Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, 4:22:29 πμ
Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2007 05:36

Εθελοντές Διαδικτύου Ν. Κιλκίς : Έχουμε ανάγκη άλλης πολιτικής

 Από τους Εθελοντές Διαδικτύου Νομού Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή σε εκτεταμένες εκτάσεις γης αρκετών περιφερειών της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μια μόνο περιφέρεια, την Πελοπόννησο, επλήγησαν σχεδόν όλοι οι νομοί, και τώρα πρέπει να επουλώσουν τις πληγές τους.
Οι επιπτώσεις τους είναι ήδη τεράστιες, οδυνηρές και σε βάθος χρόνου θα βαίνουν εντεινόμενες:
Απώλεια ανθρώπινων ζωών. Μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Οικολογική καταστροφή μεγάλης έκτασης. Ζημιές σε ιστορικά μνημεία παγκόσμιας σημασίας. Ολική καταστροφή φυσικού πλούτου. Αποδιάρθρωση παραγωγικού ιστού. Απώλεια γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου καθώς και υποδομών.
Η κυβέρνηση Καραμανλή στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την αποδεδειγμένη και καθολικά αποδιδόμενη σε αυτήν ανικανότητα και ανεπάρκεια, επέλεξε να ακολουθήσει τάχιστα – αυτή τη φορά – και ενώ ακόμα δεν είχαν σβήσει οι πυρκαγιές, τον μοναδικό δρόμο που γνωρίζει καλά και αποτελεί στοιχείο της "παράδοσής της." Την εξαγορά συνειδήσεων.
Όχι μόνον άφησε αβοήθητους τους  κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, αλλά στην συνέχεια, με πελατειακής αντίληψης τεχνάσματα, επιχειρεί να επιβάλει συλλογική αμνησία για τις ευθύνες της, προσβάλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια αυτών των συνανθρώπων μας.
Η πραγματικότητα όμως, που βιώνουν οι πληγέντες συμπολίτες μας, και οδυνηρή και δυσβάσταχτη είναι.
Έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Έχασαν τα σπίτια τους. Έχασαν τις καλλιέργειες τους. Έχασαν τις επιχειρήσεις τους. Αισθάνονται ότι, δεν έχουν μέλλον.

Τα μέτρα
Αυτή η καταστροφή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με ανεπαρκή και ημιτελή μέτρα, όπως επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση, ούτε και με μοντέλα που ήταν ικανά κατά το παρελθόν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από  φυσικές καταστροφές, αλλά όχι τέτοιας έκτασης. Και πολύ περισσότερο, ούτε με ψέμματα, τα οποία προσπαθεί να εμφανίσει ως πρωτοποριακά μέτρα.
Δύο παραδείγματα είναι ενδεικτικά.
Υπόσχονται φέτος στους ελαιοπαραγωγούς 150 ευρώ το στρέμμα, όταν το 2000 είχαν εισπράξει ως προκαταβολή 304 ευρώ το στρέμμα.
Το ίδιο ποσό (150 ευρώ το στρέμμα) υπόσχονται και στους αμπελοπαραγωγούς, όταν το 2000 είχαν εισπράξει ως προκαταβολή 273,2 ευρώ το στρέμμα για τα οινάμπελα και 690,2 ευρώ το στρέμμα για τη σταφίδα.
Όσο για τα "βοηθήματα" που δίνονται, αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Είναι απλώς τα προβλεπόμενα από τους υφιστάμενους  νόμους  μέτρα, που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε αντίστοιχα γεγονότα. Είναι δηλαδή, υποχρέωση της πολιτείας και βεβαίως κάθε κυβέρνησης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, δεν δίνονται καν στο σύνολό τους. Οι διαδικασίες δε που ακολουθούνται   και αδιαφανείς είναι και προσβλητικές, εκτός του ότι, αγνοούν  παραδειγματικά τους αρμόδιους προς τούτο φορείς της Αυτοδιοίκησης, αφήνοντας κομματάρχες και "ημέτερους" να διαχειρίζονται  χρήματα του Ελληνικού λαού.  
Αλλά και αυτά ακόμα που εξαγγέλλει πομπωδώς η κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει οι πληγέντες από τις πυρκαγιές, να αισθάνονται σίγουροι ότι θα τα πάρουν, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή τα ίδια έταξε και πριν από έναν μήνα στους αγρότες της Αιγιάλειας, τα ίδια της Χαλκιδικής και της Λακωνίας πριν από έναν χρόνο, αλλά ακόμη  περιμένουν να τα δουν;

Προοπτική
Αυτή η καταστροφή έχει προσλάβει, πλέον, εθνικές διαστάσεις.
Και ο μοναδικός τρόπος για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν, είναι  Προγράμματα Αποκατάστασης και Ανάπτυξης των περιοχών οι οποίες επλήγησαν, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου  Προγράμματος.
Και με ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο (με επένδυση στον άνθρωπο, στην γνώση και στο περιβάλλον, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας), προκειμένου η Ελλάδα  να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες της αποκατάστασης των ζημιών, όσο και να διαμορφώσει  τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και την συνέχεια στην ύπαιθρο.
Αντί να παλεύουμε με το χτες, ας δημιουργήσουμε το αύριο.
Αλλά για να αναμετρηθούμε με το αύριο, η πολιτεία έχει χρέος να δημιουργήσει πριν από οτιδήποτε άλλο σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και πολύ περισσότερο με όσους επλήγησαν.
Γιατί αυτοί, πριν από όλους, έχουν αυτήν την ώρα την ανάγκη να νιώσουν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας, το πραγματικό ενδιαφέρον μιας πολιτείας, που θα αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές που υπέστησαν και θα τους δώσει ελπίδα για να συνεχίσουν την ζωή στον τόπο τους.
Θα τους εμπνεύσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, για να αρχίσουν μια νέα ζωή. Και στους νέους μας την δυνατότητα να μείνουν και να δημιουργήσουν εκεί που γεννήθηκαν. Να τους δώσει την γνώση και τα μέσα για να  ξαναδώσουν ζωή στην Ελληνική περιφέρεια.
Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά, χρειάζεται μια άλλη αντίληψη, μια άλλη φιλοσοφία. Χρειάζεται γνώση, εμπειρία, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη προς τους συνανθρώπους μας. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, και ανθρωπιά.
Χρειάζεται δηλαδή, ό,τι δεν κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, και γιατί δεν θέλει και γιατί δεν μπορεί.
Για όλα αυτά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα ανακοινώσει άμεσα τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του Κινήματος».