Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024, 9:18:24 πμ
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007 05:07

Ο νέος ΥΜΑΘ άκουσε τα προβλήματα του νομού

 Σε μια κίνηση ουσίας, που ελπίζουμε ν’ αποδειχθεί μόνο η αρχή, προχώρησε ο νέος υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, για πολλά χρόνια δήμαρχος Δράμας, ο οποίος επισκέφθηκε το Κιλκίς και είχε συνάντηση με τους φορείς του νομού, καταγράφοντας τα βασικά αιτήματά τους.
Ο κ. Τζίμας ξεκίνησε τις επαφές του με εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολίτη Κιλκίς κ. Απόστολο και ακολούθησαν επισκέψεις στο δήμαρχο Κιλκίς Δ. Τερζίδη και στο νομάρχη Κιλκίς Β. Μπαλάσκα.
Μετά από αυτές τις επαφές ο κ. Τζίμας, συνοδευόμενος από το Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ανανίκα και στελέχη του, συναντήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Κιλκίς με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μπαλάσκας έθεσε στον κ. Τζίμα το θέμα κατασκευής του κτιρίου ΤΕΙ, της παλιάς Νομαρχίας, της στήριξης των μεγάλων πολιτιστικών δράσεων του νομού, του εναλλακτικού τουρισμού και της κτηνοτροφίας και της καλύτερης συμμετοχής στο πρόγραμμα INTERREG.
Ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης έθεσε κι αυτός το θέμα του INTERREG, ζητώντας το 80% να οδηγηθεί στην περιφέρεια και στους δήμους, το ΤΕΙ, τη λειτουργία προαστιακού σιδηρόδρομου, την κατασκευή περιφερειακού στο Κιλκίς, την ανακαίνιση της παλιάς καπναποθήκης και την παραπέρα ανάπλαση του Λόφου.
Ο αντιδήμαρχος Πικρολίμνης Γρηγόρης Τσινικόρης στάθηκε σε δυο σημαντικά θέματα του δήμου, τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών, καθώς και στη διασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού.
Ο δήμαρχος Κρουσσίων Ν. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «καυτά» τα προβλήματα με την έλλειψη πόσιμου νερού σε οικισμούς και την οδική σύνδεση του δήμου με το νομό Σερρών, το δήμο Ηράκλειας και την Κερκίνη. Ζήτησε να παρθούν μέτρα για να καταστεί ο Βοτανικός Κήπος βιώσιμος, να γίνουν δυο φράγματα στον Γαλλικό και να στελεχωθούν τα αγροτικά ιατρεία.
Εντονα επικριτικός με τη μη λήψη μέτρων για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης και την εγκατάλειψη της περιοχής των Χιλίων Δένδρων ήταν ο δήμαρχος Μουριών Σ. Αργυρόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόθεση των ΕΛΤΑ να κλείσουν ταχυδρομείο Μουριών, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος έχει διαθέσει δικό του χώρο για τη στέγασή του και καλύπτει όλα τα λειτουργικά του έξοδα.
Ο δήμαρχος Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης ζήτησε να παρθούν μέτρα για την προστασία των υπόγειων υδάτων του Γαλλικού ποταμού, τη συνέχιση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου από Ν. Σάντα μέχρι Θεσσαλονίκη και στήριξη για την εκπόνηση μελετών για το Δ’ ΚΠΣ.
Στο θέμα σωτηρίας της λίμνης αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης. Ζήτησε τη βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου Κιλκίς-Πετριτσίου, την κατασκευή νέου τελωνείου στη Δοϊράνη και τη στελέχωση του Κ.Υ. Δροσάτου.
Τα προβλήματα επέκτασης, ρυμοτομίας και αποχέτευσης των οικισμών του έθιξε ο δήμαρχος Χέρσου Χ. Ανθρακίδης, ζητώντας παράλληλα τη σύνδεση του νέου δρόμου Χέρσου-Ευζωνοι και με Πολύκαστρο, καθώς και τον εξοπλισμό του Πολιτιστικού Κέντρου Πλαγιάς.
Ο δήμαρχος Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκης ζήτησε την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για πυροπροστασία, για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, των δημοτικών σταδίων και τη συντήρηση αγροτικών ιατρείων.
Ακόμη, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με το νερό ύδρευσης και την ανυπαρξία αποχετευτικών δικτύων στους οικισμούς, καθώς και την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων στην Αρτζάν Αματόβου, τη σύνδεσή της με τον Αξιό και την κατασκευή των φραγμάτων Αγιάκ και Καραθοδωραίικων.

