Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 10:46:43 μμ

Κόσμος

Για την δολοφονία 34 κούρδων αμάχων το 2011 από τουρκικό βομβαρδιστικό, την μεταχείριση όσων συμμετείχαν στις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τον ανελέητο πόλεμο των τουρκικών αρχών κατά του κινήματος Χιζμέτ εγκαλείται η Τουρκία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης.
Η Ιταλία έχει κάποιες φορές πληρώσει λύτρα για να πετύχει την απελευθέρωση ομήρων, παραδέχθηκε εμμέσως ο υφυπουργός Εξωτερικών Λάπο Πιστέλι.

Ο αγγλοσαξονικός Τύπος συχνά κατηγορεί τη Ρώμη ότι πληρώνει συστηματικά λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων της, παρόλο που η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα επισήμως το αρνείται.
Δύο βραχίονες της Αλ Κάιντα (Η Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ και στην Αραβική Χερσόνησο) καλούν τις αντίπαλες εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους και να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της «σατανικής συμμαχίας» υπό τις ΗΠΑ που ετοιμάζεται να επιτεθεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS).
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 21:50

Βαλς: Η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει

Συντάκτης:
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει». Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους, κυρίως από αστοχίες των συστημάτων υγείας, αποκαλύπτει η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου για το 2014 με τίτλο «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης» σχεδόν 2,8 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στις κρίσιμες πρώτες 28 μέρες της ζωής τους, ενώ ένα εκατομμύριο ζουν μόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους.
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 20:50

Ουκρανία: Οκτώ νεκροί το τελευταίο 24ωρο στο Ντονέτσκ

Συντάκτης:
Πέντε πολίτες και τρεις ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών και του στρατού παρά την εκεχειρία, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό.

«Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν Βρετανοί και υπήκοοι άλλων χωρών που αναγνωρίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, επτακόσια χρόνια από τη μάχη του Μπάνοκμπερν – όπου σκωτικές δυνάμεις κατατρόπωσαν αριθμητικά υπέρτερες αγγλικές δυνάμεις – και περισσότερα από τριακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία, το 1707, του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας με την ένωση των βασιλείων Σκωτίας και Αγγλίας, στο οποίο προσετέθη το 1801 το Βασίλειο της Ιρλανδίας για να δημιουργηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο αποχωρίστηκαν το 1922 οι κομητείες που συναποτελούν σήμερα τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Αντίθετα με πολλά από αυτά που λέγονται σήμερα, η μικρή διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης για τη Σκωτία είναι ένα ενδεχόμενο που περιμένουν και φοβούνται εδώ και καιρό πολλοί ευρωπαίοι αναλυτές.
Τέσσερα κιλά κοκαΐνης και 200 γραμμάρια κάνναβης κατέσχεσαν οι υπάλληλοι του τελωνείου στα διόδια Σαμπερί, κοντά στη Σαβοΐα. Μία τυπική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, η οποία δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον εάν δεν υπήρχε μία «μικρή λεπτομέρεια»: ότι το όχημα με τις διπλωματικές πινακίδες όπου εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά ανήκει στο Βατικανό.
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 19:50

Μόσχα: Αναγκαία η στρατιωτική θωράκιση της Κριμαίας

Συντάκτης:
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του απαιτείται να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη χερσόνησο της Κριμαίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.