Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 8:12:07 πμ

Κόσμος

Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 15:43

Ρωγμές στο σουηδικό μοντέλο

Συντάκτης:
«Ζόρια» στον επίγειο παράδεισο του κράτους πρόνοιας; Ετσι φαίνεται: περικοπές στα επιδόματα, ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, κοινωνική ανισότητα, ανεργία, βίαιες ταραχές με μετανάστες, άνοδος της Ακροδεξιάς. Πού; Στη Σουηδία.
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 15:43

Νέος αποκεφαλισμός αιχμαλώτου από τους τζιχαντιστές

Συντάκτης:
Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη και συναγερμό στις Αρχές προκαλεί ο νέος αποκεφαλισμός αιχμαλώτου, αυτή τη φορά Βρετανού, από τους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οι οποίοι πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία.
Τουλάχιστον 108 άνθρωποι διασώθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τα σωστικά συνεργεία των Φιλιππίνων, μετά το ναυάγιο ενός πλοίου που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το φέρι Μαχαρλίκα ΙΙ ανατράπηκε εξαιτίας μεγάλων κυμάτων, περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλα.
Οι φιλορώσοι του Ντονέτσκ αναφέρουν ότι την Κυριακή θα γίνει νέα ανταλλαγή κρατουμένων με την ουκρανική κυβέρνηση, μέρος της συμφωνίας για εκεχειρία στις εμπόλεμες ανατολικές επαρχίες της χώρας.

«Η λίστα των ονομάτων έχει οριστικοποιηθεί» αναφέρουν σε ρωσικά πρακτορεία οι ένοπλοι, λέγοντας πως η ανταλλαγή θα γίνει με σχήμα «65 έναντι 65».
Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό-φάντασμα όπου κατοικούσαν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας βγαίνει σε δημοπρασία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να το παραχωρήσει σε έναν επενδυτή που θα το αναστηλώσει και θα το εκμεταλλευτεί τουριστικά.
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 04:32

Η Ρωσία ρίχνει λάδι στη φωτιά στον Νότιο Καύκασο

Συντάκτης:
Η Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό σημείο του πλανήτη όπου Ρωσία και Δύση αντιπαρατίθενται. Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, η Μόσχα έχει επανειλημμένως υποστηρίξει αποσχιστικά κινήματα σε κράτη με τα οποία συνορεύει προκειμένου να αναγκάσει τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών να αποδεχθούν τις εντολές της.
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 04:32

Δράση κατά των τζιχαντιστών αλλά χωρίς βομβαρδισμούς

Συντάκτης:
Τα «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μπορούν να κοιμούνται ήσυχα: ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέδωσε στις Σειρήνες του πολέμου, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επεκταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, με στόχο την εξόντωση των τζιχαντιστών.
Ο φασιστικός χαιρετισμός παραμένει αδίκημα, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Οι δικαστές επιβεβαίωσαν με τον τρόπο αυτό ότι ο νόμος του 1952, ο οποίος απαγορεύει την επανασύσταση του φασιστικού κόμματος αλλά και τον χαιρετισμό με την αναφώνηση «παρών», συνεχίζει να διατηρεί την πλήρη του ισχύ.
Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και απειλούν οικισμούς ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να δώσουν εντολή για την εκκένωση κατοικιών, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
Σκληρή είναι η μάχη που δίνουν δύο γυναίκες για την προεδρία της Βραζιλίας την επόμενη τετραετία. Η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ έχει εξασφαλίσει σαφέστατο προβάδισμα στον πρώτο γύρο, έναντι της Μαρίνα Σίλβα, ενώ στον β' γύρο είναι πλέον ισόπαλες.