Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024, 11:27:47 μμ
Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 08:53

Διεθνής καταδίκη μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό σχολείου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι λειτουργούσε ως «κέντρο διοίκησης» για τους «τρομοκράτες» της Χαμάς, το πρωί του Σαββάτου, είχε σοβαρές συνέπειες με σχεδόν εκατό ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το συγκεκριμένο πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση «τουλάχιστον 19 τρομοκρατών της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ», ενώ δημοσιοποίησε και λίστα με τα ονόματά τους.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» σχετικά με τον βομβαρδισμό αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τόνισε ότι το περιστατικό «υπογραμμίζει την επείγουσα ανά ανάγκη σύναψης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, την οποία εργαζόμαστε ακούραστα για να επιτευχθεί».

Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο βομβαρδισμός αναδεικνύει για άλλη μια φορά την παραβίαση των διεθνών νόμων και των ηθικών αρχών από το ισραηλινό καθεστώς του απαρτχάιντ.

Το Κατάρ, που ενεργεί ως μεσολαβητής στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ζήτησε «κατεπείγουσα διεθνή έρευνα».

Η διπλωματία του Κατάρ απαίτησε την αποστολή ανεξάρτητων ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ερευνηθεί η επαναλαμβανόμενη στόχευση σχολείων και καταφυγίων εκτοπισμένων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωσε μέσω X ότι οι εικόνες από το σχολείο στη Γάζα, το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο εκτοπισμένων και δέχθηκε ισραηλινό πλήγμα, του προκάλεσαν «φρίκη», με δέκα τουλάχιστον θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων.

«Τουλάχιστον δέκα σχολεία έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις σφαγές», πρόσθεσε.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι «καταδικάζει» με τον «πλέον έντονο τρόπο» τον ισραηλινό βομβαρδισμό. Υπογράμμισε ότι «σχολικά κτίρια έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος, με ανυπόφορο αριθμό θυμάτων στους αμάχους», τονίζοντας ότι «το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το Λονδίνο εξέφρασε επίσης «φρίκη» για τον βομβαρδισμό του σχολείου, απαιτώντας άμεση «κατάπαυση του πυρός». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, «η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και το Ισραήλ πρέπει να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας καταδίκασε την «επίθεση κατά του σχολείου», στην οποία «έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι», ισχυριζόμενη ότι «απαιτούμε για άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο και την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα είναι «σοκαρισμένη». «Διαπιστώνουμε με λύπη ότι τέτοια πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία πλήττουν τους αμάχους, αποτελούν καθημερινότητα. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτές τις επιθέσεις».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Το Ισραήλ έχει διαπράξει νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σφαγιάζοντας πάνω από 100 αδέκαστους που είχαν καταφύγιο σε σχολείο», ανέφερε, καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά την πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

«Στο μεγαλύτερο και πιο επαίσχυντο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 21ου αιώνα, τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων, γειτονιά προς γειτονιά, νοσοκομείο προς νοσοκομείο, σχολείο προς σχολείο, ‘ασφαλή ζώνη’ προς ‘ασφαλή ζώνη’ με τη χρήση αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων, εν μέσω αδιαφορίας των ‘πολιτισμένων εθνών’», δήλωσε μέσω X η κ. Αλμπανέζε.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε την «άφωνη» απογοήτευσή του μέσω X.

«Πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους πριν υπάρξει κατάπαυση του πυρός; Η φρίκη που βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Η λιβανέζικη Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του εχθρού επιβεβαίωσε στην πράξη πως οι διακηρύξεις της για κατάπαυση του πυρός και οι νέες ημερομηνίες για τις διαπραγματεύσεις είναι μόνο ψέματα και τεχνάσματα, που δεν εξαπατούν τον παλαιστινιακό λαό, τις οργανώσεις αντίστασης και τα μέτωπα υποστήριξης».

Το εμιράτο του Κουβέιτ αναφέρθηκε στη «συνέχιση των καταφανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το υπουργείο Εξωτερικών του διαπίστωσε το «αναγκαίο για τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επέμβουν για να σταματήσουν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα» εναντίον του «ανυπεράσπιστου (παλαιστινιακού) λαού».

Το σουλτανάτο του Ομάν άλλωστε υπογράμμισε ότι «στοχοποιούνται σχολεία και πολιτικές υποδομές», που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και των αποφάσεων διεθνών οργανισμών.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουντάιου, καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «εγκλήματα πολέμου» της «ισραηλινής κατοχής εναντίον παλαιστινίων αμάχων».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr