Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, 6:46:16 πμ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 22:45

Κώστας Πινέλης : Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και οι πραγματικοί του στόχοι

pinelis
Σχέδιο «Αθηνά» ονόμασε το Υπουργείο το νέο ακαδημαϊκό χάρτη, που είναι άρρηκτα δεμένος με τις αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει ο νόμος-πλαίσιο, τον χάρτη  «Πανεπιστήμιο ΑΕ». Γιατί αυτός είναι ο πραγματικό στόχος.Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η προσέλκυση επενδυτών, η κατασκευή προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα και στην παροχή δεξιοτήτων που ζητούν οι εργοδότες. Εξ άλλου αυτά προβλέπονταν από την «Διακήρυξη της Μπολόνια» που υπογράφηκε το 1999.
Δημοσιονομικά, δεν πρόκειται για «συμμάζεμα» δαπανών,  «εξορθολογισμό» και «βιωσιμότητα» αλλά για υποταγή στα μνημόνια στους δανειστές, για περικοπή και παραπέρα των δαπανών που δίνονται για την Παιδεία που θα κληθούν να καλύψουν με νέα επιβάρυνση οι γονείς.
Ας δούμε τι προτείνεται με το Σχέδιο «Αθηνά».
Σύμφωνα λοιπόν με τις προτάσεις, τα Πανεπιστήμια της χώρας από 26 γίνονται 20. τα ΤΕΙ από 14 γίνονται 12. Δεν πρόκειται εδώ για κατάργηση ιδρυμάτων, αλλά για συγχώνευση ή «απορρόφησή» τους από άλλα.
Όσον αφορά στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αυτά μειώνονται από 480, που περιλαμβάνονταν στο τελευταίο μηχανογραφικό (533 είχαν ιδρυθεί), σε 386. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για συγχωνεύσεις ή «απορροφήσεις» τμημάτων. Συγκεκριμένα, «απορροφώνται» 94 τμήματα ενώ πάνω από 50 Τμήματα «μετακινούνται» μέσω συγχωνεύσεων σε άλλη πόλη. Εδώ ακριβώς είναι το πρακτικό πρόβλημα και εντοπίζεται ιδιαίτερα στα ΤΕΙ.
Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι δεν συμφωνήσαμε ποτέ με την «πελατειακή» λογική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, του «κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ», «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο». Πρέπει επίσης να πούμε ότι στην αντίληψή μας ήταν και είναι ότι πολλά τμήματα ΤΕΙ θα μπορούσαν να αποτελούν σχολές Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσα όμως στα πλαίσια ύπαρξης και λειτουργίας μιας άλλης Εκπαίδευσης απόλυτα Δημόσιας και Δωρεάν αλλά κυρίως υψηλού επιπέδου.
Το πρόβλημα όμως σήμερα δημιουργείται όπως λειτουργεί η Εκπαίδευση. Για παράδειγμα, φοιτητές και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» θα προκύψει διάλυση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς προβλέπεται να συγχωνευθεί με το ΤΕΙ Σερρών σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πόλη της Θεσσαλονίκης θα φύγουν 10 τμήματα και θα μετακομίσουν τα 8 στις Σέρρες και τα 2 στη Φλώρινα, ενώ 2 ακόμη θα καταργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις περίπου 8.000 - 10.000 φοιτητές, 100 εκπαιδευτικοί και 50 - 80 διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει, ακόμη, επιπλέον έξοδα, πρόβλημα για τις οικογένειες κ.λ.π.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας οι προτάσεις  σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν ότι δε θα πεταχτούν εκτός σπουδών οι σπουδαστές, δε θα απολυθούν οι εργαζόμενοι, δε θα υποβαθμιστούν οι σπουδές και δε θα πληρώσουν το μάρμαρο της μετακίνησης οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
Η μεταφορά τμημάτων, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα βελτιωθούν η έτσι κι αλλιώς ελλιπείς υποδομές. Εξ άλλου οι εστίες και οι λέσχες σίτισης δεν φτάνουν και σήμερα.
Εδώ πρέπει να τονισθεί ένα βασικό και φλέγον πρόβλημα που δημιουργείται με τις συγχωνεύσεις και «απορροφήσεις». Θα αλλάξουν προγράμματα σπουδών που δεν θα γίνουν με άξονα το επιστημονικό αντικείμενο αλλά με τις απαιτήσεις της «αγοράς», τίτλοι σπουδών κ.λ.π.
Η απόρριψη του σχεδίου «Αθηνά» απ' τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους πανεπιστημιακούς έχει να κάνει με την απόρριψη των αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, με φοιτητές - πελάτες και γνώση - εμπόρευμα. Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν οι «πρόθυμοι» (διοικήσεις, ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ) που έκαναν «διάλογο» με το υπουργείο για να διαμορφωθεί το σχέδιο. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως η «διαβούλευση» θα συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη για το αποτέλεσμα. Οι κατευθύνσεις είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι πανεπιστημιακοί έχουν κάθε λόγο ν' αγωνιστούν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και το «χάρτη» του διότι αυτό είναι το σχέδιο «Αθηνά»: Ο χάρτης του «Πανεπιστημίου ΑΕ».
Και ένα τελευταίο για το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς «Σχεδιασμού  και Παραγωγής Ενδυμάτων» που ανήκει στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του μοναδικού του κλάδου ένδυσης που λειτουργεί σε Ελλάδα-Κύπρο. Το τμήμα λειτουργεί πάνω από 12 χρόνια και δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια για την αναβάθμισή του από τους βουλευτές του νομού, ούτε από τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες. Να σκεφθεί κανείς ότι περιφέρεται από κτιρίου εις κτίριο και από γειτονιά σε γειτονιά, χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει και να αναπτύξει τις υλικοτεχνικές υποδομές του. Λένε πολλά στην ανακοίνωσή τους οι μόνιμοι καθηγητές που μαζί με τους συμβασιούχους καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες και κάνουν ότι μπορούν για να αποφοιτήσουν από τη σχολή οι φοιτητές με όσο το δυνατόν πιο πολλές γνώσεις και επαρκώς εξοπλισμένοι.
Και δεν πρόκειται για μεταφορά νέων τμημάτων στο Κιλκίς, έτσι κ. Γεωργαντά;  Αναφέρω το όνομά σας γιατί εσείς σήμερα «είστε μπροστά» με τα «κατόπιν ενεργειών μου». Ξέρουμε ότι το «περιβόητο» σχέδιο «Αθηνά» εξαγγέλθηκε, μετά από πολλές αναβολές και, προφανώς, πολλά «παζάρια». Μέσα στα πλαίσια της δική σας πολιτικής λογικής και κατεύθυνσης, εάν θέλατε να βοηθήσετε το Κιλκίς να πιέζατε, να «παζαρεύατε» αν θέλετε, να έρθουν δύο «γεμάτα» τμήματα από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που είναι και κοντά και πιθανόν να μην χρειάζονταν οι φοιτητές να μετακινηθούν ως προς την κατοικία τους.
Πρέπει επιτέλους οι βουλευτές και οι τοπικοί άρχοντες να σέβεστε αυτούς που σας ψηφίζουν, αλλά και ο λαός του Κιλκίς θα πρέπει να αντιληφθεί τι γίνεται από το ότι, τουλάχιστο την τελευταία 20ετία εξαγγέλλονται διάφορα και δίνονται υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται.