Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018, 2:19:01 μμ
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 15:10

Υπουργέ, απαιτούμε ίση μεταχείριση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ήταν η τρίτη συνάντηση-σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας που συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με αιχμή πλέον την αποζημίωση των κατεστραμμένων σιτοπαραγωγών και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.


Η σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων 12 αγροτικών φορέων από ισάριθμους νομούς, όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και νομών της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, εν συνόλω περί τα 70 άτομα,  έλαβε χώρα  την περασμένη Κυριακή στο Επιμελητήριο Σερρών.  Από το ν. Κιλκίς συμμετείχε ο πρόεδρος του συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.
Τα δυο προβλήματα αιχμής κυριάρχησαν στην ατζέντα των διεκδικήσεων: Η αποζημίωση των σιτοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας που υπέστησαν δεινή καταστροφή λόγω ανομβρίας και η λήψη μέτρων ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.
Οι αγρότες ζητούν ίση μεταχείριση, δεν αποδέχονται τη εξαγγελθείσα διαδικασία αποζημίωσής του από τα ΠΣΕΑ (χρονοβόρα και αβέβαιη)  και απαίτησαν να εφαρμοστεί  και για τους σιτοπαραγωγούς το πρόγραμμα αποζημιώσεων  De minimis (ήσσονος σημασίας καταστροφές) του ΕΣΠΑ.
Μάλιστα επικαλούνται ότι ο υπουργός σε ζημιές που υπέστησαν κτηνοτρόφοι της εκλογικής του περιφέρειας, της  Εύβοιας, κινήθηκε άμεσα και μέσω του προγράμματος αυτού αποζημίωσε τους πληγέντες.
Θέλουμε ίση μεταχείριση, αξίωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές ζητώντας επίσης έλεγχο του εισαγόμενου γάλακτος  για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.
Ήταν η τρίτη συνάντησή τους μετά τις αντίστοιχες προηγηθείσες σε Κιλκίς και Βέροια. Κι αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις, σκοπεύουν και σε τέταρτη λίαν προσεχώς στη Θεσσαλονίκη, προσκαλώντας πια σε πανελλαδική σύσκεψη.
Είναι τα "προεόρτια" μιας κινητοποίησης μέσα στο καλοκαίρι. Καθώς η χειμωνιάτικη δεν απέδωσε και τίποτα σημαντικό.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Αγρότες όλης της Κ. Μακεδονίας, ενισχυμένοι με συναδέλφους τους από Δ. Μακεδονία και Θεσσαλία συσκέφθηκαν στις Σέρρες και έστειλαν μήνυμα στον ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου να ξεχάσει τα περί ΠΣΕΑ και να τους αποζημιώσει άμεσα, όπως έπραξε με τους κτηνοτρόφους της εκλογικής του περιφέρειας Εύβοιας: