Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024, 11:07:15 πμ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 10:13

Η Γεωργία Στρατούλη αποκαλύπτει την οχυρωμένη αρχαία πόλη μεταξύ Καμπάνη-Πεδινού Κιλκίς

ην Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και την Προϊσταμένη της, Γεωργία Στρατούλη, ξενάγηση για την πορεία των εργασιών – ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Τράπεζας Καμπάνη – Πεδινού, στην περιοχή Σαρ Τεπέ (Sari tepe = Κίτρινος Λόφος).

Στην ενημέρωση των κιλκισιωτών συμμετείχε και ο αρχαιολόγος δρ Νεκτάριος Πουλακάκης, προϊστάμενος του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Σε περίβλεπτη τράπεζα, στην αγροτική περιοχή των κοινοτήτων Καμπάνη και Πεδινού, 8 χλμ. νότια από την πόλη του Κιλκίς, στην κοιλάδα του Γαλλικού ποταμού, αποκαλύπτεται μια οχυρωμένη πόλη στην περιοχή της αρχαίας Κρηστωνίας. Η ανασκαφική έρευνα κατά τα έτη 2021-2023 έφερε στο φως τη μνημειακή κεντρική πύλη της πόλης και τμήμα της νότιας οχύρωσής της με τετράγωνο πύργο.

Με βάση τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας, είναι πιθανόν ότι το τείχος της τράπεζας Καμπάνη-Πεδινού κατασκευάστηκε στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ., χωρίς να είμαστε σε θέση, ακόμα, να πούμε, αν θα πρέπει να αποδοθεί στην πολιτική ενίσχυσης της άμυνας των πόλεων επί Φιλίππου Β΄ ή επί Κασσάνδρου. Σποραδικά κινητά ευρήματα από την τράπεζα και τη γύρω περιοχή της υποδεικνύουν την ύπαρξη προϋπάρχοντος της οχύρωσης πολίσματος, όπως υποδηλώνει και η ύπαρξη ακανόνιστου πολεοδομικού συστήματος, βάσει της γεωφυσικής διασκόπησης.

Ένα τείχος, ύψους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων, περιβάλλει μία πόλη με πυκνό πολεοδομικό ιστό. Η βάση του τείχους, πλάτους περίπου 5,5 μέτρων, έχει λίθινο υπόβαθρο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του αποτελείται από πλιθιά, καλυμμένα με κεραμίδια. Την πύλη του τείχους αυτού και τμήμα της οχύρωσης αρχαίας πόλης έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη λίγο έξω από την πόλη του Κιλκίς, μεταξύ των κοινοτήτων Καμπάνη και Πεδινού του Δήμου Κιλκίς.

«Ήταν τον Νοέμβριο του 2018, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήσαμε στοχευμένη επιφανειακή έρευνα στην περίοπτη τράπεζα Καμπάνη-Πεδινού και αντιληφθήκαμε ότι πατάμε πάνω σε τείχος», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γεωργία Στρατούλη. «Άμεσα αποφασίσαμε να μην αξιοποιήσουμε μόνο τις δυνατότητες της ανασκαφικής διερεύνησης, όπως δοκιμαστικές τομές, αλλά να πραγματοποιήσουμε γεωφυσική διασκόπηση εδάφους, δηλαδή μια μέθοδο σκαναρίσματος του εδάφους, με τη βοήθεια ειδικευμένων ερευνητών και ειδικών μηχανημάτων», συμπληρώνει.

Η προσπάθεια αυτή έγινε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Γεωφυσικής Έρευνας υπό τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, και κατέδειξε την ύπαρξη τείχους που περιέβαλλε μία αρχαία πόλη με πυκνή πολεοδομική οργάνωση. «Είναι πολύ σημαντική η ανεύρεση μιας οχυρωμένης πόλης ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στην ενδοχώρα της Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί δεν γνωρίζουμε πολλές πόλεις που διασώζουν την οχύρωσή τους. Επίσης, έχουμε τη βεβαιότητα, βάσει της γεωφυσικής έρευνας, ότι εκτός του τείχους και πολύ κοντά σε αυτό υπάρχουν δημόσιοι χώροι, τους οποίους θα επιδιώξουμε να αποκαλύψουμε σε επόμενες ανασκαφικές περιόδους», επισημαίνει.

Μέχρι τώρα ήρθαν στο φως η μνημειακή κεντρική πύλη της αρχαίας πόλης, στη νότια πλευρά του τείχους, και περίπου 60 μέτρα του νοτιοανατολικού τμήματός της. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ένας τετράγωνος πύργος, περίπου 30 μέτρα ανατολικά της πύλης, ενώ, όπως εκτιμά η κα Στρατούλη, βασισμένη στη γεωφυσική διασκόπηση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθεί και άλλος ένας δυτικά της πύλης. «Έχουμε τουλάχιστον πέντε ή έξι πύργους, τους οποίους αναγνωρίζουμε από τη γεωφυσική έρευνα, με πιθανότητα ενός ακόμη ημικυκλικού στη νοτιοανατολική γωνία του τείχους», αναφέρει.

Πολυμέσα