Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024, 11:16:00 μμ
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011 15:41

Δημοτική Επιτροπή Εργασίας στο δήμο Παιονίας

dimos_paionias2


Τη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Εργασίας πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Τσιόνκης, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, αν και υπήρξαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της δράσης, με μόνη ουσιαστικά διαφωνία του συμβούλου Ακη Οργαντζή.
Στην εισήγησή του ο κ. Τσιόνκης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον τομέα της εργασίας και με τις οποίες η κοινωνία του Δήμου μας καλείται να συμφιλιωθεί, χωρίς βέβαια και να το επιθυμεί, επιβάλλουν να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι γνωστό  σε όλους ότι η Δημοτική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα και φυσικά καμία δυνατότητα για να θεσμοθετήσει μέτρα κατά της ανεργίας. Όμως έχει το δικαίωμα και επιβάλλεται να έχει και την υποχρέωση για να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας! Η ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της Κοινωνίας και της Οικονομίας του Δήμου μας, οι διαπιστώσεις που θα προκύψουν και οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν μπορούν να αποτελέσουν για τα επόμενα χρόνια την Στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας στον Δήμο μας. Μία στρατηγική για να παίρνουν υπ’ όψιν τους όλοι οι παραγωγικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί φορείς του Δήμου, του Νομού αλλά και της Περιφέρειας σε κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό των δράσεών τους.  
Η δημιουργία επιτροπής, η οποία θα επωμισθεί την ευθύνη συναντήσεων με πολιτικο-κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς του νομού, είναι το πρώτο που σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε, ώστε σε ένα εύλογο διάστημα να έχουμε και απτά αποτελέσματα από μια πρώτη προσέγγιση του θέματος.
Σήμερα που το ΕΣΠΑ υλοποιείται και που μεγάλο του τμήμα θα διατεθεί σε ζητήματα απασχόλησης, το ΔΣ πρέπει να έχει πρόταση. Σήμερα που οι ανάγκες των νέων τεχνολογιών απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση όλων των ηλικιών της παραγωγής, το ΔΣ πρέπει να ετοιμάζεται. Σήμερα που οι Νέοι χρειάζονται ένα οπλοστάσιο γνώσεων για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς, ο Δήμαρχος και το ΔΣ πρέπει να σταθούμε αρωγοί τους. Σήμερα που η γυναίκα βγαίνει στην αγορά εργασίας, διεκδικώντας το μερίδιό της στην ανάπτυξη με ίσους όρους, εμείς πρέπει να την στηρίξουμε.
Αλλά είναι μόνον η ανεργία που μαστίζει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας; Για τον εργαζόμενο  συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας υπάρχουν άραγε;  Ο πέλεκυς της απόλυσης σε πόσα κεφάλια επικρέμεται; Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι οι πραγματικές; Η επιμόρφωση των εργαζομένων σε ποιο επίπεδο βρίσκεται; Είναι σ’ όλους γνωστό πως οι ανθρώπινοι πόροι είναι  κλειδί για την ανάπτυξη. στην οικονομία της νέας εποχής και ότι ο πλούτος κάθε χώρας μετριέται από τις ικανότητες των ανθρώπων της. Αυτόν τον πλούτο δεν πρέπει να αναδεικνύει ο κάθε Δήμος; Η επένδυση επομένως στην γνώση, στην ενεργοποίηση του πολίτη, με ουσιαστική αποκέντρωση και με εξωστρέφεια είναι όροι για να πετύχει ο Δήμος.
Πρόταση για την 11μελή Επιτροπή Εργασίας: 1. Αντιδήμαρχος εργασίας, ο κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, 2. Η πρώην διευθύντρια στο ΙΚΑ η κ.  Λιάρτση Αθανασία, 3. Ο εργαζόμενος στην ΔΕΗ ο κ. Ουρτζάνης Γιάννης, 4. Η εργαζόμενη στο νοσοκομείο η κ. Δημητριάδου Ελισάβετ, 5. Ο αντιπρόεδρος ΕΑΣ Αξιούπολης ο κ. Συμεωνίδης Γιάννης, 6. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ο κ. Τσιτουρίδης Ιορδάνης, 7. Ο νεολαίος – ελεύθερος επαγγελματίας και εκπαιδευτικός ο κ. Ζησάκος Βασίλειος και τέσσερα μέλη έξω από το ΔΣ, δηλ. 1 από ΚΕΚ, 1 Εργοθεραπευτή ή Κοινωνικό Λειτουργό για τα ΑΜΕΑ, 1 υπάλληλο του Δήμου και 1 από τον ΟΑΕΔ».

