Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 3:02:21 πμ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 22:58

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Την εναρκτήρια ομιλία των εργασιών του τετραήμερου (16-19 Οκτωβρίου) 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής, εκφώνησε ο κ. Μιχάλης Αρκούδας, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς, στη Θεσσαλονίκη.


Το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Μ. Αρκούδας είχε τίτλο: ‘‘Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και διοίκηση ανθρώπινων πόρων’’.
Αναφέρθηκε κυρίως στις σύγχρονες μεθόδους (Διοίκηση Ολικής Ποιότητας) και τεχνικές Διοίκησης Μονάδων Υγείας που πρέπει να υιοθετήσει το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης παρέθεσε τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται στην Ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Εστίασε στην αξιολόγηση και μέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών, παρέθεσε τρεις έρευνες ικανοποίησης ασθενών αλλά και ικανοποίησης των εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.
Παρέθεσε όλους εκείνους τους μη-Χρηματοοικονομικούς Δείκτες απόδοσης ενός Νοσοκομείου που απαιτούνται για να αναβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, όμως με έλεγχο των δαπανών/ μείωση του κόστους και με γνώμονα τη σχέση κόστους- οφέλους.  Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, το αυξανόμενο κόστος περίθαλψης αλλά και η αναποτελεσματική διοίκηση του συστήματος αποτελούν προκλήσεις για τη σημερινή εποχή της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας που φέρνουν άγχος και κατάθλιψη στον πληθυσμό και ‘‘ματώνουν’’ την Υγεία των Ελλήνων.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2015-2016
Το καλοκαίρι του 2013, η γερμανική εταιρεία συμβούλων GIZ υπογράφει συμβόλαιο με την ελληνική κυβέρνηση και καταγράφει όλες τις αδυναμίες του ΕΣΥ. Μελετά τον τρόπο προμηθειών, αμοιβών και περίθαλψης των ασθενών όπως γίνεται σήμερα.
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ‘‘Υγεία εν Δράσει’’ στην Ελλάδα, οι γερμανοί τεχνοκράτες κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον Υπουργό Υγείας, την Task Force (Χορστ Ράιχενμπαχ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για την επιβίωση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ;
1. Αλλάζει ο τρόπος προμήθειας υλικών στα Νοσοκομεία.
2. Θεσπίζεται νέα μέθοδος αξιολόγησης των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού.
3. Συνδέεται η αμοιβή του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού όχι με την αρχαιότητα αλλά με την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα.
4. Συνδέεται η χρηματοδότηση κάθε κλινικής του ΕΣΥ με ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης της αποδοτικότητας της και της παραγωγικότητας της.
5. Συγχωνεύονται Διοικητικά και Λειτουργικά δεκάδες νοσοκομεία και κλινικές, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (οικονομία κλίμακας).
6. Εφαρμόζονται πλήρως και υποχρεωτικά θεραπείες που κατά 80% θα στηρίζονται σε γενόσημα και κατά 20% σε πρωτότυπα φάρμακα, κατά τα πρότυπα του γερμανικού ΕΣΥ.
7. Καθιερώνεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη όλων των ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών- σημερινό κόστος 350 εκατ. ευρώ ετησίως.
Και ο ομιλητής έκλεισε την παρουσίαση του με την παρακάτω φράση: ‘‘Η επιβίωση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται μόνο από θεσμικές και μεταρρυθμιστικές αλλαγές αλλά πρωτίστως από επαρκή χρηματοδότηση και αποτελεσματική διοίκηση. Υγεία χωρίς λεφτά, δεν γίνεται’’.
Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου αποτέλεσαν σημαντικό βήμα επιστημονικής γνώσης και συνεργασίας των περιεγχειρητικών νοσηλευτών και γιατρών. Ανέπτυξε δεξιότητες και ικανότητες αυτών για αποτελεσματικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών φροντίδας σε όλα τα στάδια της νοσηλείας του χειρουργικού ασθενή.
 Οι εργασίες του Συνεδρίου, κατά γενική ομολογία, στέφθηκαν με επιτυχία, γιατί ενώ στην αρχή δηλώθηκαν 700 συμμετοχές, στο τέλος οι συμμετέχοντες ανήλθαν στους 1100.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Γ. Ορφανός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θες/νίκης κ. Αθ. Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος του Χειρουργικού Συνεδρίου κ. Γ. Μπασδάνης (Καθηγητής ΑΠΘ), ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Χειρουργών Ελλάδος καθηγητής κ. Αθ. Σακαντάμης, ομότιμοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, επαγγελματίες υγείας (ιατροί- νοσηλευτές), φοιτητές και πλήθος κόσμου.