Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, 5:00:00 μμ
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 10:27

Γιάννης Αλίρης: Καλά τα πανηγύρια, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα για να ανασάνει ο τόπος μας

Γράφει ο Γιάννης Αλίρης.

 

Σκέφτομαι  αν όλα αυτά τα πανηγυράκια που στήνονται στα όμορφα αλλά εγκαταλελειμμένα χωριά μας, δίνουν διέξοδο στους κατοίκους, αν αναβαθμίζονται οι οικισμοί και βοηθάνε στην ποιότητα της ζωής τους.

Γιορτή σύκου, γιορτή ντολμά, κρασιού, κερασιού, καρπουζιού, καλαμποκιού, ροδιού, και άλλων ων ουκ εστιν αριθμός!

Κινητοποιήσεις των φορέων.

Δήμοι, αστυνομία, σύλλογοι μαζί με εθελοντές κατοίκους, δίνουν πέρα από τα προϊόντα χάριν των οποίων στήνονται οι εκδηλώσεις τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία .

Ο απολογισμός αυτών των όμορφων, συμπαθητικών εκδηλώσεων κοινώς το “ταμείο” γίνεται αργότερα.  Ικανοποιημένοι είναι προφανώς οι διοργανωτές, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες. Ρεαλιστικά αν το δούμε όμως, είναι διέξοδος μιας ημέρας για τους πολλούς. Δεν λείπει το αλκοόλ, η μουσική, ο χορός .

Δεν απαξιώνω αυτές τις εκδηλώσεις, πολύ περισσότερο που κάποιες καθιερώθηκαν, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρατηρείται κοσμοσυρροή, δημιουργούν οικονομική κίνηση και όπως στις άλλες γιορτές κάνουν ευρύτερα γνωστά τα τοπικά προϊόντα .

Τελειώνει το πανηγυράκι όμως και οι κάτοικοι ξανά βιώνουν την δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις την απάνθρωπη καθημερινότητα.

Δεν έχει σχολείο, άρα τα λίγα παιδιά, μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού πρέπει να μετακινηθούν στο κάπως μεγαλύτερο οικισμό για να μάθουν γράμματα.

Ελάχιστα τα παιδιά διότι δεν μείνανε νέοι στα χωριά για να στήσουν οικογένεια και αυτοί οι λίγοι που μείνανε τους ακούς να λένε, πώς να κάνουμε οικογένεια , δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τον εαυτό μας , πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά;

Τα χωριά μας γίνανε χωριά συνταξιούχων . Καμιά ποιότητα ζωής.

Αν προκύψει ασθένεια στους εναπομείναντες τότε είναι να τους κλαις.  Οι δομές υγείας σε όποιες κωμοπόλεις υπάρχουν, υπολειτουργούν χωρίς επαρκή στελέχωση και δεν καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες νοσηλείας.

Με τις πενιχρές συντάξεις πρέπει να καλύψουν την μετακίνησή τους σε μεγάλη μονάδα αστικής περιοχής που και εκεί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και πάει λέγοντας.

Ποιότητα ζωής για παιδιά (όπου υπάρχουν ), για νέους, μεσήλικες ή τρίτης ηλικίας μηδέν.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης , στησίματος επιτελικού κράτους που υπόσχονταν οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά με Καποδίστρια , Καλλικράτη και Κλεισθένη απέτυχε παταγωδώς !

Ήταν η ταφόπλακα στους παραμελημένους μικρούς οικισμούς, αλλά δεν εξαιρέθηκαν και κωμοπόλεις όπως η Γουμένισσα .

Αυτή ήταν ένα κέντρο με πάρα πολλές και σημαντικές υπηρεσίες , αξιόλογες δομές υγείας, με παραγωγές, εξαγωγικό εμπόριο πολιτιστική - κοινωνική - πνευματική κίνηση .

Έχασε τις περισσότερες υπηρεσίες, υπολειτουργεί όπως σε όλη την επικράτεια το Γενικό Νοσοκομείο - ΚΥ .

Καταργήθηκε ο Δήμος ( ένας από τους πρώτους στον Βορειοελλαδικό χώρο ) . Δεν θα απαριθμήσω ποιες πολύ σημαντικές υπηρεσίες μας πήραν. Θα αναφέρω μόνο τούτο .

Δεν σεβάστηκαν τίποτε διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Μας οδήγησαν και μας οδηγούν σε πλήρη μαρασμό ως Γουμένισσα , ως Δημοτική ενότητα και Παιονία.

Ο Δρόμος Γουμένισσας Ευρωπού σε πρώτη φάση, με σκέψεις να μας οδηγήσει στη ΠΑΘΕ.

Η συντήρηση του δικτύου άρδευσης και η δημιουργία λιμνοδεξαμενών για αύξηση των παραγωγών και των καλλιεργήσιμων κτημάτων.

Δύο αναπτυξιακά έργα μεγάλης σημασίας δεν βρίσκουν και πολλούς προθύμους ούτε στον Δήμο πολύ περισσότερο στους παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής .

Ιστορικά κτήρια, μνημεία πολιτιστικής, πνευματικής κληρονομιάς καταρρέουν.

Όλοι οι κάτοικοι έχουν να προσθέσουν και κάτι πολύ σημαντικό γιατί όλοι βιώνουν αυτή την παρακμή της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ιστορικής μας Γουμένισσας .

Πασχίζει ο ποιμενάρχης μας , πέρα από το πνευματικό του έργο να στηρίξει την 'ιστορική' έδρα. Εφευρίσκουν τέτοιους τίτλους για να χρυσώσουν το χάπι .

Κάτω από την καθοδήγησή του συντελείται σημαντικό έργο σε όλον τον Δήμο.  Δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την πολιτεία !

Σε αυτόν τον θρησκευτικό - πνευματικό μας πατέρα είμεθα ευγνώμονες .Θρησκευτικός και μοναστηριακός τουρισμός υπάρχει .

.....και εδώ όμως απούσα η πολιτεία.

Υποδομές που θα βελτίωναν την εικόνα της περιοχής και θα λειτουργούσαν επικουρικά δεν υπάρχουν, άλλα και δεν είναι ορατές για το εγγύς μέλλον.

ΑΡΑ

Όλα αυτά τα πανηγυράκια που στήνονται και έχουν στόχο να δώσουν ζωή στην εγκαταλελειμμένη επαρχία είναι μόνο αναλαμπές και ψευδαίσθηση ότι κάτι πολύ σημαντικό γίνεται.

Αφήσανε στο έλεος του Θεού τους κατοίκους και τον τόπο.

Τι να κάνει και αυτός όμως.

Έχει Ουκρανία, Γάζα και ένα σωρό άλλες εστίες πολέμου με θύματα παιδιά και αμάχους !

Μας προστατεύει βέβαια, αλλά πολυτέλεια είναι να αντικαταστήσει τους Δήμους, την περιφέρεια, την πολιτεία, την ανεπάρκεια των πολιτικών ανδρών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως.

Κάποια στιγμή θα σκεφτούν να αλλάξουν μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης.

Τότε ίσως ξαναστηθούν Δήμοι, κοινότητες και άλλα.

Το βέβαιο όμως είναι ότι τώρα είμαστε σε απόλυτη παρακμή !