Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2024, 1:23:09 πμ
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 05:58

5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην Ονδούρα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Σχεδόν 5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν την Πέμπτη στην Ονδούρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς η χώρα παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως λόγω της διακίνησης ναρκωτικών και της δράσης εγκληματικών συμμοριών.

Η ισχυρή δύναμη συγκεντρώθηκε στην παραγκούπολη Ελ Πεδρεγκάλ, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές από το οργανωμένο έγκλημα, και στη συνέχεια προχώρησε σε άλλες συνοικίες.

Διεξάγεται ενεχείρηση σε περιοχές που παρουσιάζουν «υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας», με σκοπό να «συλληφθούν άτομα που σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Μάριο Ριβέρα.

«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ειρήνης και εμπιστοσύνης», με σημεία ελέγχου που θα λειτουργούν «24 ώρες το 24ωρο» στους δρόμους, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Παρόμοια επιχείρηση είχε διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου από τον στρατό και την αστυνομία, αλλά είχε διάρκεια μόλις μια μέρα.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, είχε κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Το μέτρο επιτρέπει κυρίως συλλήψεις χωρίς ένταλμα, μιμούμενο τη στρατηγική του «πολέμου κατά των συμμοριών» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ, όπου η δράση των λεγόμενων μάρας μειώθηκε θεαματικά.

Ο δείκτης ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα ανήλθε στις 38 ανά 100.000 κατοίκους το 2023, σημειώνοντας σχεδόν έξι φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βίας του Εθνικού Πανεπιστημίου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr