Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 11:16:28 πμ
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 21:51

«Κόβουν» και πάλι από τους κτηνοτρόφους αφού τους ενοχοποιούν ως αιτία της ακρίβειας!

Οι ελεύθερη αγορά αποφάνθηκε: Για την ακρίβεια ευθύνονται οι τιμές γάλακτος στον παραγωγό. Κι αν θέλετε μειώσεις, λέει στην Πολιτεία, πρέπει να μειωθούν οι τιμές παραγωγού!
Κι αμ έπος άμ έργον. Ήδη έπεσε τσεκούρι εφτά λεπτών στο αγελαδινό. Το πάνε τμηματικά από τον Δεκέμβριο και θα εξαντληθεί το επτάλεπτο τον προσεχή Φεβρουάριο.


Είναι πονετικές οι γαλακτοβιομηχανίες. Χειμάζονται οι ίδιες και κόβουν από τους πλούσιους παραγωγούς. Τόσο πλούσιους ώστε σε ένα δυο χρόνια θα εξαφανιστούν από προσώπου ελληνικής παραγωγής. 720.000 τόνους ήταν το επιδοτούμενο πλαφόν της χώρας στο αγελαδινό γάλα πριν 30 χρόνια. Κάποτε η παραγωγή ξεπέρασε και τους 800.000 τόνους. Και θα θυμούνται οι παλιότεροι κτηνοτρόφοι πως πλήρωναν όλοι την αναλογούσα ποινή λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης.
Ξέρετε πόσο αγελαδινό παράγεται σήμερα; Χάρις στην εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς που οδήγησε στον …πλουτισμό των κτηνοτρόφων οι αγελάδες μας αποδίδουν κάτι λιγότερο από 500.000 τόνους! Όταν το 1994 η τιμή παραγωγού ήταν κάπου στα 30 λεπτά και ύστερα από πολλαπλάσια αύξηση κόστους εδέησε τον τελευταίο εξάμηνο να υπερβεί τα 50! Πλησίασε τον διπλασιασμό δηλαδή, όταν το κόστος πήγε τουλάχιστον πέντε και έξι φορές παραπάνω. Κι έτσι εξηγείται γιατί στο Κιλκίς το 1995 η παραγωγή ξεπερνούσε τους 78.000 τόνους και τώρα βρίσκεται κάτω από 40.000 τόνους. Λόγω πλουτισμού των κτηνοτρόφων προφανώς.
Αυτά είναι τα επιτεύγματα της ελεύθερης αγοράς και της κατ΄ευφημισμόν αποκαλούμενης Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τι κάνει το κράτος; Η Πολιτεία; Η εκάστοτε κυβέρνηση; Παρακολουθεί και πατάσσει την αισχροκέρδεια. Είναι το μόνιμο ποίημα που απαγγέλλουν οι εκάστοτε Υπουργοί Ανάπτυξης. Πατάσσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών.
Και ακριβώς 30 χρόνια αφ’ όταν καταργήθηκε η διατίμηση και ο κρατικός έλεγχος στις τιμές με την …απελευθέρωση της αγοράς από την κυβέρνηση Κώστα Μητσοτάκη κι αφού μεσολάβησαν από τότε οι κυβερνήσεις Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο, ούτε μια ποινή – έστω ενός χιλιάρικου- σε βάρος έστω μιας επιχείρησης για αισχροκέρδεια στις τιμές! Ούτε από ένα υπουργό, ούτε ένα πρόστιμο, ούτε ένα χιλιάρικο.

Αλλά οι υπουργοί διατυμπανίζουν ότι πατάσσουν την αισχροκέρδεια και το πόπολο χειροκροτεί και δια της ψήφου του επικροτεί.

 

Τυρί-υβρίδιο η λύση που
προωθούν τα σούπερ μάρκετ
Κι αν η λύση στο αγελαδινό είναι να μειωθούν οι τιμές, στο αιγοπρόβειο προτάθηκε ρηξικέλευθη λύση: Αφού οι τιμές στην φέτα έχουν πετάξει στα 12 και 13 και 15 ευρώ, τιμές φωτιά δηλαδή που αποτρέπουν τους καταναλωτές από τα ράφια και ήδη καταγράφηκε μείωση κατανάλωσης της φέτας κατά 25%, ζητούν από τις γαλακτοβιομηχανίες να παράξουν ένα προϊόν υβρίδιο: Άσπρο τυρί δηλαδή (όχι φέτα) με αναλογία 75 αγελαδινό και 25 αιγοπρόβειο γάλα για τυρί σε άλμη! Τέτοιο τυρί δεν παρήχθη ποτέ και προτείνεται απλά για να μειωθεί η τιμή στο ράφι.
Τα σούπερ μάρκετ απολογούμενα για τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής της φέτας επικαλούνται ότι η τιμή από τις γαλακτοβιομηχανίες κινείται μεταξύ 9,5 και 10 ευρώ.
Τι λένε οι κτηνοτρόφοι; Αν το νέο προϊόν αποτελεί προϊόν ετικέτας για τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν αντίρρηση. Ή μάλλον προβλέπουν ότι δεν θα συμπιεστούν με τον τρόπο αυτό οι τιμές στον παραγωγό που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο 1.6 – 165 ευρώ/λίτρο.
Αν όμως το εν λόγω καινοφανές προϊόν παραχθεί με ετικέτα των γαλακτοβιομηχανιών οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν πως θα μειωθεί η ζήτηση του αιγοπρόβειου και θα συμπιεστούν οι τιμές. Διό και αντιδρούν.
Αυτή είναι η εικόνα στην αγορά και του γάλακτος και μόνο σταθερότητα δεν εκπέμπει.
Στους προσεχείς τρεις τέσσερις μήνες αναμένονται εξελίξεις.
Με τους κτηνοτρόφους μας να ελπίζουν πλέον στον Ύψιστο. Μήπως και φωτίσει τους εμπλεκόμενους σε τούτο το ανηλεές κύκλωμα και δεν οδηγήσουν σε πλήρη καταστροφή την ντόπια παραγωγή.