Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024, 9:01:52 πμ
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 08:07

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να έχει διάφορες αποχρώσεις και να μην είναι «ασπρόμαυρη», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων του European Newsroom, μεταξύ των οποίων και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έναν μήνα πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας του στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να εξετάσουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους στη διαχείριση της μετανάστευσης. Υπογραμμίζει τη σημασία να μπει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο στις επιστροφές και τάσσεται υπέρ μεγαλύτερου συντονισμού, σε επίπεδο ΕΕ, για την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας. Από τις συζητήσεις στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαπίστωσε ότι υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συναίνεση για συντονισμό ως προς τις «ασφαλείς χώρες», παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απόφαση που επαφίεται στις εθνικές κυβερνήσεις.

Με τη δεκαετή εμπειρία του στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια (σ.σ. υπήρξε για πέντε χρόνια πρωθυπουργός του Βελγίου), ο Σαρλ Μισέλ περιγράφει τη μακρά διαδρομή των συζητήσεων στο μεταναστευτικό, από το 2016 -όταν καταγραφόταν παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών- έως σήμερα, που η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε με το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως εντός του 2026.

Για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, θυμάται ότι η ιδέα των νόμιμων οδών πριν από μερικά χρόνια ήταν δύσκολο θέμα συζήτησης, όμως σήμερα αποτελεί «κοινή άποψη» πως παράλληλα με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ανοίξουν νέες δυνατότητες νόμιμων οδών, άρα ευρύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Σχετικά με τις επιστροφές των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, ο Σαρλ Μισέλ παραδέχεται ότι το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό, κάτι το οποίο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους διακινητές. «Η πολιτική επιστροφών είναι σημαντική πρόκληση», τονίζει, γι’ αυτό και το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή να παρουσιάσει «καινοτόμες ιδέες».

Για το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει πως σήμερα είναι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη το 2030. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σ’ ένα είδος γκρίζας ζώνης», όταν άλλοι παίζουν παιχνίδια για να τις αποσταθεροποιήσουν, τονίζει ο Σ. Μισέλ.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι κύριες προτεραιότητες για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρή και κυρίαρχη στο μέλλον είναι περισσότερη ανάπτυξη και καινοτομία, καθώς και περισσότερες επενδύσεις για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες. «Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία», επιμένει, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% του στρατιωτικού εξοπλισμού που προμηθεύει η ΕΕ στην Ουκρανία έχει προέλευση τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Σαρλ Μισέλ απαντά ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία, την κυριαρχία και την ανθεκτικότητά της.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr