Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 5:06:56 μμ
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 21:28

Ο Γιάννης Τσογγίδης και η …λαοκρατία (Αναδημοσίευση)

Εντάξει. Το έχω πει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω. Εκτιμώ την προοδευτική τεχνοκρατική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζεις τα πράγματα και λύνεις τα προβλήματα. Ήξερα επίσης ότι είσαι δεξιός με την ιδεολογική και πολιτική έννοια του όρου. Αλλά ανακαλύπτω ότι είσαι πολύ δεξιός ρε  Γιάννη. Δεξιότατος!


Για πρώτη φορά παρακολούθησα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την νέα του σύνθεση. Μου έδωσες την εντύπωση (και όχι μόνο σ’ εμένα) ότι περίμενες να μιλήσει ο Γιάννης ο Φαχουρίδης για να τον «ορμήξεις». Τον Γιάννη, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, με ορθό και περιεκτικό λόγο και συγκεκριμένες θέσεις-προτάσεις που εδώ και χρόνια κοσμεί το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του και εκπροσωπεί μια παράταξη, την «Λαϊκή Συμμαχία» (εμείς κατεβαίνουμε με τον ίδιο τίτλο σε όλη τη χώρα και στις Περιφέρειες και στους Δήμους και δεν κρύβουμε ότι στηρίζεται από το ΚΚΕ, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι που αυτοαποκαλούνται, «αδέσμευτοι», «ανεξάρτητοι» και αυτοπροσδιορίζονται «καλά παιδιά» λες και τους θέλουμε για γαμπρούς). Μια παράταξη που δικαιώνεται στις θέσεις που έχει χρόνια όσον αφορά τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει και παίζει ήδη η Αυτοδιοίκηση, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής.
Δες τώρα. Ένα πρώτο: Αυτός που κάθεται στην έδρα του Προέδρου, αφήνει στην άκρη την κομματική, ιδεολογική του ταυτότητα και λειτουργεί ως Πρόεδρος όλων των συμβούλων. ΄έτσι ξέρω εγώ από την πολύχρονη θητεία μου ως Προέδρου στον Δήμο Νεάπολης. Ένα δεύτερο: φροντίζει για την τήρηση του κανονισμού και δεν απαντά «για τα πάντα και δια πάντα». Απαντά ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όπου χρειάζεται. Και τρίτο: Εάν θέλει να τοποθετηθεί, κατεβαίνει από τη θέση του προέδρου παραχωρώντας τη θέση του στον αντιπρόεδρο. Α, και ένα τελευταίο. Πως το είπες Γιάννη μου; Δεν θα το κάνουμε εδώ Λαοκρατία; Δεν κατάλαβα. Όσα λεξικά του κόσμου να ανοίξεις, η λέξη Λαοκρατία προέρχεται από τις λέξεις < λαός + κρατέομαι-ούμαι  -κρατία, η διακυβέρνηση δηλαδή του κράτους από το λαό, η άσκηση της εξουσίας από τον λαό. Όπως λέει και το γνωστό χιουμοριστικό αντιστασιακό τραγούδι, «Σ’ ένα χρόνο, σ’ ένα μήνα θα έχουμε Λαοκρατία και αφέντης θα είναι τότε ο λαός». Τι σε πειράζει εσένα; Στην πλουτοκρατία ανήκεις; Εκτός εάν σε ενοχλεί ότι η  χρήση του όρου παραπέμπει σε αριστερή πολιτική ιδεολογία. Για τον ίδιο λόγο δηλαδή που «ορμάς» στον Γιάννη τον Φαχουρίδη.
 Αυτά τα λίγα…προς το παρόν…

(Είχα αρχικά σχολιάσει...)
--------------------------------


Η αποκάλυψη του Ιωάννη

(H απάντηση στην απάντηση του κ. Τσογγίδη)

