την επιβίωση της στο διεθνή στίβο. Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο προς την μίζερη  ελληνική πολιτική σκηνή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι, με τις ευρωεκλογές, συμμετέχουμε σε μια μεγάλη δημοσκόπηση που θα μπορούσε να αλλάξει σήμερα  την κυβέρνηση της Ελλάδος. Πρόκειται για πολιτικό ανορθολογισμό. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν στις βουλευτικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές.  Οι δε  υποψήφιοι που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως εργαλεία που θα στηρίξουν  ή θα γκρεμίσουν τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, είναι προφανώς ακατάλληλοι για την θέση που διεκδικούν στις Βρυξέλλες. .  

     Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει την δική της βαρύτητα. Είναι όμως όλες σημαντικές γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο τέλος,  την δική μας ζωή επηρεάζουν.  Στις εκλογές δεν στέλνουμε SMS  μηνύματα δυσαρεσκείας ή συμπαθείας. Διαλέγουμε.  Επιλέγουμε από το κόμμα της επιλογής μας, τους χρήσιμους εκπροσώπους μας. Αυτούς που θεωρούμε καλύτερους για να κάνουν σωστά την δουλειά και όχι τεμπέληδες που θα περάσουν  χρυσοπληρωμένες διακοπές στις Βρυξέλλες.

   Κάποιοι αποφάσισαν να απέχουν από τις ευρωεκλογές. Άλλοι επειδή δεν αντιλαμβάνονται την αξία της ΕΕ και θεωρούν  αυτήν την αναμέτρηση ήσσονος σημασίας. Κάποιοι άλλοι απέχουν διότι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική και τους πολιτικούς (αν κρίνουμε από τις περιπτώσεις Καϊλή και Γεωργούλη δεν έχουν άδικο).

  Όσοι απέχουν από εκλογές, ξεχνούν  ότι το δικαίωμα να ψηφίζεις ελεύθερα είναι μια σπουδαία κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού και παραβλέπουν ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια σπονδή στην δημοκρατία, μια επιπλέον επιβεβαίωση ότι η δημοκρατία εξακολουθεί να υπάρχει. Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μάς  ζηλεύει για αυτό το σπάνιο (στον κόσμο)  και  εξαιρετικό (για την Δύση)  προνόμιο, που μερικοί από εμάς αποποιούνται.