Διάλογος
Στο διάλογο που ακολούθησε της πρότασης του κ. Τσιόνκη μεταξύ των δημοτικών συμβούλων:
Η Αθανασία Λιάρτση, ζήτησε την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και όλων των προγραμμάτων απασχόλησης, τη δημιουργία υποδομών για προσέλκυση νέων επενδύσεων, την ενημέρωση επενδυτών, τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Η ανεργία, σημείωσε, μειώνεται μόνο με ανάπτυξη και αυτήν θα τη φέρει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ ζήτησε τη δημιουργία Γραφείου Εύρεσης Εργασίας.
Ο Χρήστος Δραγανίδης, ζήτησε να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα. «Στηρίζουμε την πρόταση Τσιόνκη, αλλά περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη, αλλά και την «πληγή» με την οικονομική αιμορραγία με τα καζίνο και τις αγορές των Σκοπίων, που πλήττουν την τοπική μας οικονομία.
Ο Ακης Οργαντζής, χαρακτήρισε μια τέτοια Επιτροπή, «μαϊμού» και κοροϊδία για τους εργαζόμενους. «Με πρόσχημα την κρίση η κυβέρνηση έχει δώσει τα πάντα στις επιχειρήσεις, ενώ οι δήμοι είναι οι πρώτοι που εφάρμοσαν την παράνομη εργασία με τις προσλήψεις δίμηνης διάρκειας και την ανασφάλιστη εργασία», τόνισε.
Ο Βασίλης Ζησάκος, χαρακτήρισε χρήσιμα και θετικά και την Επιτροπή και το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κουλίνας, σημείωσε πως θεωρητικά συμφωνεί με την πρόταση, αλλά δεν ελπίζει σε αποτελέσματα. «Μέσα στις συνθήκες κρίσης μάλλον σαν παρατηρητήριο ανεργίας και φτώχειας θα λειτουργήσει…».
Ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σημείωσε πως η δημιουργία Γραφείου Εύρεσης Εργασίας είναι από τις προτεραιότητες του προγράμματος της δημοτικής αρχής και επέρριψε την ευθύνη για την οικονομική κρίση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έκοψε δυο εκατομμύρια ευρώ από το δήμο Παιονίας και δεν ενδιαφέρεται για πόρους στην Αυτοδιοίκηση, η οποία αδυνατεί έτσι να ασκήσει πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.
Ο Γιώργος Ιωαννίδης, και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, χαρακτήρισε «διάλεξη» τα όσα ακούστηκαν. «Στην Παιονία έγιναν το 2010 κοντά 600 απολύσεις μόνιμου προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα και ζήτησε από το δήμο συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως τα χαμηλά δημοτικά τέλη, την προβολή μηνυμάτων για τη στήριξη της τοπικής αγοράς από τους καταναλωτές και τη δημιουργία υποδομών στα ΒΙΠΑ Πολυκάστρου και Αξιούπολης.
Ο διάλογος έκλεισε με τη διαβεβαίωση του δημάρχου, Θανάση Λαπόρδα, πως θα κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευσή για δημιουργία Γραφείου Εύρεσης Εργασίας και τις δράσεις για καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.