Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 10:36:57 πμ

Κόσμος

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 17:50

Αχμάντ Τσαλαμπί: Οι τζιχαντιστές ξέρουν τι κάνουν

Συντάκτης:
Ο τέως ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Αχμάντ Τσαλαμπί, σε συνέντευξη του στο Spiegel εξέφρασε την άποψη πως πλέον οι τζιχαντιστές της ISIS γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν, παρόλο που η πιθανότητες που ο ίδιος δίνει στο ενδεχόμενο να φτάσουν μέχρι την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη είναι απειροελάχιστες.
Η δημοτική αρχή της πόλης του Πότσδαμ στην ανατολική Γερμανία σχεδιάζει να αναγεννήσει από τις στάχτες της μια εντυπωσιακή, αλλά εξίσου αμφιλεγόμενη εκκλησία που κατεδαφίστηκε πριν από 45 χρόνια. Η Εκκλησία της Φρουράς (Garnisonkirche), χτισμένη το 1732 επί βασιλείας Φρειδερίκου-Γουλιέλμου Α', ήταν ένας σημαντικός ναός όπου είχε παίξει εκκλησιαστικό όργανο ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ενώ στον περίβολό του ετάφησαν μέλη της βασιλικής οικογένειας της Πρωσίας.
Τα ίχνη αγνοουμένων αναζητούν οι σερβικές αρχές στο ανατολικό τμήμα της Σερβίας που επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες: Περισσότεροι από 500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν, από ομάδες διάσωσης, με ασφάλεια από τις πλημμυρισμένες περιοχές και άλλοι 400 έχουν καταφύγει σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Εναν χάρτη με το πως θα αλλάξει η Ευρώπη αν όλα τα αυτονομιστικά κινήματα ακολουθήσουν τον δρόμο που χαράζει η Σκωτία, δημοσίευσε η αμερικάνικη εφημερίδα New York Times.

Ο εν λόγω χάρτης τον οποίο φέρεται να υπογράφει το κίνημα European Free Alliance (Κίνημα Ελεύθερης Ευρώπης), περιλαμβάνει και το ανύπαρκτο κίνημα «Lerin: Macedonians in Greece» (Κίνημα Μακεδόνων στην Ελλάδα).
Η Γαλλία είναι «ασθενής» όπως δείχνει η μαζική ανεργία από την οποία υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχει άλλη επιλογή από τη μεταρρύθμισή της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Το πρόεδρο της ρωσικής κοινοπραξίας Sistema Βλαντιμίρ Γεφτουσένκο έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό οι ρωσικές αρχές, κατηγορώντας τον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η έρευνα σχετίζεται με την απόκτηση μετοχών στην πετρελαϊκή Bashneft.
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 15:50

Στη Μέρκελ το βραβείο Ειρήνης της Σεούλ

Συντάκτης:
Με το βραβείο Ειρήνης της Σεούλ, μια διάκριση που συνοδεύεται από ποσό 200.000 δολαρίων, τιμήθηκε την Τετάρτη η Ανγκελα Μέρκελ γιατί αναγνώρισε τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα.
Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της περιοχής της πόλης Ταλμπισέχ και των περιχώρων της, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με οργανώσεις ακτιβιστών.

Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τον διήμερο βομβαρδισμό που ξεκίνησε την Τρίτη, σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά.
Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες - αν και με κάποια παρατράγουδα, η προεκλογική περίοδος στο Εδιμβούργο φτάνει σε λίγες ώρες στο τέλος της. Με μια πρώτη ματιά η πόλη μοιάζει να συνεχίζει κανονικά στους ρυθμούς της.
Δύο ζωές, δύο ταυτότητες και ο μόνιμος κίνδυνος να αποκαλυφθεί. Αυτή ήταν η καθημερινότητα του Μόρτεν Στορμ, ενός ακραίου ισλαμιστή που έγινε διπλός πράκτορας και σήμερα αποκαλύπτει τι έμαθε εκ των έσω για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.