Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 10:39:26 μμ

Κόσμος

Τη σιωπή της για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία για ανεξαρτησία ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε η Ελισάβετ- στο βαθμό που της επιτρέπει η υποχρέωσή της να μείνει ουδέτερη. Η βασίλισσα κάλεσε τους Σκωτσέζους να «σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους», ενώ οι δημοσκοπήσεις για την κάλπη της Πέμπτης σηκώνουν τα χέρια ψηλά εξαιτίας του ρευστού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.
Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς φαίνεται να διατηρούν το προβάδισμα, στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Σουηδία, και θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, χρειάζονταν 175 για να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με μια προβολή με βάση τα αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών τμημάτων.
Η συμμαχία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που αποτελούσε την αντιπολίτευση στη Σουηδία κέρδισε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η άκρα δεξιά κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης SVT μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.
Στη γαλλική πρωτεύουσα συνέρχεται τη Δευτέρα η κορυφή του διπλωματικού κόσμου για τη διάσκεψη για την καταπολέμηση του τζιχαντιστικού IS στο Ιράκ και τη Συρία, την οποία διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση.
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 11:50

Ναυάγιο με δεκάδες θύματα ανοικτά της Λιβύης

Συντάκτης:
Σκάφος με περίπου 250 επιβαίνοντες βυθίστηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σύμφωνα με το λιβυκό Ναυτικό, καθώς προσπαθούσε να φτάσει τις ευρωπαϊκές ακτές. Έχουν διασωθεί μόνο 26 άτομα και εκφράζονται φόβοι πως οι υπόλοιποι επιβαίνοντες έχουν πνιγεί.
Η συμμαχία της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που αποτελούσε την αντιπολίτευση στη Σουηδία κέρδισε σήμερα τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η άκρα δεξιά κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης SVT μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

«Θα κυνηγήσουμε τους δολοφόνους» του βρετανού ομήρου, του 44χρονου Ντέιβιντ Χέινς, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Έχοντας προεδρεύσει της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων Cobra, o Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η Βρετανία θα λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα κατά των τζιχαντιστών.

Σε μια σπάνια κίνηση για έναν ποντίφικα, ο Πάπας Φραγκίσκος πάντρεψε 20 ζευγάρια Ιταλών, περιλαμβανομένων ακόμα και ορισμένων που είχαν ήδη αποκτήσει παιδιά εκτός γάμου και ζούσαν μαζί προτού παντρευτούν.

Η κίνηση αυτή του Φραγκίσκου, που λαμβάνει χώρα τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου με επίκεντρο θέματα όπως η οικογένεια, ο γάμος, οι προγαμιαίες σχέσεις και το διαζύγιο, γίνεται αντιληπτή ως μία επιβεβαίωση της πεποίθησής του ότι η Εκκλησία που πρέπει να υποδέχεται στους κόλπους της όλους τους πιστούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αμαρτήσει.
Στήριξη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ, εν μέσω του σοκ που έχει προκαλέσει νέος αποκεφαλισμός, ενός βρετανού πολίτη αυτή τη φορά, από τους τζιχαντιστές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντικές» οι υποσχέσεις για στρατιωτική βοήθεια, με κάποιες χώρες να προσφέρουν ακόμα και στρατιώτες σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.
To Kίεβο κατηγόρησε την Κυριακή τους φιλορώσους αντάρτες ότι απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία την ώρα που το προπύργιο των αυτονομιστών, το Ντονέτσκ, έγινε θέατρο σφοδρών ανταλλαγών πυρών.