Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ιδρύθηκε η εταιρεία AKTOR Ηλιακή Κιλκίς, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή του Κιλκίς. Η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο του ομίλου να διαθέτει ενεργειακές μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 500 MW μέχρι το τέλος του 2025, καθώς και επιπλέον 500 MW σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί εξαγορές φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 100 MW και αιολικών έργων 30 MW, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου, η συνεισφορά των ΑΠΕ στα λειτουργικά του κέρδη αναμένεται να ανέλθει σε 22 εκατ. ευρώ το 2025, με προοπτική να φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.
Πόσο αντέχει ακόμη ο ν. Κιλκίς;
Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει, και που μένει αναπάντητο από το αρμόδιο Υπουργείο, είναι το πόσα φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμη αντέχει η αγροτική γη του Κιλκίς, αν υπάρχει κάποιο όριο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις του νομού, ο οποίος ήδη είναι κορεσμένος και φοβερά επιβαρυμένος από την ανάπτυξη δεκάδων πάρκων.
Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τον Δημοσιογραφικό μας Οργανισμό αλλά απάντηση δεν υπάρχει στο πόσο ακόμη αντέχει ο νομός Κιλκίς την «πράσινη ανάπτυξη» με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Προχθές το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς είπε ομόφωνα ΟΧΙ στην εγκατάσταση 31 ανεμογεννητριών στην οροσειρά των Κρουσίων, όπως και το Δασαρχείο Κιλκίς και οι Δημοτικές Κοινότητες και άλλοι φορείς.
Υπάρχει κάποιο κυβερνητικό αυτί να ακούσει την τοπική κοινωνία και το, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ; Καλά τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που ζουν στον τόπο αυτό και δεν τον ονειρεύονται σαν ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα προσθέτει εκατομμύρια στα ταμεία μεγάλων εταιρειών και θα φουσκώνει τους ισολογισμούς και τα κέρδη τους, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια!