Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 9:43:26 μμ
Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 21:23

Μ.Μ.Ε και βία: Συνδυασμός που«σκοτώνει»!

Γράφει η Θεοδοσία Ε. Παπαδοπούλου-Τσάτση
Φιλόλογος Α.Π.Θ. MSC Ειδικής Αγωγής, e.mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες περνάμε μπροστά από μία οθόνη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χρόνος αυτός ξεπερνά τα ανώτερα όρια του φυσιολογικού. Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η υπερέκθεση στα ΜΜΕ, στη σωματική και  ψυχική μας υγεία, είναι αρκετά γνωστά σε όλους μας. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά και τους εφήβους;


Τα ΜΜΕ μπορούν να σχηματίσουν και να προβάλλουν διάφορες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς, μπορούν επίσης να διδάξουν τεχνικές για την άσκηση βίαιων πράξεων και να κατευθύνουν την προσοχή των θεατών σε συμπεριφορές που μπορεί να μη τις έχουν σκεφτεί καν! Η συχνή λοιπόν παρακολούθηση βίας μέσω της τηλεόρασης ή των video games, μπορεί να εθίσει τα παιδιά κι έτσι να γίνουν λιγότερο ανήσυχα και ευαίσθητα ως προς το φαινόμενο της βίας. Συνεπώς, κάποιος που γίνεται «αναίσθητος» σε φαινόμενα βίας, είναι πιο πιθανό να συμμετέχει σε βίαιες πράξεις και να το θεωρεί ως κάτι φυσιολογικό.
Οι συνέπειες που προκύπτουν από την παρακολούθηση βίαιων σκηνών στα ΜΜΕ, είναι εντονότερες στα παιδιά κάτω από 8 ετών, καθώς ο ψυχισμός τους είναι πιο επιρρεπής σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Έτσι λοιπόν, μία κύρια επίπτωση θεωρείται η «απευαισθητοποίηση», αφού τα παιδιά παρακολουθώντας βίαια προγράμματα, υπάρχει πιθανότητα να γίνουν πολύ λιγότερο ευαίσθητα στον πόνο των άλλων ανθρώπων. Μία ακόμη σημαντική επίπτωση είναι η αύξηση της επιθετικότητας,  καθώς τα παιδιά ή οι έφηβοι είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται με επιζήμιο τρόπο στους συνανθρώπους τους . Τελευταία και επίσης μεγάλης σημασίας επίπτωση για τον παιδικό ψυχισμό, είναι η εμφάνιση φόβου του να καταστούν θύματα και γενικότερα ο φόβος για τον κόσμο γύρω τους, με αποτέλεσμα να «κλείνονται στον εαυτό τους», να μην έχουν παρέες και να μην εμπιστεύονται τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν άμεση επαφή
Αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο παρελθόν, έδειξαν ότι ο μέσος έφηβος των 18 ετών , έχει παρακολουθήσει 200.000 πράξεις βίας στην τηλεόραση.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τηλεοπτική βία αποτελεί σοβαρό παράγοντα και δεν ευθύνεται μόνο για τις βίαιες ή εγκληματικές συμπεριφορές, αλλά κυρίως για τη διάδοση της επιθετικότητας. Τα παιδιά ως ιδιαίτερα ευάλωτοι θεατές, πρέπει  να προστατεύονται από τις εικόνες βίας που τα ΜΜΕ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προβάλλουν, ώστε να διαμορφώσουν μία υγιή προσωπικότητα, χωρίς σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες.
 Το φαινόμενο αυτό μας αφορά όλους μας και ίσως  μπορούμε να βοηθήσουμε δραστικά στην εξάλειψή του!