Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, 2:22:12 πμ
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 22:08

Δύσκολοι καιροί για βουλευτές...

Πριν λίγες μέρες, οι δρόμοι του Κιλκίς γέμισαν με προκηρύξεις που στοχοποιούσαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Παραστατίδη για τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις πόλεις της Μακεδονίας κολλιούνται αφίσες με τους “προδότες” και τα πρόσωπά τους. Αλλού, οι “πατριώτες” δεν έμειναν σε ημίμετρα: Στην Πέλλα επιτέθηκαν με μολότωφ στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ στην Κατερίνη βανδάλισαν το σπίτι του Αστέριου Καστόρη. Για κάποιους βουλευτές, οι καιροί είναι δύσκολοι.

Με μία δόση κυνισμού, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και θέμα τύχης. Αν για παράδειγμα ο Θεόδωρος Παραστατίδης είχε παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα θα μπορούσε να καμαρώνει ως σοσιαλιστής που υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας, πλάι στον Βενιζέλο και την Φώφη. Από το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, ο Θ. Παραστατίδης έφυγε με αφορμή το πρώτο μνημόνιο, και λίγο πριν τις εκλογές επέστρεψε. Κι αντί οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς να επιβραβεύσουν την συνεπή στάση που τήρησε ο Γιώργος Φραγγίδης απέναντι στο κόμμα του, τίμησαν τον “άσωτο υιό” της ευαγγελικής παραβολής. Ο πρώην αντάρτης επανεξελέγη για να εγκαταλείψει το κόμμα του εκ νέου μετά τις εκλογές, και να βρεθεί στη συνέχεια υποψήφιος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι έκανε ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Παραστατίδης, για να υπερασπιστεί την Συμφωνία των Πρεσπών; Ακόμα και κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ τον Ιούνιο του 2018, όταν ο Γιώργος Γεωργαντάς επικαλέστηκε το όνομά του και τη μαρτυρία του για το Μακεδονικό, ο Θεόδωρος Παραστατίδης δεν απάντησε. Προτίμησε να καταψηφίσει αθόρυβα την πρόταση μομφής στο τέλος, και να επιστρέψει σπίτι του.

 

Τα πράγματα δεν είναι βεβαίως ριζικά διαφορετικά και για τον νυν βουλευτή της ΝΔ στο Κιλκίς, Γιώργο Γεωργαντά. Ο Γιώργος Γεωργαντάς έσπευσε να φωτογραφηθεί στα συλλαλητήρια που διατράνωναν πως “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”. Ως εισηγητής της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ το καλοκαίρι, αρνήθηκε πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν συμφωνήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο σε σύνθετη ονομασία – για την ακρίβεια μάλιστα, ο όρος “σύνθετη ονομασία” απουσίασε από την ομιλία του.

Όλα λαμπρά και πατριωτικά, με εξαίρεση μια λεπτομέρεια: Πως την επίσημη γραμμή του κόμματος στη Βουλή εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – κάτι που ο πολίτης αγνοεί. Και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δεν είναι ο κ. Γεωργαντάς, αλλά ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στην ομιλία του, ρητά δήλωσε πως “ιστορικά η θέση της παράταξης της ΝΔ, είναι η σύνθετη ονομασία erga omnes”.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, μπορεί να ορίζει ως πρώτο ομιλητή και εισηγητή τον μακεδονομάχο, Γιώργο Γεωργαντά για να ξεσηκώσει τον κόσμο, την ώρα που ο εκπρόσωπός της κρύβει την ομιλία του κάπου το απόγευμα της τρίτης μέρας. Τι θα γινόταν όμως, εάν η ΝΔ έφερνε τη δική της συμφωνία για σύνθετη ονομασία ως κυβέρνηση; Μήπως η φωτογραφία του κου Γεωργαντά, αντί να κοσμεί τα πρωτοσέλιδα των “Ειδήσεων”, θα κοσμούσε κάποια αφίσα ή φέιγ βολάν της πόλης μας; Μήπως πλάι σ' αυτήν θα βρίσκαμε και τη φωτογραφία του Κώστα Κιλτίδη, που πέρασε και απ' το κόμμα της “ενδοτικής” Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά σήμερα μας απευθύνει το προσκλητήριο “Σώστε τη Μακεδονία, ατιμάζουν την Ιστορία”;

Υπάρχει βεβαίως και κάτι ηρωικό πίσω απ' όλα αυτά. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ξυλοκοπήθηκε άσχημα στο μνημόσυνο για την Ποντιακή Γενοκτονία τον Νοέμβριο του 2015, αλλά αντέχει να συνεχίζει να χωρίζει τις ψήφους σε πατριωτικές και μη, ποντάροντας στο θυμικό των φηφοφόρων του. Δεν φοβάται πως το θυμικό αυτό μπορεί να ξεσπάσει και πάνω του. Ή ίσως πάλι να τοκίζει στο γεγονός, ότι η λαϊκή βάση που αγωνιά για την ταυτότητα της Μακεδονίας, ξεχνά εύκολα: την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή για παράδειγμα, στο δημοψήφισμα του Χριστόδουλου για τις ταυτότητες...