Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 7:36:01 πμ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 21:56

Το ποδόσφαιρο τέχνας κατεργάζεται

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Μας διηγείται ο Τάσος Ασβεστόπουλος, που θα σφύριζε ένα παιχνίδι με μεγάλη βαθμολογική σημασία μεταξύ Κρηστώνης και Αχιλλέα Κιλκίς. Θα πρέπει να ήταν το 1985. Το αποτέλεσμα της συνάντησης είχε άμεση σχέση με την άνοδο της μιας εκ των δύο, που όμως επηρεάζονταν από το αποτέλεσμα άλλου διδύμου σε άλλο χωριό. Αλλά αυτός ο αγώνας κατάφεραν οι παράγοντες να τον αναβάλλουν για να δουν τι θα συμβεί στην Κρηστώνα!


   Οι Κρηστωναίοι σιγά μη το ‘φάνε’ έτσι αμάσητο το πράμα. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο, εκτός από τον ‘αθέμιτο’ ανταγωνισμό των άλλων ενδιαφερομένων, έπρεπε να αναβληθεί ο αγώνας! Εκείνη την Κυριακή πολλοί ποδοσφαιριστές, (στρατιώτες, σπουδαστές κλπ),ειδοποίησαν ότι λόγω καιρικών συνθηκών, δε θα μπορούσαν να έρθουν να παίξουν.
    Πήραν λοιπόν την απόφαση: Θα αναβάλλουν με το ‘έτσι θέλω’ και αυτοί τον αγώνα!
    Και ιδού τι σκέφθηκε ο Τέλης (Αριστοτέλης Ασλανίδης) και συμφώνησαν και οι άλλοι, Τσεπέλης και λοιποί. Θα αφήσουν στο μισό γήπεδο τις βρύσες του γηπέδου με το λάστιχο ανοιχτές, να τρέχει το νερό όλη την νύχτα, να γίνει βάλτος, ‘μπατάκι’ το γήπεδο, να έλθει ο διαιτητής, να χωθεί μέσα μέχρι το γόνατο και να το βγάλει ακατάλληλο!
    Δε χρειάστηκε δεύτερη σκέψη ούτε και πρόταση!  Ό, τι πει ο Τέλης…
   Την άλλη μέρα εμφανίστηκε καμαρωτός – καμαρωτός με τον ευτραφή μύστακα και κοντά παντελονάκια ο διαιτητής Τάσος Ασβεστόπουλος. Τον ακολουθούσε η φήμη του Ευρωπαίου ρέφερυ. Μαζί με το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού από το ονομαστό Πολυτεχνείο του Άαχεν της Γερμανίας, (Αιξ λα Σαπέλ), έφερε και το πτυχίο του διαιτητή ποδοσφαίρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών!
   Φυσικά με δυσκολία ξελάσπωσε προσπαθώντας να ανασύρει τα μέχρι τα γόνατα  πόδια του βυθισμένα στο βούρκο του μισού γηπέδου. (Η Κρηστώνα είναι γνωστή για το ‘παχύ’ μαύρο χώμα της και όταν βρέχει για την λάσπη της). Η ιδέα του Τέλη έπιασε, παρότι πλημμύρησαν μόνο το μισό γήπεδο. Το υπόλοιπο το κάλυψαν με χιόνια από γύρω, χρησιμοποιώντας φτυάρια και καροτσάκια.
   Ο αγώνας όπως αναμενόταν αναβλήθηκε. Ο άκαμπτος ‘ευρωπαίος’ Ασβεστόπουλος, όπως μας λέγει, (τώρα), αν και κατάλαβε όλη την σκηνοθεσία, ενέδωσε, ως ‘βαλκάνιος’ και ανέβαλε τον αγώνα. Άλλωστε ήταν νωπά τα επεισόδια στο Παλιό και το Χέρσο, για τα οποία ακόμη τρέχει, όχι στο γήπεδο, αλλά στα δικαστήρια (τότε). Άκουγε και κάποιες ακαταλαβίστικες εκφράσεις κατά την είσοδο ‘Ζαρ, ζαρ’…, που στα αρμένικα σημαίνουν ‘ξύλο, ξύλο’…, που του ‘πάγωναν’ περισσότερο το αίμα στις φλέβες του. (Πολλοί στον Σταθμό είναι αρμενόφωνοι!).
    Οι Κρηστωναίοι αυτό που ήθελαν το κατάφεραν! Όπως μάθαμε, αν και επιτεύχθηκε ο τελικός αντικειμενικός σκοπός, για τον οποίο έγινε όλη αυτή η σκηνοθεσία, ο ΠΑΟ Κρηστώνας δεν κατάφερε να πετύχει του αρχικού του σκοπού να πρωταθλητήσει. Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ του αείμνηστου κουρέα (Γιώργος Τοκατλίδης)  ήταν ‘άπαιχτος’ στην κατηγορία (Παπαδαμιανός, Κοτσαπουϊκίδης και λοιποί, τότε) και έπαιξε την επόμενη χρονιά στην μεγαλύτερη κατηγορία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κιλκίς Φεβρουάριος 2018