Το παραπάνω λοιπόν σχόλιο είναι που προκάλεσε την πολύλεξη, μακροσκελή αντίδραση - απάντηση του Ιωάννη με προσωπικούς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και μπόλικες αντικομουνιστικές παρλάτες. Παρακάλεσα την διεύθυνση των εφημερίδων μας να το επαναδημοσιεύσει για το ξαναδιαβάσει και ο κόσμος (και ο ίδιος) για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που έθιξε τόσο πολύ τον Γιάννη Τσογγίδη. Εγώ δεν μπορώ πράγματι να αντιληφθώ πως μια κριτική για την λειτουργία του ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με χιουμοριστική μάλιστα διάθεση, σε σημεία της, μπορεί να προκαλέσει τέτοια σκαιότατη αντίδραση.
Για να δούμε Ιωάννη: δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι η στάση σου απέναντι στον Γιάννη Φαχουρίδη ήταν εχθρική, επιθετική; Και μην επικαλείσαι ότι το κάνεις για την τήρηση του κανονισμού. Γιατί είναι ο συγκεκριμένος το κάνεις (ο παλιοκομμουνιστής) και για τις θέσεις που έχει για την σημερινή αυτοδιοίκηση που υπηρετείτε εσείς.
Η αντίληψη ότι είσαι στο απυρόβλητο είναι  «Λουδοβίκεια» αντίληψη του «Après moi, la deluse», «Apres moi, moi» και  «L' Etat c' est mois» η του δικού μας, του Κιλκισιώτικου «ό,τι είμες, εμείς είμες»
Όσοι ασκούν εξουσία υπόκεινται εις διαρκή «έλεγχον και κριτικήν», πόσο μάλλον σήμερα που η Αυτοδιοίκηση που υπηρετείται ως αιρετοί έχει μετατραπεί σε φορομπηκτικό μηχανισμό, μακρύ χέρι της εφαρμογής όλων των αντιλαικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας. Που δεν έχει καμιά σχέση με την αυτοδιοίκηση που υπηρέτησα και εγώ ως εκλεγμένος στον Δήμο της Νεάπολης Θεσσαλονίκης την δεκαετία του  70’ και του 80’, τότε που το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πράγματι τιμητικό και άμισθο (χωρίς καμία αμοιβή)..
Τότε που το ΚΚΕ είχε πολλούς εκλεγμένους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους σε μεγάλους Δήμους των αστικών κέντρων γι’ αυτό και η Αυτοδιοίκηση ήταν αγωνιστική, διεκδικητική, συμπαραστάτης του λαού σε όλα του τα προβλήματα. Και σήμερα όπου υπάρχουν κομμουνιστές Δήμαρχοι άλλη πολιτική έχουν απέναντι στους δημότες.
 Στις εφημερίδες μας «Ειδήσεις» και «Πρωϊνή» δημοσιεύσαμε την  απόφαση του Δήμου Πάτρας για τις μειώσεις, έως και απαλλαγές σε δημοτικά τέλη και φόρους, σε κατηγορίες πληθυσμού (άνεργους, άτομα με αναπηρία κ.λ.π.)
Σήμερα εσείς στέλνετε «μπιλιετάκια» με απειλές ότι εάν δεν πληρώσει ο κόσμος τα τέλη που χρωστάει (που δεν έχει να πληρώσει) θα προβείτε σε κατασχέσεις!
Στο Κιλκίς έχω κλείσει 22 χρόνια. αρθρογραφώ-σχολιάζω 20 χρόνια σε όλες τις εφημερίδες, πάντα με πολιτικό λόγο, σκληρό κάποιες φορές, αλλά πάντως πολιτικό. Ποτέ δεν έχω θίξει κανένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Και πάντως μετά από 50 χρόνια στο κίνημα και 40 στο κόμμα, ότι πιστοποιητικά ήταν να πάρω, τα πήρα.
Και όταν αναφέρεσαι στους κομουνιστές γραπτά  ή προφορικά να το κάνεις με σεβασμό, άσχετα εάν διαφωνείς με την θεωρία-ιδεολογία μας. Γιατί οι κομμουνιστές άγιασαν στα ξερονήσια, σάπισαν στις φυλακές, έδωσαν και τη ζωή τους για να δει προκοπή αυτό ο έρμος τόπος και ζήσει ο λαός μας καλύτερα, «να ζήσεις και συ καλύτερα κυρ Γιάννη» ( κατά παράφραση του γνωστού τραγουδιού του Τζαβέλλα, «ο Παντελής») και μην ειρωνεύεσαι τα ποσοστά του ΚΚΕ. Στο διάβα της ιστορίας τις μεγάλες επαναστάσεις και αλλαγές τις έκαναν μειοψηφίες…
Και ένα τελευταίο: επειδή τιτιβίζεις σε όποιον συναντήσεις για πολλά, όπως ότι με φέρατε με μετάθεση από τον Δήμο Ευόσμου. Κατ’ αρχή συμφώνησαν οι δύο Δήμαρχοι του Ευόσμου ο Π. Αλεξανδρίδης και του Κιλκίς ο Τ. Αμανατίδης και με φέρατε για καλό υπάλληλο. Ο Δήμαρχος του Ευόσμου είπε στον Τάσο: «Μου παίρνεις τον καλύτερο υπάλληλο». Εάν συνεδρίασε κανένα «Κονκλάβιο» για να εγκρίνει αυτό αφορά εσάς. Πάντως αχάριστος δεν ήμουν ποτέ και ως υπάλληλος πρόσφερα πολλά εργαζόμενος και συνεχή απογεύματα και σαββατοκύριακα και με τη Διοίκηση Αμανατίδη και με την Διοίκηση Τερζίδη και όποιος πει ότι δεν είναι έτσι «να πέσει το ταβάνι να τον πλακώσει»
Μέχρι μετάθεση σε γραφείο βουλευτή επέστρεψα πίσω για να μην «δώσω βορρά» το Τάσο σε όποιους κακόπιστους να τον κατηγορεί ότι πληρώνει έναν (και μάλιστα κομμουνιστή) που δεν εργάζεται στο Δήμο.
Αλλά θα στο πω καθαρά: αυτό που κάνεις, να περιφέρεσαι «ανά τας οδούς και τας ρίμας» και να «ψιθυρίζεις», παραπέμπει σε  πρακτικές  περασμένων δεκαετιών.
 Τώρα (σε μένα τουλάχιστο) γίνεται η «Αποκάλυψη του Ιωάννη;»