Παρασκευή, 16 Μαΐου 2025, 3:15:22 πμ
Τρίτη, 22 Απριλίου 2025 10:11

Ανεμογεννήτριες στο νομό Κιλκίς

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης, γεωπόνος.

Μια και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο «Περί Ανεμογεννητριών στο Κιλκίς» κεφάλαιο και μια και βρίσκονται σε διαβούλευση κάποιοι φάκελοι καλό είναι εμείς οι κάτοικοι του Κιλκίς να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για την πολύ σημαντική αλλαγή που έρχεται.

 

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Αιολικοί Σταθμοί & Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ & ΦΒΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 118,8744 MW, καθώς και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στις θέσεις ‘ΠΕΡΑΣΜΑ-ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗ-ΔΑΟΥΤΛΗ’ & ‘ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ-ΠΥΡΑΜΙΣ’, Δήμου Παιονίας, Π.Ε. Κιλκίς.

Ανεμογεννήτριες 21 + συνοδά έργα διαπλάτυνσης.

Τμήμα της περιοχής έχει κριθεί αναδασωτέο (ΦΕΚ 857/Β/27.10.2023).

Αν και αναδασωτέα περιοχή, επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών γιατί (άρθρο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΥ, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας https://nomosphysis.org.gr/21459/to-ste-oi-anemogennitries-kai-oi-anadasotees-ektaseis/). Έτσι απλά λύνεται το ζήτημα.

2) Ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Καλλίνδρια Κιλκίς.

Ανεμογεννήτριες 5.

3) ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

«Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση «ΒΑΘΗ» εγκατεστημένης ισχύος 204,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 198,40 MW, στην Δ.Ε. Κρουσσών του Δήμου Κιλκίς, της Π.Ε. Κιλκίς, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Ανεμογεννήτριες 21 + συνοδά έργα διαπλάτυνσης.

Μεταφέρω κατά γράμμα την αναφορά στην χλωρίδα της περιοχής από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

(Σελ. 130 ΜΠΕ: Γενικότερα μπορεί να λεχθεί ότι η χλωρίδα και η βιοποικιλότητα στον χώρο του αιολικού πάρκου είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν μοναδικά σπάνια ή υπό εξαφάνιση φυτικά είδη.)

(Σελ. 135 ΜΠΕ: Συμπερασματικά, η βλάστηση στην περιοχή εγκατάστασης των προτεινόμενων έργων είναι αραιή, δεν είναι σημαντική και είναι πολύ κοινή της ελληνικής επικράτειας, ενώ δεν υφίστανται είδη χλωρίδας που να είναι σπάνια ή προστατευόμενα.)

Οι έγγραφες απαντήσεις εκτός των άλλων από υπηρεσίες του Κιλκίς περιέχουν και το κείμενο

………μελετώντας την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, παρατήρησε πώς στην σελίδα της ΜΠΕ 108 από 280 αναφέρεται πως

«Δεν υφίστανται κάποιες ιδιαίτερες μορφές αυτοφυούς χλωρίδας στην περιοχή μελέτης και δεν υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί ή μικρά ρέματα περιοδικής ροής σε ακτίνα 1 χλμ από το γήπεδο»,

ενώ στην σελίδα 130 από 280 αναφέρεται πως

«Γενικότερα μπορεί να λεχθεί ότι η χλωρίδα και η βιοποικιλότητα στον χώρο του αιολικού πάρκου είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν μοναδικά σπάνια ή υπό εξαφάνιση φυτικά είδη»,

ενώ συμπερασματικά στο τέλος του σημείου 8.5.3.Α, αναφέρεται στην χλωρίδα της περιοχής επισημαίνοντας πως

«Συμπερασματικά, η βλάστηση στην περιοχή εγκατάστασης των προτεινόμενων έργων είναι αραιή, δεν είναι σημαντική και είναι πολύ κοινή της ελληνικής επικράτειας, ενώ δεν υφίστανται είδη χλωρίδας που να είναι σπάνια ή προστατευόμενα».

Θέλαμε λοιπόν να επισημάνουμε πώς έρευνες από την περιοχή ενδιαφέροντος, που είναι δημοσιευμένες και αφορούν την χλωρίδα της, έχουν καταγράψει περισσότερα από 850 είδη της χλωρίδας, από τα οποία μάλιστα περισσότερα από 500 taxa είναι ενταγμένα στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων ειδών της Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στον κατάλογο αυτό (ενημέρωση 2024) τα 500 taxa είναι καταχωρημένα με τον χαρακτηρισμό LC-Χαμηλού Κινδύνου και DD-Ανεπαρκώς Γνωστό, ενώ 12 είδη είναι καταταγμένα στις κατηγορίες από NT-Σχεδόν Απειλούμενο μέχρι CR-Κρισίμως Κινδυνεύον.

Κάποια από αυτά τα είδη είναι ενταγμένα και στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης – IUCN.

4) ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 38,4MW ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΙΣΩΜΑ» & «ΛΑΓΙΝΑ» ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ανεμογεννήτριες (2 πάνω από το Ελληνικό συν 4 κάτω από την Επτάλοφο) + συνοδά έργα διαπλάτυνσης.

Από τον χάρτη οριοθέτησης γεννιέται η απορία, "ποιος ο λόγος ολοκλήρωσης της διαδικασίας οριοθέτησης ζώνης προστασίας με τον όρο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, όταν δίνεται η δυνατότητα επεμβάσεων μέσα στην ζώνη αυτή."