Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024, 5:20:01 πμ
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 09:51

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σύσκεψη Συλλογών Γονέων του Κιλκίς για τις σχολικές μεταφορές

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου η κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Κιλκίς, μαζί με Συλλόγους Γονέων και Μαθητές από σχολεία του Κιλκίς και της Παιονίας, με σκοπό να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών σε σχολεία του Κιλκίς, που έχει ως αποτέλεσμα μαθητές να αποκόπτονται από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί το Υπ. Παιδείας και η Περιφέρεια δεν εξασφαλίζουν τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο.

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Ειρήνης, όπου συγκεντρώθηκαν γονείς και μαθητές, να βροντοφωνάξουν ότι οι μεταφορές είναι δικαίωμά τους και υποχρέωση του κράτους.

Χαιρετισμό και καλωσόρισμα των παρευρισκομένων έκανε από το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων ο Αμοιρίδης Σταύρος. Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Κώστας Τσαουσίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

“Αν είναι δυνατόν το 2023, αντί να είμαστε με τα παιδιά μας… να τους βοηθάμε με τα μαθήματα, να συζητάμε μαζί τους τούς προβληματισμούς της ηλικίας τους, να πάμε μια βόλτα, μια εκδρομή, να πάμε να δούμε μαζί τους μία ταινία, μία θεατρική παράσταση ή να παρακολουθήσουμε μία συναυλία, να επισκεφτούμε μία βιβλιοθήκη, να τους καμαρώνουμε με τη συμμετοχή τους σε μία αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα… να βρισκόμαστε εδώ για να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα. Για ποιο πράγμα, δηλαδή; Για το δικαίωμα των παιδιών μας να πηγαίνουν στο σχολείο, να μαθαίνουν γράμματα, με ασφάλεια, σε σύγχρονα σχολεία. Και αυτή η υποχρέωση είναι του κράτους, όχι δική μας ατομική ευθύνη. Γι’ αυτό ας σταματήσουν να μας ρίχνουν το μπαλάκι.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε λύσεις που μπορούν να δοθούν άμεσα και αποτελεσματικά σημειώνοντας:

“Ας σκεφτούμε: Η περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας ξοδεύει κάθε χρόνο 27,7 εκ. ευρώ για τις σχολικές μεταφορές. Για το Κιλκίς ξοδεύονται πάνω από 4,5 εκ. ευρώ για ΚΤΕΛ, Λεωφορεία, ΤΑΞΙ. Αν αυτά τα χρήματα τα βάλουμε κάτω, μέσα σε 5 χρόνια:

  • Θα είχαν αγοραστεί από την Περιφέρεια 45 λεωφορεία και 45 οχήματα.
  • Θα είχε εξασφαλιστεί η μισθοδοσία για 90 οδηγούς και 90 συνοδούς.
  • Θα πληρώνονταν και τα καύσιμα.
  • Και επιπλέον…. Θα μπορούσαν αυτά τα σχολικά λεωφορεία να πληρούν όλους τους όρους ασφάλειας, να αξιοποιούνται για σχολικές εκδρομές και να βγαίνουν πιο φθηνές, να μπορούν ακόμα και Σχολεία ή Νηπιαγωγεία με 10 – 15 παιδιά να πηγαίνουν εκδρομές και να μην αποκλείονται λόγω κόστους.

Τα ίδια λεωφορεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για άλλες ανάγκες για τους Δημότες του Κιλκίς και των χωρίων. Και θα μας έμεναν και τα λεωφορεία! Κι όμως δεν το κάνουν, γιατί… στις πλάτες μας παίζονται παζάρια και εκβιασμοί. Και ποιος χάνει τελικά, στα σίγουρα; Τα παιδιά μας.”

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στα αιτήματα της Ένωσης και των γονέων συνολικά:

  • Απαιτούμε ΣΗΜΕΡΑ να δοθεί λύση από το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια.
  • Μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση τώρα. Με νομοθετική ρύθμιση, τροπολογία, υπουργική απόφαση, οτιδήποτε. Είναι στο χέρι τους.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών ανεξάρτητα από το μέσο που θα χρησιμοποιούν, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Να αξιοποιηθούν ακόμα και οχήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, να μισθωθούν με έκτακτες διαδικασίες λεωφορεία για να μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο.
  • Να εξασφαλιστεί η μεταφορά για όλα παιδιά του Κιλκίς, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, ακόμα και ενός παιδιού που επιθυμεί να παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα και σήμερα δεν του δίνεται η δυνατότητα.
  • Να μην προσμετρηθεί καμία απουσία η οποία οφείλεται στην έλλειψη σχολικών λεωφορείων.”

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στην 21η Ιουνίου μέχρι το Δημαρχείο. Οι γονείς και οι μαθητές βροντοφώναξαν συνθήματα, όπως: “Βάλτε Λεωφορεία να πάμε στα σχολεία”, “Ευθύνη κρατική οι μεταφορές, βάλτε λεωφορεία για τους μαθητές”, “Να πάνε στο σχολείο ζητάνε οι μαθητές, δεν είναι πολυτέλεια οι μεταφορές” και άλλα.

Πραγματοποιήθηκε στις 22/10 σύσκεψη των Συλλόγων Γονέων του Κιλκίς με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σχεδόν 20 σχολεία, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Γονέων, για να συζητηθούν τα προβλήματα των σχολείων και να σχεδιαστεί η συνέχεια της δράσης και των διεκδικήσεών μας.

Κεντρικό ζήτημα ήταν η διακοπή των Σχολικών Μεταφορών εδώ και 10 ημέρες, που αφορά σε 19 δρομολόγια. Το ΔΣ της Ένωσης ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν δεσμεύτηκαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά θα συνεχίσουν να αποκλείονται από το σχολείο με ευθύνη της Πολιτείας. Η σύσκεψη κατέληξε να συνεχίσουν οι πιέσεις με πολύμορφες δράσεις και ενέργειες και το επόμενο διάστημα, με στόχο να εξασφαλιστεί άμεσα η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.

Επίσης, τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό των ελλείψεων εκπαιδευτικών, που εντοπίζεται κυρίως στα Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη, αλλά και σε σειρά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα με χαμένες ώρες μαθημάτων. Το αίτημα των Συλλόγων Γονέων είναι να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό και να καλυφθούν όλα τα κενά. Ειδικά για την Ειδική Αγωγή να λειτουργήσουν τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης, και να προσληφθεί ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή/τρια για την Παράλληλη Στήριξη.

Συζητήθηκαν ακόμα τα ζητήματα της Σχολικής Στέγης, των Υποδομών, της Ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης, της Υποχρηματοδότησης των σχολείων, αλλά και το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών με βάση πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΣ. Η Ένωση Γονέων, όπως ενημέρωσε, έχει καταθέσει αίτημα στο Δήμο Κιλκίς και την Τεχνική Υπηρεσία, για να ενημερωθεί για το κτιριακό όλων των σχολείων. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι είμαστε σε μια διαδικασία συνολικής υποβάθμισης των σχολείων, αλλά και κατηγοριοποίησής τους. Το αίτημα της Ένωσης είναι να πραγματοποιηθούν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι των σχολικών κτιρίων και κύρια ο αντισεισμικός, να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές και έργα συντήρησης των σχολείων, καθώς και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να σταματήσουν οι ίδιοι οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους για τις ανεπάρκειες των σχολείων.