Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 5:02:57 πμ
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 16:42

Βλάσης Αγτζίδης : Για την επόμενη μέρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι εθνικές εκλογές ανέδειξαν τη Ν.Δ. νικήτρια, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του 2015 με ένα ποσοστό που πλησίαζε το 32%.

Το σχέδιο της "στρατηγικής του ήττας" απέτυχε παταγωδώς, εφόσον άντεξε μόνος έναντι όλων στη σφοδρή –και ανήθικη πολλές φορές- πολεμική που δέχτηκε μέσα στην τετραετία τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ.
Η εντυπωσιακή του συσπείρωση επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον βασικό και ισχυρό πόλο του πολιτικού χώρου που ξεκινά από το Κέντρο και τελειώνει στις παρυφές της απολυταρχικής Αριστεράς. Το σχεδόν 32% των ψήφων που έλαβε οδηγεί τον αναλυτή στο ψύχραιμο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αποδέχεται ότι γενικά τα κατάφερε στη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου και μιας οικονομικής κατάρρευση που προκάλεσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ότι εκείνο το Μέτωπο του αρχικά 4% ανόμοιων δυνάμεων διαμαρτυρίας, που πριν 4,5 χρόνια ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να φέρει εις πέρας το έργο του.
Οι εκλογές αυτές είχαν ιδιαιτερότητες, εφόσον ήταν οι πρώτες που έγιναν μετά το τέλος του κύκλου των μνημονίων και της διαφαινόμενης απαρχής του τέλους της σφοδρής οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Το εκλογικό αποτέλεσμα προήλθε εκτός από την αναπόφευκτη φθορά και από μια λυσσώδη επικοινωνιακή επίθεση δέχτηκε. Η ΝΔ και πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και ολιγάρχες που ήλεγχαν Μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, κατάφεραν να δημιουργήσουν αρνητικά στερεότυπα, να τα διαχύσουν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, να συσπειρώσουν το χώρο της Δεξιάς, εκμεταλλευόμενοι έξυπνα την ευκαιριακή αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική του ΚΙΝΑΛ.
Προσωπικά θα ευχόμουν στους νικητές:
–να ακολουθήσουν μια κεντρώα πολιτική,
–να μην επιτρέψουν στον εξτρεμισμό (οικονομικό ή πολιτικό) να επιβάλλει το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου
–να μη διαλύσουν το κοινωνικό κράτος
–να μη διευρύνουν το κοινωνικό χάσμα
–να μην επιτρέψουν στο σύστημα της διαφθοράς και της κλεψιάς, που άνθισε επι των ημερών διακυβέρνησης του τόπου με το (σημιτικο κυριως) Πασοκ και την καραμανλική ΝΔ, να επανακάμψει.

Ο μετασχηματισμός του κόμματος
Το μεγάλο ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ορίζει και το διακύβευμα της επόμενης περιόδου. Δηλαδή, να εγκαταλειφθούν συνειδητά τα όποια βαρίδια και να μετεξελιχθεί στο μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Σ’ ενα κόμμα-θεματοφύλακα της ισορροπημένης ανάπτυξης και της κοινωνικής ειρήνης που φέρνει η αίσθηση της δικαιοσύνης και η ευαισθησία για τους αδύναμους, υποστηρίζοντας με αποφασιστικότητα τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.
Το ζήτημα που μπαίνει είναι απλό και ο διατύπωσε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας. Το κόμμα και η κοινωνική του απήχηση θα πρέπει να συμβαδίσουν οργανωτικά ώστε να εκφραστεί η εκλογική επιρροή στο κόμμα. Κατά συνέπεια ο μετασχηματισμός σε ένα νέο σχήμα είναι αναπόφευκτος. Αυτό το αναπόφευκτο εγχείρημα ενέχει δυσκολίες εφόσον θα συναντήσει σίγουρα αντιδράσεις από κάποιες παλιές ιδεοληπτικά αγκυλωμένες ομάδες. Όμως η δυναμική των εξελίξεων που δημιούργησε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ακυρωθεί από καμιά τέτοια ομάδα. Η πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του μετασχηματισμού του θα είναι η επόμενη σημαντική φάση της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Μια φάση που θα ορίσει το πολιτική σκηνικό της επόμενης μεγάλης περιόδου και θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αξιόπιστη δύναμη με σαφείς οριοθετήσεις, τόσο από τη δεξιά του πλευρά όσο και από την αριστερή.
------------------------
(*) Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας-μαθηματικός, https://kars1918.wordpress.com/