Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 11:57:03 πμ
Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 19:44

Φλόγα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού – Ο Πόντος Ζει, το Κιλκίς θυμάται

Ο Δήμος Κιλκίς άναψε και φέτος τη ‘’Φλόγα της Μνήμης’’ προβάλλοντας το αίτημα της  αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία και της καθολικής καταδίκης της ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση προς τιμήν της θυσίας των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαϊου με σημείο αφετηρίας το Δημαρχείο Κιλκίς.

Με υψωμένα τα λάβαρα Ποντιακών και Πολιτιστικών Συλλόγων η πένθιμη πομπή  κατευθύνθηκε στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού της πλατείας Ειρήνης.

Εκεί ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης έκανε μια σύντομη επισκόπηση στο ιστορικό της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού υπογραμμίζοντας ότι η πυκνή παρουσία των πολιτών, των λαμπρών συνεχιστών των τοπικών μας παραδόσεων, Ποντιακών Συλλόγων, Πολιτιστικών, Κοινωνικών και Αθλητικών φορέων στην εκδήλωση δηλώνει την αποφασιστικότητά τους να μην παραιτηθούν ποτέ από το δικαίωμα στη Μνήμη.

Η πυρακτωμένη σφραγίδα της Γενοκτονίας υπενθυμίζει σε όλους μας το χρέος να εντείνουμε τον αγώνα μας, πιο δυναμικά, πιο δραστήρια, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας, για την πρόληψη και αποτροπή νέων εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας. Ο Πόντος ζει, το Κιλκίς θυμάται και θα αγωνιστεί για να δικαιωθεί,

για να μην ματαιωθεί η θυσία των χιλιάδων νεκρών μας τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς.

Ανάλογο ήταν και το ύφος του χαιρετισμού του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου

ο οποίος υπεραμύνθηκε της ενότητας του Ελληνισμού.  

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα συγκινητικό μοιρολόι ‘’Αναστορώ τα παλαιά’’ που διεκτραγωδεί τα πάθη των Ελλήνων του Πόντου από τον ιερέα Πολύκαρπο Κοντοζίδη.

Μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Κιλκίς στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και εψάλη ο εθνικός μας ύμνος. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, οι Αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Ανέστης Πογέλης, Γιώργος Μπαλάσκας, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα -Ζιούτα, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, Κωνσταντίνος Παπακώστας οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Καμενίδης Ελένη Πατλάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Γεωργιάδης..

Στη Φλόγα Μνήμης συμμετείχαν η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου ‘’Οι Μωμόγεροι’’,ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου ‘’Τα Κρούσια’’, ο Πολιτιστικός Προοδευτικός Σύλλογος Γερακαριού, ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμου ‘’Ουλ’ Εντάμα’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας ‘’Το Λαβάς’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαοδικηνού, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’,ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιωτών ‘’Κάτω Ποταμιά’’, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιού Γυναικοκάστρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΣΣ. Μουριών ‘’Το Μπέλλες’’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπύλλου, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, ο Σύλλογος Ποντίων Χέρσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’,  ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – παράρτημα Κιλκίς,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Μιστί’’ Νέου Αγιονερίου, αντιπροσωπείες του ΓΑΣΚ, της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου ‘’Αλέξανδρος’’, της Αθλητικής Ομάδας ‘’Απόλλων’’ Μαυρονερίου και μαθητές σχολείων της πόλης του Κιλκίς.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το Δημαρχείο Κιλκίς φωταγωγήθηκε συμβολικά στα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου, σε ένδειξη σεβασμού και πένθους για τα θύματα της Γενοκτονίας.