Η κα Σοφία Προκοπίδου από τη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να αναζητά το χειροκρότημα και τη δημοσιότητα, έκανε αυτό που ήθελε η προσφυγική της ψυχή: πρόσφερε την περιουσία της για το καλό του τόπου της, της πατρίδας! Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς την τίμησε, με τον πρόεδρό του, Κώστα Παπανικολάου, να την αγκαλιάζει με σεβασμό για όλα όσα έχει προσφέρει.
Πόντιοι πρόσφυγες από τον Καύκασο οι γονείς της, δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια στη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς με τέσσερα παιδιά. Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια η Σοφία μπόρεσε να σπουδάσει δασκάλα. «Στάθηκα ποιο τυχερή από τις δυο αδερφές μου, Παρθενόπη και Ελισάβετ», θα πει. Ο μικρός της οικογένειας, ο Κλεισθένης, που τον υπεραγαπούσαν οι τρεις αδερφές, έγινε δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη.
Η κα Σοφία, δασκάλα στα χωριά του Κιλκίς, στα δύσκολα εκείνα χρόνια, αναγκάστηκε να φύγει για τη Βέροια και ύστερα για τη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκε αγοράζοντας ένα διαμέρισμα με το δάνειο που μπόρεσε να πάρει.
Η οικογένεια, όμως, είχε την ατυχία να βιώσει τον πρόωρο θάνατο του Κλεισθένη. Η κα Σοφία, που είχε πια συνταξιοδοτηθεί, ήθελε στη μνήμη του να κάνει μια μεγάλη προσφορά.
«Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πουλήσω το διαμέρισμα και να μπορέσω να προσφέρω ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Κιλκίς», λέει η κα Σοφία. «Ο αδερφός μου υπεραγαπούσε το Κιλκίς και θέλησα τον τόπο αυτό να βοηθήσω. Προσπαθώ ό,τι μπορώ να κάνω. Και από το υστέρημά του ο καθένας μπορεί να δώσει κάτι. Αρκεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας, την πατρίδα μας».
Και η κα Σοφία δεν σταμάτησε να προσφέρει. Διέθεσε 20.000 ευρώ για να φτιάξει και να εξοπλίσει το ιατρείο του χωριού της, όπου διαμένει πλέον με την αδερφή της την Ελισάβετ. Έδωσε 15.000 ευρώ για να ξαναγίνει η σκεπή της εκκλησίας του χωριού. Πρόσφερε 250 κουβέρτες στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, ενώ και η αδερφή της, η Παρθενόπη, πρόσφερε ένα τρακτεράκι για την κοπή των χόρτων στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.
Και η κα Σοφία συνεχίζει, μαζί με την αδερφή της, την Ελισάβετ. Στηρίζουν άτομα και οικογένειες που το έχουν ανάγκη, από το υστέρημά τους, από τη σύνταξή τους, γιατί έτσι έμαθαν από τους πρόσφυγες γονείς τους.
Για «ημέρα αυτογνωσίας» έκανε λόγο ο κ. Φλωρίδης κατά τη βράβευση της κ. Σοφίας Προκοπίου στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς: «Η κοινωνία μας αναζητά τέτοια πρότυπα για να μπορέσει να πάει μπροστά. Έχουμε ανάγκη από οικογένειες και νέους με αξίες, έχουμε ανάγκη από το παράδειγμα της κας Σοφίας…».
Κώστας Τερζενίδης