Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, 6:31:17 μμ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 21:04

Επανέφεραν τις τιμές γάλακτος στα προ καρτέλ επίπεδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Είναι μια μικρή νίκη που απέδειξε ότι η οργανωμένη αντίδραση και πίεση προς την κυβέρνηση ενίοτε αποδίδει καρπούς. Θορυβημένη η κυβέρνηση από την αντίδραση και τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων ότι οι γαλακτοβιομηχανίες συγκροτώντας καρτέλ  μείωσαν εναρμονισμένα τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, αντέδρασε και με πίεσε με τον τρόπο της που αποδείχτηκε αποτελεσματικός. Οι βιομηχανίες "ανέκρουσαν πρύμναν" και ήδη από τις αρχές του Ιουλίου ενημέρωσαν τους παραγωγούς γάλακτος για την επαναφορά των τιμών στα "προ καρτέλ" επίπεδα.
Έτσι η τιμή του πρόβειου γάλακτος επανήλθε σε επίπεδα τιμών 98-103 λεπτών/κιλό κατά περίπτωση και ανάλογα με τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά του.


Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε τους ελέγχους ως μοχλό πίεσης προς τις βιομηχανίες και τούτο αποδεικνύει το πασιφανές: Το υπουργείο έχει τη δυνατότητα - και την είχε πάντα, απλώς δεν την ασκούσε- να προστατεύει τα συμφέροντα των παραγωγών  όταν πλήττονται με εναρμονισμένες πρακτικές από τους ισχυρούς της αγοράς.
Και αποτελεί πράξη δικαίου να αναγνωρίσουμε στην παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και στην κυβέρνηση συνολικά ότι είχε και την ευαισθησία και τη δύναμη να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που αποδείχτηκαν ικανοί να προστατεύσουν τους παραγωγούς.
Διεπαγγελματική Φέτας χωρίς πραγματικούς παραγωγούς
Αυτά είναι τα καλά νέα. Διότι υπάρχουν και  εξελίξεις που δεν προοιωνίζονται θετικές για τα συμφέροντα των παραγωγών γάλακτος. Κτηνοτρόφοι του νομού δια του προέδρου του συλλόγου Παιονίας Θωμά Καρυπίδη αμφισβητούν τη σύνθεση των συμμετεχόντων την παρασκευή 13 Ιουλίου σε συνάντηση στην Αθήνα για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ.
" Οι πραγματικοί παραγωγοί απουσιάζουν από τη συνάντηση" καταγγέλλει ο κ. Καρυπίδης. Συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων που δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής. Μπορούμε να πούμε πως θα μαζευτούν στην Αθήνα οι "γαλακτοπατέρες" για να δημιουργήσουν τη Διεπαγγελματική Φέτας ΠΟΠ.  Υπάρχουν οργανώσεις παραγωγών που παραμερίστηκαν. Και διερωτόμαστε το γιατί. Γνωρίζουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το αίτημα προς την Κομισιόν για έγκριση προγράμματος  προβολής της φέτας σε όλο τον κόσμο. Είναι εκατομμύρια ευρώ που θα τα διαχειριστεί η Διεπαγγελματική. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ως μαγνήτης για διάφορους που μόνο με την παραγωγή του γάλακτος δεν έχουν σχέση. Αλλά εξακολουθούμε να ρωτάμε: Γιατί η φωνή των πραγματικών παραγωγών απουσιάζει από τη Διεπαγγελματική;" καταλήγει ο κ. Καρυπίδης.