Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 10:31:09 πμ
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 11:15

Διέπρεψε στις αναθέσεις αλλά περηφανεύεται

 Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση που έδωσε την ευκαιρία σε όλες τις πλευρές του Νομαρχιακού Συμβουλίου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Αν έλλειπαν και οι περιττές αντεγκλήσεις, κυρίως  μεταξύ των κ. Συμπιλίδη και Αμανατίδη, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως άξιζε τον κόπο η καθυστέρηση με την οποία απάντησε το προεδρείο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς στο αίτημα της «Δημοκρατικής Ενότητας» του κ. Γ. Φραγγίδη να ενημερώσει το σώμα για τον σύνολο των έργων που εκτελέστηκαν από συστάσεως της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με τη μέθοδο της ανάθεσης ή του ισοδύναμού της προφορικού διαγωνισμού.
Τι αποδείχτηκε από την ενημέρωση; Το αυτονόητο και αυτό που γνωρίζαμε όλοι: Η διοίκηση Μπαλάσκα χρησιμοποίησε κατά κόρον και στην εκλογική χρονιά του 2006 σχεδόν αποκλειστικά τη μέθοδο της ανάθεσης των έργων. Και μόνο σ’ αυτήν την χρονιά χρηματοδότησε με περισσότερα από 6,33 εκατ. ευρώ (2,120 δις δρχ) την κατασκευή έργων με προφορικούς διαγωνισμούς.
Τι αποδείχτηκε ακόμα; Αναθέσεις δεν έκανε μόνο η διοίκηση Φλωρίδη. Η διοίκηση Παραστατίδη χρησιμοποίησε τις αναθέσεις  αλλά όχι στην έκταση των τελευταίων ετών, ενώ και οι προϋπολογισμοί τω έργων δεν είχαν τη σκανδαλώδη ομοιομορφία των 45.000 ευρώ.
Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης παρουσίασε αναλυτικά την πορεία γιγάντωσης του «εργαλείου» του προφορικού διαγωνισμού, όπως τον χαρακτήρισαν τόσο ο πρόεδρος του Ν.Σ. Γ. Γεωργαντάς, όσο και ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Νομαρχία και μόνο η κατηγοριοποίηση έγινε από τν κ. Φραγγίδη.
Το 1994 και 1995 δεν έγινε καμιά ανάθεση.
Το 1996 δόθηκαν 4 έργα με ανάθεση, όλα κάτω από 4 εκατ. δρχ., συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. δρχ.
Το 1997 δόθηκαν με άνάθεση 13 έργα, κάτω από 4 εκατ. δρχ, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 εκατ. δρχ.
Το 1998 δόθηκαν 50 έργα, μέχρι 5 εκατ. δρχ, συνολικού προϋπολογισμού 187 εκατ. δρχ.
Συνολικά στην πρώτη τετραετία (Φλωρίδη - Παραστατίδη) δόθηκαν με ανάθεση 67 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. δρχ.  

Στη δεύτερη τετραετία Παραστατίδη οι αναθέσεις ήταν:
Το 1999 δόθηκαν 9 έργα, κανένα πάνω από 5 εκατ. δρχ. και συνολικά 37,5 εκατ. δρχ.
Το 2000 δόθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 74 εκατ. δρχ.
Το 2001 δόθηκε 1 έργο προύπολογισμού 34 εκατ. δρχ.
Το 2002 δόθηκαν 112 έργα και συνολικά στην τετραετία δόθηκαν 182 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ.

Στην πρώτη τετραετία Μπαλάσκα ο αριθμός των αναθέσεων πολλαπλασιάζεται, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που κατέθεσε το προεδρείο του Ν.Σ. Ιδού η εικόνα:
Το 2003 ανατέθηκαν 55 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ
Το 2004  ανατέθηκαν 124 έργα προϋπολογισμού 3. 722..000 . ευρώ
Το 2005 δόθηκαν 88 έργα προϋπολογισμού 3.410.000 ευρώ
Το 2006 ανατέθηκαν 158 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6.330 .000 ευρώ
Συνολικά στην τετραετία Μπαλάσκα δόθηκαν με ανάθεση έργα προϋπολογισμού 18.000.000 ευρώ εκ των οποίων, όπως τόνισε ο κ. Φραγγίδς, τα 2/3 δηλαδή τα 12 εκατ. ευρώ με ομοιόμορφο προϋπολογισμό 45.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι και εντός του 2007 αανατέθηκαν έργα 2,5 εκατ. ευρώ με την ίδια μέθοδο.
Η ιδεολογία των αναθέσεων
Ο Αντινομάρχης Αναστάσιος Αμανατίδης και ο Νομάρχης  Ευάγγελος Μπαλάσκας ανάλαβαν να υπερασπίσουν την πολιτική των αναθέσεων και των προφορικών διαγωνισμών. Κατέστησαν σαφή την ιδεολογία με την οποία επιθυμούν να επενδύσουν τις αναθέσεις. Μας ενδιαφέρει ολόκληρος ο νομός και ο τελευταίος οικισμός. Πολιτική μας είναι να λύνουμε προβλήματα πολιτών σε όλα τα χωριά. Οι αναθέσεις είναι διαμοιρασμένες σε όλους τους οικισμούς. Το ύψος των αναθέσεων όντως είναι μεγαλύτερο, αλλά αυτό οφείλεται στις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε. Οι αναθέσεις και το καθεστώς των προφορικών διαγωνισμών είναι εργαλεία στα χέρια της Ν.Α. και δεν γίνεται κατάτμηση έργων.
Κι όπως συνόψισε ο κ. Μπαλάσκας η μεν επιτροπή του άρθρου 18, στην οποία προσέφυγε η παράταξη Συμπιλίδη δικαίωσε την πολιτική της Νομαρχίας, ενώ διεξάγεται και έρευνα από την Εισαγγελία, ώστε αν αποδειχθεί ό,τιδήποτε επιλήψιμο να εκκαθαριστεί δικαστικώς.
Τούτων λεχθέντων ο κ. Αμανατίδης, σχεδόν οργισμένος απέδωσε «στο γαρ πολύ της θλίψεως» από την εκλογική ήττα  τα αίτια των επιθέσεων που δέχτηκε ο κ. Μπαλάσκας από την αντιπολίτευση. Και κατέληξε πως εφεξής «δεν θα ανεχθώ να επανέλθει το θέμα τω αναθέσεων»!

Συμπιλίδης: Για τα έργα που δεν έγιναν
τι απέγιναν τα χρήματα;
Ο Γιώργος Συμπιλίδης σήκωσε ψηλά το θέμα των αναθέσεων τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Όσα άκουσε από τους κ. Μπαλάσκα και Αμανατίδη ήταν αρκετά για να τους υψώσει ακόμα περισσότερο. «Δεν μπορώ να ακούω πως δήθεν εμείς δεν θέλουμε να γίνονται έργα. Δεν είμαστε κατά των αναθέσεων, είμαστε κατά των έργων που ενώ χρηματοδοτούνται δεν γίνονται. Τι απέγινε το αρδευτικό της Μεσιάς; Έγινε τέτοιο έργο; Προκαλούσε τον κ. Μπαλάσκα.
- Ρωτήστε τον κ. Γίτσο, ήταν η απάντηση του Νομάρχη. Και για το «έργο’ αυτό που κατ’ επανάληψη έχει προκληθεί ο κ. Μπαλάσκας να δώσει εξηγήσεις, ξεκίνησε ένας καυγάς στον οποίο σταδιακά εντάχθηκαν και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Χρήστος Γκουντενούδης και Γιώργος Φράγκος.
Ο κ. Συμπιλίδης μίλησε για αδιαφάνεια στο καθεστώς των αναθέσεων, για έργα που δεν γίνονται, ενώ τόσο αυτός όσο και ο κ. Φραγγίδης καυτηρίασαν το έλλειμμα δημοκρατικού διαλόγου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τα μεγάλα έργα υποδομών και ανάπτυξης ενόψει και του Δ’ Κ.Π.Σ.
Τέλος ο κ. Κώστας Χαλίτσιος μίλησε για καθεστώς αδιαφάνειας και κατασπατάλησης των πόρων επισημαίνοντας ωστόσο ότι το θέμα δεν είναι ποιος έκανε πέντε και ποιος 15 αναθέσεις, αλλά το θεσμικό καθεστώς που επιτρέπει τις αναθέσεις. Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψαν τη Ν.Α σε «μακρύ χέρι» του κράτους.

Άλλά θέματα
Η Νομαρχία θα παραχωρήσει στον φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου έκταση για να λειτουργήσει πρατήριο υγρών καυσίμων για τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Ομόφωνα εγκρίθηκε αποδοχή εσόδων, ενώ και το πρόγραμμα έργων που χρηματοδοτούνται από έκτακτη χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.