Παιονία
Ο δήμαρχος Γουμένισσας Στ. Παπαπαναγιώτου έθεσε το αίτημα για την ίδρυση ΤΕΙ Οινολογίας-Αμπελουργίας στην πόλη του, την τουριστική αξιοποίηση του Πάικου και τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του νοσοκομείου Γουμένισσας.
Ο δήμαρχος Ευρωπού Μ. Κουρτζανίδης ζήτησε από τον ΥΜΑΘ να συνδέσει το όνομά του με το μεγαλεπήβολο έργο της μετατροπής του Αξιού ποταμού σε ανοιχτή λίμνη, έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη δυο νομών και το οποίο θα παρουσιάσουν όλοι οι παραποτάμιοι δήμαρχοι στο γραφείο του Υπουργού.
Ακόμη, ζήτησε τη δημιουργία φραγμάτων στο Πάικο για την ύδρευση της Παιονίας, την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στον Αγ. Πέτρο, την ολοκλήρωση και βελτίωση των δυο αθλητικών κέντρων του δήμου.
Η δήμαρχος Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου συμφώνησε με τα δύο μεγάλα έργα που ανέφερε ο κ. Κουρτζανίδης. Ζήτησε την κατασκευή του δρόμου Λίμνης Μεταλλείου-Σκρα-Κούπας και τη συντήρηση-διαπλάτυνση του δρόμου Αξιούπολης-Φανού. Τριτοκοσμική, είπε, είναι η εικόνα της γέφυρας του Αξιού, όπου πολλές φορές συνυπάρχουν ζώα, άνθρωποι και αυτοκίνητα, ενώ ζήτησε τη στελέχωση και τη συντήρηση των αγροτικών ιατρείων.
Ο πρόεδρος των Λιβαδίων Φ. Κιλιπίρης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού στο Πάικο και ζήτησε τη συντήρηση του δρόμου Γουμένισσα-Λιβάδια, ιδιαίτερα μετά την Καστανερή, όπου είναι επικίνδυνος σε ορισμένα του σημεία. Από το πρόγραμμα Παραμεθορίων του ΥΜΑΘ, είπε, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται οι πραγματικά παραμεθόριες περιοχές

Φορείς
Από την πλευρά των υπολοίπων φορέων, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ Π. Πασσαλίδης τόνισε πως η καινοτομία στον αγροτικό τομέα προχωρά ήδη στο νομό Κιλκίς και πως η ΑΝ.ΚΙ έχει μια πολύτιμη εμπειρία για να βοηθήσει και το ΥΜΑΘ.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στην απώλεια 2000 θέσεων εργασίας στις βιομηχανίες επεξεργασίας καπνού και ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου για την αναπλήρωσή τους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου Γ. Αδαμόπουλος τόνισε αδυναμίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και στη μη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό υπόμνημα.
Ακόμη, σημείωσε πως τελευταία πλήττεται η αγορά του Πολυκάστρου από την ανεξέλεγκτη είσοδο-έξοδο κατοίκων της περιοχής στη FYROM, μόνο με ταυτότητα, και την αγορά από εκεί κάθε εμπορεύσιμου είδους.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Δ. Ασημακίδης ζήτησε επιτέλους την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στο Κιλκίς και δυο νέων Κ.Υ. στις περιοχές των Κρουσίων και των δήμων Γαλλικού-Πικρολίμνης.
Ο πρώην βουλευτής Θ. Πασσαλίδης αναφέρθηκε στο έργο της Αρτζάν, στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Πολύκαστρο, στη σωτηρία της Δοϊράνης και στην ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο Γ. Συμπιλίδης, που συνοδεύονταν από όλους τους συμβούλους του, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών όλου του οδικού δικτύου του νομού, στη διασφάλιση λειτουργίας του προαστιακού στο Κιλκίς, την οδική σύνδεση του νομού με τους νομούς Σερρών και Πέλλας, την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών Δοϊράνης, Πάικου και Κρουσών, στην εκπόνηση μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού και την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Παιονία.
Τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων παρουσίασε στη σύσκεψη ο πρόεδρός τους Γ. Σοφιανίδης, τονίζοντας πως τα πράγματα είναι πλέον οριακά και η τελευταία χρονιά ήταν η χειρότερη της 20ετίας για τους κτηνοτρόφους, που τα καρτέλ τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

ΥΜΑΘ
Στο κλείσιμο της σύσκεψης ο κ. Τζίμας τόνισε πως πρόθεσή του δεν είναι η χρηματοδότηση μικρών έργων ή μεμονωμένων πολιτιστικών συλλόγων, αλλά προτάσεις για μεγάλα έργα και ολοκληρωμένες προτάσεις στον τομέα του πολιτισμού, που αναδεικνύουν το νομό.    
“Η κυβέρνηση Καραμανλή, τόνισε, ήδη χρηματοδοτεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατομμυρίων στο νομό Κιλκίς. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα, προκειμένου να απορροφηθεί το μέγιστο δυνατό ύψος κονδυλίων από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο διοχετεύεται κατά 80% στην ελληνική περιφέρεια”.